FACEBOOK

A világ tetején

A világ tetején
hozzászólás, 2013.08.04.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 1973 és 2003 után harmadszor is világbajnoki címet szerzett. A fantasztikus este történései sok megközelítésben, folyamatos frissítéssel, teljes befejezéssel a vasárnapi hazaérkezés után.

Világbajnokság, Barcelona (Spanyolország)

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ 8:7 (2:0, 1:2, 3:3, 2:2) hivatalos jegyzőkönyv pdf
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Borrell (spanyol), Margeta (szlovén)
Magyarország: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras, Bátori, Vámos 1, Hosnyánszky 1, Decker Á., Szivós 2, Varga Dániel 1, Varga Dénes 1, Bedő, Hárai 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Montenegró: Scsepanovics, Drasko Brguljan, Paskovics, Petrovics 1, Darko Brguljan 1, Crousillat 1, M. Janovics, N. Janovics, Ivovics 3, Misics, Klikovac 1, Jokics. Szövetségi kapitány: Ranko Perovics
Gól - emberelőnyből: 4/9 (egy kettős előny), ill. 2/11
Gól - ötméteresből: 0/1, ill. -
Kipontozódott: Decker Ádám
Sárga lap: Ranko Perovics

BENEDEK TIBOR közvetlenül a mérkőzés után a vlv-nek:

- Megharcoltunk érte, nagyon örülünk a győzelemnek, tényleg nem tudok most többet mondani...

A csapat vasárnap 16.25-kor érkezik Ferihegyre a Lufthansa müncheni járatával.

A VLV ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL


vlv-képek a meccsről





vlv-képek az ünneplésről


GÓLÓK

Varga Dénes gólja

Hárai Balázs első gólja

Hárai Balázs második gólja

Darko Brguljan gólja

Aleksandar Ivovics első gólja

Antonio Petrovics gólja

Vámos Márton gólja

Ugo Crousillat gólja

Szivós Márton első gólja

Varga Dániel gólja

Filip Klikovac gólja

Aleksandar Ivovics második gólja

Hosnyánszky Norbert gólja

Aleksandar Ivovics harmadik gólja

Szivós Márton második gólja

Benedek Tibor a medencében - a mérkőzés vége

Eredményhirdetés

VLV-VIDEÓK


Ünneplés


Benedek Tibor nyilatkozata

- Tibor, nem nagyon tudok mit mondani, gratulálok a győzelemhez! Végig talán te hittél a legjobban a csapatban és az egész küldetés sikerében. Ezt a meccset most egy kicsit elemezzük, értékeld, hogy ment, jól kezdtünk, de aztán végig a levegőben lógott, hogy esetleg megfordítják.

- Igen, ez egy világbajnoki döntő volt. Nincs egy világbajnoki döntőn biztos eredmény. Az utolsó pillanatig azt próbáltam nekik mondani, hogy akkor hogy végződik a meccs, ha hosszabbítás van, akkor is meg tudjuk nyerni. Egy kihagyott ötméteres, egy kihagyott dupla fór után lelkileg nagyon erősnek kell lenni ahhoz, hogy végig bírd a meccset és ők nagyon erősek voltak. Elhitték, hogy meg tudják csinálni. Ez a hit volt az, ami vezette őket. Azt mondanám, hogy betettem a magot a földbe és ők kinevelték a gyümölcsöt belőle. Ez egy közös munka volt. Közös munka volt a 13 játékossal az itt jelenlévő négy stábaggal, akik rengeteget tettek azért, hogy ez sikerülhessen, illetve a nem itt lévő három stábtaggal, Tóvári Zsuzsával, Horváth Tamással és Egressy Jancsival.

- Azért, ez nem ilyen egyszerű. Elültetni a magot, azután kinevelik a növendékek, abban azért több van mindig. Veletek voltam és láttam azt, hogy tényleg egész idő alatt mindenki hitt abban, hogy jók és meg tudják nyerni, túl tudnak lépni az éppen aktuális akadályon. Ezt mivel lehet elérni? Éppen ez volt a probléma korábban.

