FACEBOOK

Magyar ezüst, szerb arany

Magyar ezüst, szerb arany
hozzászólás, 2014.06.21.

Tavalyi teljesítményét megismételve második lett a Világliga szuperdöntőjében a magyar válogatott. Megint a szerbek nyertek.

Világliga szuperdöntő, Dubaj.

Döntő

Ezúton köszönjük meg az Otthon Centrum támogatását, amelynek segítségével tudtuk a helyszínről tájékoztatni olvasóinkat a Világliga dubaji szuperdöntőjéről.
vlv

Magyarország-Szerbia 6:10 (2:3:, 0:4, 1:3, 3:0)
Dubaj, v.: Gomez (olasz), Borrell (spanyol)
Magyarország: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 1, Erdélyi, Vámos, Hosnyánszky, Angyal, Szívós, Varga Dániel 1, Varga Dénes 4, Tóth M., Hárai, Decker A.. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.
Szerbia: Pijetlovics, Mandics 2, Gocics, Rangyelovics, Csuk, Pijetlovics 1, Nikics, Markovics, Radjen, F. Filipovics 3, Prlainovics 1, S. Mitrovics 3, B. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Gól - emberelőnyből: 1/9, ill. 3/6
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/2

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL


vlv-fotók


A TELJES MÉRKŐZÉS

VLV-VIDEÓK (DIGIsport és vlv):

0:1 - Filipovics első gólja

1:1 - Varga Dénes első gólja, ötméteres

1:2 - Prlainovics gólja

1:3 - Mitrovics első gólja

2:3 - Madaras gólja

2:4 - Mitrovics második gólja

2:5 - Filipovics második gólja, ötméteres

2:6 - Filipovics harmadik gólja

2:7 - Mandics első gólja

2:8 - Mitrovics harmadik gólja

2:9 - Pijetlovics gólja

3:9 - Varga Dénes második gólja

3:10 - Mandics második gólja

4:10 - Varga Dénes harmadik gólja

5:10 - Varga Dániel gólja

6:10 - Varga Dénes negyedik gólja

Decker Attila ötméterest védBenedek Tibor a waterpolo.hu-nak


- Tudsz már higgadtan nyilatkozni?

- Abszolút. Sajnos már a meccs második felében nem volt olyan a hangulat, hogy ne tudjak mérkőzés utánra megnyugodni. Nehéz volt, a második negyedet nagyon elrontottuk, ezekkel az ötméteres szabaddobásokkal, túl közelről lőttek és túl szabadon. 7:2-re elmentek egy negyed alatt, gyakorlatilag már csak az eredmény után mentünk.

- Mondtad, hogy ebből a meccsből látjuk, hogy messze vagyunk még. Te tudod, hogy mi az út?

- Remélem. Azért vagyok itt, hogy tudjam. :-) Azt látom, hogy nem szabad kiélezni csak a szerb csapatra. Nagyon sok jó ellenfél lesz még, a spanyolok, az olaszok, a horvátok, Montenegró. Mind-mind jobb lesz majd az Európa-bajnokságra. Nyilván, ahogy eddig is mondtam, a szerbek a mezőny fölött állnak, ez látható. De azt tudjuk, hogy igazi világversenyen bármi megtörténhet. Továbbra is bizakodó vagyok és gratulálok a csapat egész hetes teljesítményéhez, mert nagyon sokat dolgoztak és nagyon fegyelmezettek voltak. Mára elfáradtunk, de azt gondolom, hogy le a kalappal az egész hetes teljesítmény előtt.

(Lejegyezte: Tina)Nagy Viktor a waterpolo.hu-nak:

- Sajnálom, Viktor, hogy ilyen szomorúan zárjuk ezt a tornát, hogy ilyen lett a vége. Mondj azért erről a meccsről valamit, hogy mi történt.

