FACEBOOK

A rákbetegek segítéséért futott Benedek Tibor és Gergely István

A rákbetegek segítéséért futott Benedek Tibor és Gergely István
hozzászólás, 2014.10.13.

A szombati Budapest Maratonon különleges váltó tagjaként teljesített egy-egy résztávot Benedek Tibor és Gergely István. Futásukkal egy, a végstádiumú rákbetegeken segítő, emberi méltóságuk megőrzéséért dolgozó alapítvány munkájára hívták fel a figyelmet.

A Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita maga is futott a váltó tagjaként. Őt kérdeztük a kezdeményezésről.

- Alapítványunk nemrég hozta létre jótékony futókörét, amelynek keretében amatőr önkéntesek, lelkes futók és ismert sportolók, olimpikonok is futnak velünk. Mi is szervezünk programokat és váltókkal elindulunk komoly, nagy érdeklődést kiváltó versenyeken. A cél az, hogy a hospice-tevékenységet ismertebbé tegyük, másrészt pedig, hogy anyagi támogatást is szerezzünk a munkánkhoz. Ez a második nagy versenyünk, először a WizzAir félmaratonon indítottuk el a futókört és most már 16 futónk van! Maguk a futók is gyűjtenek pénzt a környezetükben, mostanra több mint 1,2 millió forintot sikerült összegyűjteni csak az ő segítségükkel.

A Magyar Hospice Alapítvány hozzájárul a végstádiumban lévő daganatos betegek egyénre szabott ingyenes ápolásához, fájdalmuk szakszerű csillapításához, méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzéséhez és családjuk lelki támogatásához.

A betegeket szükség esetén orvossal, nővérrel, gyógytornásszal otthonukban is felkeresik, s van egy tízágyas fekvőbeteg-intézetük, a Budapest Hospice Ház, amely olyan, mint egy családias környezetű kórház.

Az alapítvány honlapja a támogatás lehetőségeivel.

- Hogy kerültek képbe a vízilabdázók?

- Egyrészt képben voltak, ugyanis Gergely István korábban már ott volt több rendezvényünkön, kétszer is részvevője volt a Nárcisz Futás című programunknak a Margitszigeten. Másrészt, amikor a Magyar Olimpiai Bizottsághoz fordultunk, hogy a segítségükkel kérjünk fel olimpikonokat a részvételre, ők több más sportág képviselőivel együtt, de az elsők között említették a pólósokat.

- Mennyit futottak Tibiék és hol helyezkedtek el a váltóban?

- Tibor a váltóponton, harmadik emberként szállt be, 8,2 kilométert futott, Pista pedig a váltó kezdőembereként 11,6 kilométert teljesített.

BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Nagyon elfáradtam... Tűző napon, betonon futottuk le a távot, nem volt kellemes, de az nagyon jó érzés, hogy valamit ezzel talán segíteni tudtunk. A hospice-esek annyira nehéz munkát végeznek, hogy arra szerintem mi képtelenek lennénk. Így, hogy az ismertségünk révén egy kicsit rájuk irányítjuk a figyelmet, talán hozzájárulunk valamennyire ahhoz a nagyon elismerésre méltó tevékenységhez, amit csendben, szinte szinte láthatatlanul végeznek. Örülök, hogy részt vettünk ebben, szerintem folytatása is lesz. Ami pedig a futást, mint sportteljesítményt illeti, tavaly hat kilométert futottam le, most nyolcat, remélem, jövőre a 10 is meglesz.

- A végcél a teljes maraton?

- Arról azért nincs szó... Majd hogyha nem 110 kiló leszek, hanem 70, akkor esetleg megpróbálom... :-)