FACEBOOK

Nagy Viktor mozaikkockái

Nagy Viktor mozaikkockái
hozzászólás, 2015.10.26.

Idén nyáron átvehette az előző bajnokság legjobb kapusának járó Steinmetz János Vándordíjat. A válogatott első számú kapusa, de ebben az évben ennek a tisztségnek a rossz nyári eredmények miatt kisebb a "renoméja", mint volt mondjuk két éve, amikor Barcelonában vb-t nyertünk, őt pedig a világbajnokság legjobb kapusaként díjazták. vlv-interjú Nagy Viktorral.

- Hogy értékeled, milyen szezont zártál a nyár végeztével?

- Kicsit jobban visszamennék az időben. Új helyzetbe csöppentem bele, amikor úgy alakult, hogy a válogatott két kapusa ugyanabban a klubcsapatban játssza végig a szezont. Nem is tudom, volt-e már ilyen Magyarországon, de hogy nem jellemző, az biztos. Nehezen indult, de úgy érzem, hogy nagyon jól alkalmazkodtam ehhez a szituációhoz, miként Attila (Decker Attila - a szerk.) is. A szolnoki vezetőség meg volt elégedve velünk, szerintem mi is jogosan lehettünk elégedettek.

- Azért némi rivalizálás biztos volt köztetek. Konfliktusaitok nem voltak?

- Őszintén tudom mondani, hogy egészséges rivalizálás volt mindkettőnk részéről. Nem volt és a mai napig sincs semmilyen problémánk egymással. Jó a kapcsolatunk, sőt, egy év elteltével más szintre kerültünk, sokkal jobban bízunk egymásban, mint korábban, ha valamilyen kérdésünk van, bátran fordulunk egymáshoz és tudjuk, hogy őszinte választ fogunk kapni. Első számú kapusnak igazoltak, ő pedig a második számú kapus, de igazából "darabszámra" és minőséget tekintve is közel azonos feladatokat teljesítünk.



- Mivel ugyanabban a csapatban játszottatok, a klubszezon mindkettőtöknek jól sikerült. Nem maradt egy kis hiányérzeted a BL kapcsán...?

- Hogyne maradt volna... Három fő célunk volt, abból kettő sikerült, egy viszont nagyon nem. A BL hatos döntőjébe bejutottunk ugyan, de ott az utolsó helyen végeztünk. Az új szezonban úgy fogalmaztam meg magamnak a célt - és remélem, hogy csapattársaim is így vannak ezzel -: nem a final sixbe, hanem a final fourba akarok bejutni. Ha ez sikerül, akkor már előreléptünk. De ez még nagyon messze van, a lényeg az, hogy idén szeretnék a final fourban kezdeni - tudjuk, hogy mi kell ehhez. (Meg kell nyerni a BL-főtáblának azt a csoportját, amelyben a Szolnok szerepel - a szerk.)

- Véget ért a bajnokság és a BL, megkezdődött a válogatott szezonja. A légkör olyan volt, mint korábban, mindenki annyit is dolgozott vagy még többet. Nem így láttad?

- Elszánt volt mindenki. amikor elkezdődött a nyári felkészülés, úgy gondolom, hogy a munkát megcsináltuk mindannyian. Ezzel együtt úgy érzem, nem csak egy vagy két meccsen múlott a nyári szereplés, egy picit szerintem mindenkiből hiányzott valami és ennek összessége okozta, hogy hatodikok lettünk a Világligán és aztán a vb-n is.

Nem nagyon szeretnék részletekbe belemenni, nem is tartozik szerintem ennél mélyebben másra a csapaton kívül, most is úgy gondolom, valamiért így kellett történnie, hogy a következő világeseményeken ilyen ne fordulhasson elő. Fontos versenyek vannak előttünk, nagyon bízom abban, hogy ez után a nyár után mindenki elgondolkodott azon, hogy személy szerint belőle mi hiányzott és mit kell változtatnia vagy hozzátennie, és akkor nem lesz hiányérzetünk, nem lesz csalódás.



- A Gergely Pistával készült vlv-interjúból kiderül, hogy a szakmai értékelés szerint a kapusokból is "egy kicsi" hiányzott - a bravúr. Pisti elmondta, hogy még a szezon elején jelezte nektek: a "csak" jó védés nem lesz elég, rengeteg "extra" kell majd és ez végül elmaradt...

- Tényleg így volt, ezzel indultunk neki a nyárnak. Tisztában voltunk azzal, hogy tőlünk is, ahogy mindenki mástól, több kell. Például bravúrok, igen, részemről is. Úgy jöttem haza Kazanyból, hogy közepes teljesítményt nyújtottam és számomra ez elfogadhatatlan. Az a pici sajnos néha nagy dolog, egy-egy bravúr a javunkra döntetett volna.

Sokat gondolkodtam azon, hogy miért nem jöttek ki a bravúrok belőlem, úgy érzem, hogy meg is találtam az okokat és most, amikor beszélgetünk, ezekkel az okkal már nem kell számolni. Jó állapotban érzem magam, jönnek is a bravúrok és ez így lesz a jövőben is.



- Nyilván nem fogod elárulni, hogy mik voltak az okok...

- Nem, mert ez nem publikus. Talán annyit mondhatok, hogy több dolog együttes hatásáról volt szó, tisztában vagyok ezekkel és ki tudom zárni őket a jövőben.

- Még annyit a bravúrokkal kapcsolatban, hogy azokat lehet célul kitűzni, óhajtani, kívánni, de nem olyan ez, amit tervezhetsz, elhatározol és megvalósítod. Pont attól bravúr a bravúr, hogy senki nem számít arra, hogy azt is ki lehet védeni...