- Sokkal jobb előérzetem volt a meccsel kapcsolatban, abszolút úgy gondoltam, hogy ma meg fogjuk tudni verni őket. Hittem is benne, szerintem mindenki. Talán egy picit puhábban kezdtünk, mint kellett volna, és ezáltal ők játszották a saját játékukat, nem nagyon szóltunk bele. Az elején emiatt el is léptek jó néhány góllal, és tudjuk jól, hogy ha a szerbek vezetnek, nem is kevés góllal – gondolok itt a kettő, három, négy, öt gólra –, akkor ők teljesen végig tudják játszani a meccset kapkodás nélkül. Nekünk az volt a tervünk, hogy ez ne így alakuljon, és hozzuk zavarba őket. Ez nem sikerült, úgyhogy ezért szomorú vagyok. Jó néhány dolgot nem sikerült megcsinálnunk, amit elterveztünk, de csak azt tudom mondani, hogy haladunk előre, és ebből is tanulnunk kell, nincs megállás. Ez lezárult, leszűrjük a tapasztalatokat, és tanulunk a hibáinkból. Előttünk van egy budapesti Eb, ahol szintén játszani fogunk Szerbiával, már a csoportban. Fel van adva a lecke, ott vissza lehet vágni.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)Tóth Márton nyilatkozata


- Marci, ez az utolsó meccs nem sikerült.  Ha ezt nem számítjuk, akkor minden rendben lenne. Mond el, mi történt ma?

- Valóban nem sikerült. Nagyon sajnálom, viszont én máris a pozitív oldalát keresem. Az örömteli, hogy nem estünk össze 7:2-nél. Egy kicsit visszaszereztük az önbizalmunkat és azért a végén emelt fővel tudtuk abbahagyni a meccset. Azt hiszem, hogy az utolsó negyedet meg is nyertük.

Még mindig nagy a különbség a két csapat között, de ha még egy pozitívumot akarok keresni, akkor azt hiszem, egy évvel ezelőtt Cseljabinszkban 15:10 lett a vége. Most kevesebb gólt kaptunk és kisebb is lett közte a különbség, úgyhogy jövünk fel és ez meg fog fordulni.

- Nem beszélve arról, hogy mi történt Cseljabinszk után, Barcelonában.

- Reméljük, hogy ugyanez lesz.

- Köszönöm szépen, Gratulálok a játékodhoz.

- Köszönöm szépen. Még annyit szeretnék elmondani, hogy nagyon köszönöm a VLV itteni munkáját.

(Lejegyezte: Enikő)Hárai Balázs nyilatkozata


- Pufi, megviselt ez a mai meccs?

- Igen, meg. Nagyon elfáradtunk, már az elején is lehetett látni, hogy ez a hat mérkőzés, ami volt, így egyben sok volt.

Egyrészt utálunk kikapni - én személy szerint nagyon nem szeretek - másrészt, elég simán kaptunk ki. Sajnos nem tudom, hogy ez megint mitől lehetett, de majd ki fogjuk elemezni, és akkor kiderül.

- Hogy érint téged ez a játékvezetői „móka”, hogy hol ilyen, hol olyan a bíráskodás? Mennyire viselt meg?

- Szerintem, amit itt műveltek a játékvezetők, ez gyakorlatilag egy „centergyilkos” játék volt. Alig lehetett kapni kiállítást és faultot, hagyták a verekedést is, úgyhogy azt gondolom, hogy ezt nem fogják tudni így továbbvinni. Szerintem nekik ez egy próba volt, de ez nem fog előre vezetni.

- Az egész héttel elégedett vagy?

- Ha ma nyertünk volna, akkor azt mondanám, hogy igen. De így sajnos nem.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Enikő)Decker Attila nyilatkozata

- Mesélj Attila, mit éreztél, amikor beálltál, és mit éreztél meccs közben?