- Nem tudom már, hogy mi volt a probléma korábban. Az a lényeg, hogy most mi van és ezt kellett, hogy megértsék, hogy az a lényeg: most mi van. Nem érdekes mi volt korábban, nem érdekes, hogy mi lesz holnap, mi voltunk a fontosak. Hogy ezt megértettek, ez volt az egésznek a lényege.

- Egy utolsó kérdés, amit a fiataloktól kérdeztem, azt mondtam nekik, hogy óvatosan válaszoljanak. Mire viheti ez a csapat? Most már világbajnok, most már felelősség van, már nem meglepetés, el is várják a sikert tőlük, tőled is elvárja majd a közvélemény is. Meddig tarthat, és mire vitetetitek?

- Nem érdekes. Nem hiszem, hogy itt érákról kell beszélni vagy egy új csapatról. Arról kell beszélni, hogy ez a csapat mit csinált. Az, hogy mi fog történni jövőre, milyen csapat fog játszani, milyen eredményt fogunk elérni, most nem érdekes. Nem fogunk mindig ilyen jó eredményt elérni – ezt most neked aláírom. Meg fogunk mindig mindent tenni, hogy jó eredményt érjünk el. Pici dolgokon múlik minden. Ahogy mondtam a görög mérkőzés után, nem sokkal nehezebb elsőnek lenni, mint ötödiknek. Annyira sok a jó csapat ez az 5-8 csapat, amely itt volt az első nyolcban..., bárki lehetett volna az első négyben. Itt olyan dolgokon múlik minden, hogy az alatt a két hét alatt ki hiszi el a legjobban és legtovább, hogy ő a legerősebb. És most mi hittük el itt Barcelonában.

- Tibor gratulálok és még nagyon sok sikert kívánok.

- Köszönjük.

(Lejegyezte: Tina)



Kásás Tamás és Varga Dénes a vlv-nek

Kásás Tamás: - Őszintén? A görög meccsnél, amikor megkaptuk a görögöket, akkor azt mondtam, hogy a fiúk ezt végigviszik. Ott megtört a jég, és tudtam, hogy háromszor egymásután nem fognak kikapni, azzal a meccsel kaptak egy óriási lendületet, és utána olyan hihetetlen önbizalom látszott rajtuk, és annyira tudatos volt a játékuk végig, hogy sem a horvátok ellen, sem Montenegró ellen nem éreztem az ellenfélen, hogy nyerhetnek, úgyhogy le a kalappal előttük, tényleg fantasztikus volt.

VLV: - Mi van veled?

K.T.: - Az mindegy.

VLV: - Na, egy közös nyilatkozatot kérek akkor. Dumi!

Varga Dénes.: - Hogyan lehetnék boldogabb? Itt vagyok a megnyert világbajnokság után "Tottival" 2013-ban, amikor született egy szép fiam a csodás feleségemtől, nyertünk sok mindent a Rijekával, nem mindent, de azért volt sikerekben bőven részem, úgyhogy...

K.T. - Mit keresek én itt? Ez Dumi napja! Dumi napja is.

VLV: - De te is most hozzáteszel, azzal, hogy itt vagy, Tomi, azzal.

K.T.: - Majd az ünneplésen…

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Hárai Balázs nyilatkozata

- Mi ez az ötven, Pufi?

- Édesanyukám ma ötvenéves. Úgy gondolom, hogy ennél szebb ajándékot nem tudnék neki venni sem, meg szerezni sem, minthogy nyerek neki egy aranyérmet.

- Ez tényleg szép volt!

- Igen.

- Gratulálok, Pufi! Nem tudom, hogy számíthatok-e most tőled egy higgadt, érzelemmentes értékelésre.