- Egy kapus akkor véd a legjobban, amikor a társak is nagyon erősen tudják segíteni, ez is kell, tehát a csapat gyengébb összteljesítménye eleve kihat a kapusra is, de sok minden más is volt itt, ami már kizárólag rajtam múlott. Mondom, a részletekbe nem szeretnék belemenni, sok mozaikkockát kellett összeraknom a "megfejtéshez", de sikerült.



- Úgy fogalmaztál az imént, hogy "mindenkiből hiányzott valami". Nyilván ez sem szándék kérdése volt, senki nem volt olyan elvetemült, hogy szándékosan rossz formát produkált a kritikus pillanatokban. Azt keresem, hogy mi változott meg, esetlen nem voltatok már annyira éhesek vagy mi lehetett az, ami miatt a vb után szerinted is mindenkinek el kellett gondolkodnia, egyenként. 

- Mindenki mindig nyerni akar. Kizárt, hogy ne lettünk volna kellően "éhesek". Inkább úgy fogalmaznék, hogy a munkát megcsináltunk, nagyon sokat is beszéltünk róla, remek összetartások, közös programok voltak, ezekről mindig úgy mentem haza, hogy azt éreztem: igen, most többek lettünk, meg fog változni valami, jobbak, eredményesek leszünk a következő mérkőzésen. És aztán valahogy mégsem jött ez a változás. Sok minden elhangzott, rengeteget beszélgettünk, majd a vízben ez nem mutatkozott meg, a "tartalom" nem az volt, amit szóban százszor végigvettünk, hogy mit hogy fogunk csinálni. Most egyébként ebben látom a legnagyobb fejlődési lehetőséget: akár kevesebb beszéddel, de hatékonyabb tartalmat kell produkálnunk. Röviden fogalmazva: kevesebb duma, több cselekvés!

- Nem csak te fogalmazol ilyen megfontoltan, hanem a többi érintett is. De ha most figyelmen kívül hagyjuk ezt a ködként gomolygó valamicsodát, ami a gyengébb teljesítmény hátterében állt és pusztán a szakmai szempontokra koncentrálunk, ha a játékelemeket, az egymással való összjátékot, a csapat játéktudását nézzük, szerinted hol helyezkedhetünk most el a nemzetközi vízilabdasport hierarchiájában, ahol azért a szerbek elég egyértelmű előnyre tettek szert mindenkivel szemben?

- Szerintem ezt nem lehet megmondani. A szerbek valóban látványosan kiugrottak a mezőnyből, de ők is emberek, nem gépek. Le lehet győzni őket. Hogy hova helyezem magunkat? Legbelül mindig a legjobb helyre. De nem ezen múlik, hogy én mit gondolok. Nagyon sok jó csapat van, mindig az számít, hogy a következő mérkőzésre hogy ugrasz be, hogy játszol és milyen eredményt érsz el.



- Most indult a válogatott új szezonja. Nagy a várakozás, sok változás is történt, ami részben annak eredménye, hogy a közvéleményt egy kicsit sokkolta a két hatodik hely. Te hogy fogadtad a köznyilvánosságból érkező reakciókat, bírálatokat?

- Mire gondolsz?

- Hát arra, hogy a vb után kialakult egy másfajta légkör a csapat körül, elhangzott például, hogy kicsit spártaibb megközelítésre lenne szükség veletek kapcsolatban, sok bírálatot kaptatok, ahogy az egyébként ilyenkor általában lenni is szokott. Ez a kicsit megváltozott légkör nyilván Tiborra is hatott, azt kérdezem, hogy hozzád mi jutott el a közvélemény megváltozott hangulatából, a kritikákból?

- Megmondom őszintén, nem sok. A nyilatkozatokat olvastam, hallottam, láttam, de nem érzem azt, hogy a szurkolók "elkezdtek volna minket nem szeretni", vagy lehúztak volna. Ha volt is ilyen, nem maradt meg bennem. Az, hogy a vezetőség, az elnök, a szövetségi kapitányunk milyen következtetéseket vont le a nyári szereplésből, szerintem nem a játékosokra tartozik. Nyilván mindenkinek megvan a magánvéleménye. Nem szabad, hogy most átessünk a ló másik oldalára, én a magam részéről nem érzek hatalmas problémát a csapattal kapcsolatban, akkor sem, ha így sikerült ez a nyár.



Látom, hogy a rossz szereplés a játékosokban elindított valamit, aminek szerintem kedvező eredménye lesz. Biztosan lesz változás a keretben is, ahogy volt a stábban. A változás legtöbbször pozitív következménnyel jár, nyilván ez a célja annak, hogy Dénes (Kemény Dénes, a szövetség elnöke - a szerk.) és Tibi is azt mondta, hogy keményebb lesz. Én ezzel abszolút egyetértek, csak - ismét mondom - ne essünk át a ló másik oldalára. Lehet, hogy tényleg keményebben kell fogni minket, ahogy fogalmaztam, hogy mindenhonnan egy kicsi hiányzott - elképzelhető, hogy ez is egy ilyen részlete volt a nyárnak. Ha laza volt kicsit a gyeplő és most húznak rajta, megszorítják kicsit, ez nem számít, engem egyetlen dolog érdekel, az, hogy eredményesek legyünk. Minden újdonságban hiszek és remélem, hogy meghozza a szükséges pozitív változást.

- Köszönöm a beszélgetést és jó szezont kívánok!

NAGY VIKTOR ADATLAPJA A VLV-N