- Megpróbálom:-) Úgy gondolom, hogy ez a győzelem járt nekünk, mert attól a pillanattól kezdve, hogy mi kiérkeztünk ide, semmi mással nem foglalkoztunk, csak azzal, hogy mi legyünk a legjobb csapat. És hogy ezt be is tudjuk bizonytani mindenkinek. Úgy gondolom, hogy ez nagyon jól sikerült, mert tényleg semmi mással nem foglalkoztunk, csak ezzel. Tibivel együtt annyira jól teltek a napok, és annyira felszabadultan, jól érezte magát mindenki, hogy nem is lehetett más a vége, mint hogy megnyerjük.

- Mondj azért erről a mai meccsről valamit! Négy negyedet le kellett játszani, nem adták oda ingyen az aranyérmet.

- Sőt, nagyon nehezen adták ezt az aranyérmet nekünk, de az elejétől fogva jobban játszottunk, és jobban akartuk, mint ők. Én úgy gondolom, itt nem is lehetett kérdés, hogy ma ne mi nyerjünk. Az összes meccset tekintve mi sokkal többet tettünk bele, mint Montenegró, vagy bármelyik másik csapat.

- Pufi, gratulálok, és élvezd a sikert!

- Nagyon szépen köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Bedő Krisztián nyilatkozata


- Krisztián, húszéves világbajnok! Hihetetlen, gratulálok! Tőled is egy ilyen „érzelemmentes” szakmai összefoglalót kérek! :-)

- ööö… jól játszott a csapat! (És úgy csinál, mintha elmenne, be is fejezve az interjút.) Persze ez csak vicc, mondom tovább is! Tényleg óriási, szinte nem is tudok mit mondani, nehéz szavakba önteni, hogy most mit is érzek igazából. Nagyon nagy meccset játszottunk, nagyon nehéz volt ide eljutni, és borzasztóan örülök, hogy sikerült a végén beugranunk a vízbe!

- Köszönöm szépen, gratulálok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Nagy Viktor nyilatkozata

- Gratulálok az aranyéremhez, a címedhez! A világon nem volt még kapus, aki jobban megérdemelte volna a legjobb kapus címet egy tornán!

- Köszönöm szépen.

- Mindenkitől azt kérem, hogy higgadtan, érzelemmentesen egy szakmai értékelést...


- Érzelemmentesen? Jó, a szakmai értékelésem az lenne, hogy vérprofin megcsináltuk ezt a mai meccset. Nagyon vicces volt az, hogy a megbeszélt taktikát már az előző meccsen sem tudtuk megcsinálni száz százalékosan. Nagyon jól védekeztünk nagyon jól támadtunk, de nem teljesen azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Nagyon tetszett, amikor Tibi mondta, hogy nem baj, ha nem csináljuk meg, de ugyanilyen szívvel-lélekkel csináljuk vagy próbáljuk megcsinálni és akkor ugyan olyan jól fog sikerülni. Ma is, amit megbeszéltünk, azt nagyon kevésszer csináltuk meg, de amit csináltunk, azt nagyon jól csináltuk meg. Kemények, határozottak voltunk. Odafigyeltünk arra, amiben ők erősek. Abban erősek, hogy a meccs elején akarják megnyerni a mérkőzést. A meccs elején nagyon keményen védekeztünk. Nem tudtak gólok lőni és ezért elbizonytalanodtak. Utána, a meccs közepére feljöttek és egy kicsit rendeződött a lelkük, de még mindig azt láttam rajtuk, hogy nincsenek nyeregben, mi vagyunk a nyeregben – ez baromi jó érzés volt. Azután, a végén úgy érzem, fejben jobbak voltunk. Tegnapelőtt is, de most, amikor nagyon kellett, akkor nagyon rendben voltunk fejben. Annak ellenére, hogy vezettünk és ők feljöttek és a végén még befújtak kiállítást, számomra hihetetlen volt, de meg tudtuk nyerni. Hittünk abban, hogy képesek vagyunk rá. Hittünk egymásban, hittünk magunkban és ez óriási. Jó most már ez érzelem, tudom :-) Szólj rám.

- Azt akartam mondani, hogy én őszintén szólva vicceltem, de nagyon örülök ennek a szakmai értékelésnek.

- Igyekeztem, érzelemmentesen, a de végére már….

- Térjünk át, akkor az érzelmekre. Mit érzel?

- Azt érzem, hogy most igazából, amit elterveztem, mindent meg tudtam valósítani. Számomra ez elképesztően nagy elégtétel, hogy fokozatosan felépítettük a nyári felkészülést, hogy mikor hogy fog menni a védés. Pisti mindig mondta, hogy most így fog menni, most úgy fog menni, egyre jobb lesz. Az utolsó percben is mondta, egyet kell védeni és kivédtem és azzal nyertük meg végül is a meccset. Ezekből a kis apróságokból áll össze az, hogy én itt ma valóra tudtam váltani az álmomat. A felkészülés elején azt mondtam a többieknek, hogy ezt a kupát a kezemben akarom tartani a meccs végén, a döntő végén. Hogyha én ezt a kezemben tartom, az azt jelenti, hogy világbajnokok vagyunk. Elmondhatatlan, leírhatatlan érzések kavarognak bennem, de sikerült. Itt tartom és itt lóg a nyakamban. Nagyon büszke vagyok a csapattársaimra, hogy mindenki hitt saját magában és hitt a másikban - ez volt az erő. Nem veszekedtünk, más csapatok nem tudták kezelni, ha a másik hibázott, mi tudtuk, mert bíztunk saját magunkban és bíztunk a másikban is.  Ezzel nyertünk, én úgy érzem és ez nagyon nagy büszkeséggel tölt el. Borzasztóan örülök,. Magyarországnak nagyon kellett ez, hogy mi győzzünk és meg tudtuk csinálni. Nagyon jó érzés. Tudnék még 10 percig beszélni, de hagyjuk. :-)

- Nagyon köszönöm és szívből gratulálok.

(Lejegyezte: Tina)



Hosnyánszky Norbert nyilatkozata

- Hosnyánszky Norbert olimpiai bajnok, világbajnok, gratulálok Norbi! Az első reakciódra volnék kíváncsi, mit éreztél?

- Miután megnyertük?

- Igen.

- Az első reakcióm az volt, hogy elsírtam magam, úgyhogy…

- Ez nem gyakori, gondolom…

- Nem. Óriási felszabadultságot éreztem, végig a meccs alatt viszont azt éreztem, hogy ezt nem nyerheti meg más, csak mi. Az első negyedtől kezdve, ahogy elkezdődött ez a meccs, igazságtalan lett volna, hogyha nem mi nyerjük ezt a mérkőzést, és megint az igazság győzött, hál’ istennek.

- De azért nagyon-nagyon sokszor nem így van, te tudod a legjobban.

- Igen, sokszor nem így van, de a legvégén, aki igazán megérdemli, az megkapja.

- Mivel nyertétek meg ezt a tornát szerinted?

- Jó egységet alkottunk, nem volt közöttünk semmilyen vita, végig szerettük egymást, segítettük egymást, a mérkőzéseken meg nem szaladt el velünk a ló a nagy pörgésben, hanem mindenki oda koncentrált a saját feladatára, és a taktikát betartottuk, amivel fel voltunk készítve.

- Hosi, én azt kívánom neked, hogy legyen még ilyen sírhatnékod sokszor a pályafutásod során, és most pedig élvezd ki.

- Köszönjük szépen.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Decker Ádám nyilatkozata

- Ádám, vicces kedved van, de az előbb fújtattál, nagyon elfáradtál?

- Nagyon. Nagyon nehéz nap volt. Kicsit betegen kezdtem a napot és egész nap arra készültem, hogy ez az egy óra legyen olyan, hogy maradandót alkossunk, megtörtént.

- A meccsről mondj valamit. Vezetettek végig, de ..

- Nagyon izgalmas, nagyon szoros meccset játszottatok, mesélj...

- Igen körülbelül így.


- Vezettünk végig, elég sok mindent meg tudtunk csinálni abból, amit megbeszéltünk. Nem volt sok időnk, másfél napunk volt arra, hogy felkészüljünk Montenegróból. Nagyon sok minden jó dolgot megcsináltunk. Úgy érzem, hogy a blokkolások nagyon jók voltak. Az emberhátrányokat nagyon jól kivédekeztük. Nagyon profin együttműködtünk. A meccsen bárki bármit hibázik, nem történhet semmi probléma, mentünk tovább, úgyhogy ez ma a mi napunk volt.

- Te mit láttál a montenegróiakon?

- Mit láttam? Nem tudom. Elég bosszúsak voltak, egy-két tasli után. Azt láttam, hogy állandóan csúnyán néznek rám, nem tudom miért :-). Kicsit meglepődtek szerintem, hogy mit csinálunk, mi ez az őrület.  A második negyedben olyan mennyiségű úszás és bruszt volt, úgy voltam vele, úristen hol van még a vége, de láttam, ők is kettesével kérték a cserét. Ha Montenegró egy világbajnoki döntőn kettesével kéri a cserét a meccs közben, akkor az a mi meccsünk!

- Ez egyértelmű volt. Gratulálok neked. Élvezd ki az örömöt. Azt kívánom, legyen még ilyen sikerben részed.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Madaras Norbert nyilatkozata

- Nehéz, mert annyi minden van a fejemben, és annyi minden volt ma is, olyan hosszú nap volt… A meccsről annyit tudok mondani, hogy a vízben én azt éreztem végig: ez ma a miénk, ezt csak úgy tudjuk elbukni, ha éppen ők vezetnek, és lefújják a meccset. Ez most hülyén hangzott, úgy értem, kiegyenlített volt, 7:7, attól kellett tartani, nehogy nekik legyen 8:7, amikor vége lesz a meccsnek. Egyszerűen azt gondolom, hogy jobbak voltunk, ez így helyes! De ez nem ilyen egyszerű, sajnos volt már olyan elbukott döntőm, amiről úgy gondoltam, az lenne a helyes, ha az enyém lett volna, aztán csak másodikak lettünk… De valamiért mégis így helyes, úgy látszik, hogy itt ez nekem megy.

- Szereted ezt a várost!

- Eddig is szerettem, most meg aztán… Azért nem tudok igazán mit mondani, mert az egész ilyen meseszerű! Mondják nekem, hogy „te vagy az egyetlen kétszeres”, kérdezgetik, hogy januárban mit gondoltam. De amikor Tibi engem felhívott januárban, azt sem tudtam, hogy itt leszek, pláne azt nem, hogy ez lesz a nyakamban… Ehhez képest mit mondhatnék!?

- Valószínűleg megérte…

- Hát hajajjj…!!! de akkor is azt mondanám, ha ez ezüst lenne, mert én pontosan azt kaptam, pont olyan a Tibi, a csapat, ahogy én azt elképzeltem. Emlékszem, amikor beszéltünk, hogy nem kell ezt most eldöntenem, hogy csinálom-e a következő olimpiáig, hanem majd évről évre kialakul bennem, csak próbáljam meg. Nyilván jól döntöttem, ez teljesen egyértelmű, a mai meccstől függetlenül is! Persze így most könnyű mondani, de tényleg független ez a mai meccstől! Le a kalappal a többiek előtt, egytől egyig mindenki nagyon megérdemli ezt, mindenki beletette a magáét, edzéseken is, meccseken is. Nincsenek véletlenek.

Nagyon meg kell köszönnünk ennek az új stábnak is, mert nagyon sokat dolgozott. Amikor mi lefekszünk éjjel a meccs után, ők még megnézik a meccseket, összevágják, elemzik. Nagyon jól felkészítették a kapusokat, a játékosokat egyesével, ilyen még sosem volt, ennyire aprólékos munkát még nem láttam. Nyilván Tibi személye hozta ezt a szellemiséget, mert ő hisz ebben, nemcsak a sok munkában, hanem az ilyen jellegű munkában. Ez most bejött, ők ugyanúgy sokat beletettek, mint mi. Köszönjük nekik is, az övék is, még ha nem is kaptak ilyet a nyakukba! (Mutatja az aranyérmet.)

- Norbi, azt kívánom neked is, hogy élvezd ki ezt a győzelmet!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Vámos Márton és Decker Attila nyilatkozata

- Szervusztok szobatársak! Nem kell szobát cserélni ma éjszakára. Gondolom ezért csináltátok az egészet  :-)

D. A.: - Igen- igen. Azt beszéltük meg, hogy nem nagyon megyünk vesztesen ki a szobából.

V.M: - Be.

D.A.: - Vagyis be. Be meg ki meg mindenhogy. A lényeg az, hogy nem térünk vissza a hotelbe vesztesen. Nagyon összejött a dolog, de Marci is mondjon erről egy-két szót.

V.M.: - Nagyon boldog vagyok. Elmondtam neked ezt a meccs után is, hogy tényleg olyan feszültség oldódott fel bennem, amit szeretnék még nagyon sokszor átélni a pályafutásom alatt.

- A meccsről két mondatot mondjál.

V.M.: - Személy szerint borzasztóan elfáradtam. Nagyon erős iramot diktáltak a montenegróiak. Fizikálisan nagyon rendben voltak, de mi jobbak voltunk náluk ma.

- Attila, egy meccsen védtél, az egész VB-t, hogy értékeled?

D.A.: - Nagyon élveztem. Meg mondom őszintén, talán világversenyt így még soha nem élveztem. Voltam egy pár utánpótlás világversenyen, de Marcival és a többiekkel a hangulat megalapozta ezt a sikert. Közhely, hogy jó a hangulat, de itt tényleg jó volt most a hangulat. Azt gondolom ez is betudható annak, úgyhogy örülök neki.

- Most egy óvatos választ kérek.

D.A.: - Hogy Madarast szeretem-e? IMÁDOM!

- Szóval, azért nehéz a dolog, mert azt akarom kérdezni, hogy ez a csapat így együtt mire viheti? Hány évig és mire?

-V.M.: - Először nézzük meg, hogy mire vitte.

-  Ezek után, úgy értem.

D.A.: - Magasra tettük most a dolgokat ezzel. Közhely ez is, de azt gondolom, hogy egy sportembernek az lehet a cél, hogy mindig aranyérmet szerezzünk. Tényleg jó a csapat összetétele, az évek számában is. Azt gondolom még Rióig mindent meg tudunk nyerni.

- Azt kívánom, hogy nyerjetek is meg mindent. Szeretnék ott lenni.

D.A.: - Köszönjük, örülünk, hogy itt voltál.

V.A.: - Nagyon köszönjük.

(Lejegyezte: Tina)



Bátori Bence nyilatkozata


- Igen, igen, erről van szó, Bence, (az aranyérmet mutatja) és áruljuk el, hogy most tetted le a telefont, Biros Peti hívott fel. Mit mondott, amit meg lehet osztani?:-)

- Amit meg lehet osztani… Igazából csak egy szót mondott, azt mondta, hogy nem akar többet mondani, csak azt, hogy gratulál. És ebben szerintem minden benne van.

- Oké, én is gratulálok, ebben is minden benne van! Arra kérlek, hogy mondd el az érzéseidet a meccsről, erről a két hétről, a csapatról!

- Nehéz elmondani így a győzelem után az érzéseimet…. Örülök, hogy Pufinak fáj a bordája, így nem tud röhögni:-) Iszonyatosan boldog vagyok és mindenre igazából csak ennyit tudok mondani, mutatom (felmutatja az aranyérmet). Úgy érzem, hogy a munkának meglett a gyümölcse, nagyon-nagy sok munkának lett ma meg a gyümölcse. A meccsről nincs mit mondani, nyertünk eggyel, ez tökéletes volt.

- Mindig így legyen!

- Mindig így legyen!

- Köszönöm szépen!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


Az utolsó nap további eredményei:

Ausztrália-Szerbia 7:13 (2:3, 2:2, 2:4, 1:4) pdf (a 7-8. helyért)

Horvátország-Olaszország 10:8 (4:2, 4:1, 1:2, 1:3) pdf (a 3-4. helyért)

Görögország-Spanyolország 8:10 (2:1, 2:5, 4:2, 0:2) pdf (az 5-6. helyért)

A világbajnokság végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG

Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok).


2. Montenegró
3. Horvátország
4. Olaszország
5. Spanyolország,
6. Görögország
7. Szerbia
8. Ausztrália
9. USA
10. Németország
11. Kanada
12. Kazahsztán
13. Románia
14. Kína
15. Dél-Afrika
16. Új-Zéland

A világbajnokság álomcsapata:

1. Nagy Viktor
2. Dusko Pijetlovics (szerb) center
3. Pietro Figlioli (olasz)
4. Alekszandar Ivovics (montenegrói)
5. Mladan Janovics (montenegrói)
6. Sandro Sukno (horvát)
7. Varga Dénes

Gólkirály: Sandro Sukno és Alekszandar Ivovics 20-20 góllal

A torna legértékesebb játékosa: Varga Dénes

A legjobb kapus: Nagy Viktor


A hazaérkező csapatot több száz szurkoló várta Ferihegyen.

Mi az út során két videónyilatkozattal gazdagodtunk.

VLV-VIDEÓK:



Szivós Márton a hazaúton Barcelonából

- Marci, miközben gondolkozom, hogy miről kérdezzelek, mutatok egy élőképet a nézőknek:-)… Na, és akkor most valaki azt javasolta, hogy beszéljünk a világbajnokságról. Hogy érezted magad?

- Nagyon jól! Pályafutásom legszebb két hete volt ez, amit Barcelonában töltöttünk. Az előtte lévő felkészülést is borzasztóan élveztem.

- Mi volt a jó benne?

- A hangulat, a tervszerűség, ahogy haladtak a dolgok, ahogy kockáról kockára összeállt minden, és tényleg, ahogy egyre jobbak lettünk. Megélni ezt a folyamatot, ez nagyon jó érzés volt.

- Többen mondták, hogy az eredményességgel összefügg az, amit most mondtál. Te mit vártál, őszintén, helyezésben. Mire gondoltál, mit érhettek el?

- Amikor elkezdtük a munkát ősszel, és elvertük az olaszokat, az nagyon jó érzés volt, és adott egy pozitív képet nekem. Amikor még egyszer elvertük az olaszokat a Világligában Bariban, akkor már valahogy kezdtem érezni, hogy itt valami komolyabb dolog is lehet majd. Mindig jöttek a megerősítések: a Világligában döntőt játszottunk, és ahogy utána a csapat fejlődött. A vb előtt megkérdeztek, hogy mit várok, és én azt mondtam, hogy ha most odaadnák az ezüstérmet, nem fogadnám el – e helyett (Varga Dániel belógatja a kérdező és Marci közé az aranyérmét) –, mert ebben a csapatban, ebben a munkában, amit csináltunk - benne volt ez a siker.

- Akkor nem is lepődtél meg?

- Meglepődni nem lepődtem meg, hanem nagyon örülök.

- Hol voltak buktatók, mik voltak a kritikus pontok ebben a két hétben?

- Hol voltak buktatók? Buktató akkor jött volna, ha egy rosszabbul sikerült mérkőzés után, vagy egy rosszabbul sikerült gyakorlás után elveszítjük a hitünket – ez lett volna a buktató. De nem voltak buktatók, mert nem veszítettük el.

- Jó, Marci, nem nagyon tudok mit kérdezni… Tegnap próbálkoztam annak felvetésével, hogy meddig tarthat ez a dolog, így ebben a közösségben, mire vihetitek. Aztán gyorsan megkaptam, hogy most ezzel kell foglalkozni, és erre kell koncentrálni.

- Én azt gondolom, hogy egy-két napig most élvezzük ezt a sikert – azokkal együtt, akik szurkoltak nekünk –, aztán elemezzük ki, és folytassuk. Köszönjük mindenkinek, aki segített minket, akik itt dolgoztak mellettünk háttéremberként – gondolok itt Imre Tóvári Zsuzsára, aki szerintem nagyon sokat segített nekünk, Egressy Jánosra, Horváth Tamásra. Ők, akik a háttérben voltak, de nagyon sokat tettek hozzá ehhez a sikerhez. És a stáb többi tagja is egy nagyon komoly, és jó munkát végzett, gratulálok nekik! Ugyanígy folytassák, ezt kívánom!

- Köszönöm szépen!

- És várj egy pillanatra, akkor megmutatjuk, hogy te hogy veszed fel ezt a… Mondd, Geyza, milyen érzéseid vannak így, hogy ott ülsz a sarokban, tízezer méter magasan?

- Nagyon jó, hogy arannyal jöttök haza.

- És hogy telnek most a napjaid?

- Feldolgozom ezt a kéthetes tornát – az egy hét legalább. És utána megyek Szombathelyre.

- Hajrá Junior-válogatott, csak ezt tudom mondani! És hajrá VLV! Köszönjük neked!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Gór-Nagy Miklós a hazaúton Barcelonából

- Gratulálok, Miklós. A döntő óta nem tudtunk még beszélni. Azért megér talán néhány mondatot, és úgy az egészről mi a véleményed?

- A véleményem? Egy gyerekkori álom vált valóra, úgy gondolom, itt mindannyiunknál, és ez egy óriási élmény az egész pályafutásunkban. Ez igazából egy egész életünkre szóló élmény, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk, és most értünk haza, és most fogjuk megosztani a szeretteinkkel az örömöt, úgyhogy hát várjuk a továbbiakat.

- Nagyon nehéz volt? Nehezebb volt, mint vártad?

- Jó a kérdés. Én azt mondanám, hogy nem, mert ugye ez becsapós, mert igazából végig egyre jobban játszottunk, egyre magabiztosabbak voltunk. Voltak jelek, amikre én azt gondoltam, hogy ezt a vb-t nekünk írták ki. Gondolok itt arra, hogy amikor Viktor négy nappal a döntő előtt, amikor még azt sem volt biztos, hogy ki ellen játszunk a folytatásban, egészpályáról csavarta a kapufás gólokat, meg amikor játszottunk ilyet, 10 méterről betalált a kukába mindenféle szemétdarabokkal, akkor én gondoltam, hogy ez ilyen…, itt neki ma minden összejön ezen a világbajnokságon, úgyhogy ilyenekből azért gondoltam, hogy minden összejöhet. Az ausztrál meccs után mondtam is az otthoniaknak, hogy ne mondják senkinek, de szerintem megnyerjük ezt a világbajnokságot.

- Ez bejött. Te hogy értékeled a saját teljesítményedet? Hogy ment neked?

- Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan csapat volt, ahol mindenki tökéletesen tudta, hogy mi a dolga, és ezt mindenki, úgy gondolom, hogy mint a mellékelt ábra mutatja, mindenki tökéletesen végre is hajtotta. Nyilván voltak hibák mindenhol, mindenkinél, de ezt a szív, a hit, az alázat, a szeretet, nem is tudom én, óriási szavakat lehet használni, azokat az mind kipótolta, úgyhogy azt mondom, hogy mindenki tökéletesen játszott.

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)

VILÁGBAJNOKOK ÉRKEZNEK FERIHEGYRE:



Világbajnokok érkeznek Ferihegyre - vlv-videó