- Az elején nehéz szituációba kerültünk és ilyenkor egy kapuscsere felrázza a csapatot. Most is ez történt.7:2 volt, amikor gyakorlatilag elment a meccs. Azt gondolom, hogy végül azért valamit szépítettünk rajta, és nem lett olyan, mint például a múlt évben. Tehát fejlődtünk, nem lett olyan nagy vereség, mint tavaly. Ez pozitívum. Nyilván a szakmai részt nem kezdem el sorolni, mert az elég hosszú ideig tartana. Azért gratulálok, hogy idáig eljutottunk. Sok jó csapat nem jutott el ide a döntőbe, mi pedig itt voltunk. A múlt évben is így alakult és milyen jó lett a vége. :)

- A kérdés az, hogy mennyire marad meg bennetek ez a vereség? Azért ez nem volt egy egyszerű történet.

- Bennem speciel nem maradt meg a vereség. Én ezeken percek alatt túllépek. Nem azért, mert nem tud „fejbe vágni” hanem mert engem nem taglóz le egy ilyen vereség. Azért ennél nagyobb vereség kell, hogy padlót fogjak.

- Hogy értékeled az egész hetet?

- Pozitívan. Gyakorlatilag minden téren előreléptünk. Örülök, hogy Pufival eltölthettem még egy hetet, mert nagyon jó volt. Megyünk haza, lesz még három hetünk, és azt gondolom, hogy egy jó Európa-bajnokságot kell csinálnunk.

- Köszönöm szépen Atyec.
 
(Lejegyezte: Enikő)


Erdélyi Balázs nyilatkozata


- Balázs, nagyon csalódott vagy?

- Megmondom őszintén, igen. Elég sok góllal kaptunk ki. Végig vezettek a szerbek, az elejétől fogva uralták a mérkőzést. Nagyon csalódott vagyok.

- Mi történt? Rosszul indult és úgy maradt?

- Rosszul is kezdődött és rosszul is fejeződött be. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb hiányosságaink, a nem értékesített emberelőnyös helyzeteink voltak. Nagyon rosszul játszottuk meg az emberfórokat, és ez az egész mérkőzésnek megadta az alaphangulatot. Nagyon sok más sem jött össze, amiket terveztünk. Ez az egész összeadódott, és sajnos ez lett a vége.

- Ez mennyire marad meg benned?

- Nagyon megmarad. Ez volt életem első Világliga-döntője, de remélem nem az utolsó. Mindenképp meg fog maradni a fejemben. Nyilván most készülünk tovább, az Európa- bajnokság a következő állomás. Edzeni kell tovább és biztos, hogy ennél sokkal jobb lesz.

- Reméljük, sok sikert kívánok.

- Köszönjük.

(Lejegyezte: Enikő)

Varga Dénes nyilatkozata

- Dumi, kötelező értékelés van. Légy szíves, néhány mondatban értékeld a mai meccset.

- A mai meccset úgy értékelem, hogy a szerb csapat jobb nálunk. Nekünk nagyon sok dolgot kell javítanunk a játék számos területén. Fejlődtünk, tehát azt mondom, hogy előrébb vagyunk, mint akár csak a felkészülés elején vagy a korábbi Világliga-meccseken, de egyértelműen menni kell tovább.

- Az Európa- Bajnokságra a fejlődés elérhet egy olyan szintet, aminél esélyünk van a szerbek ellen?

- Igen.

- Köszönöm szépen, ezt vártam. 

(Lejegyezte: Enikő)

Madaras Norbert nyilatkozata


- Szervusz Norbi. Azért ne menjünk el szó nélkül emellett az ezüstérem mellett... Komolyan érdekel, hogy hogy értékeled?

- Hát..., sokat tudnék beszélni. Szerintem ez a meccs pont jó volt arra, hogy kiderüljön minden, amiben ők nálunk jobbak, illetve sokkal jobbak. Kicsit azt mondom, hogy megalázó is volt, mert volt azt hiszem 9:3, vagy 10:3... Ez a 10:6 még végül nekünk hízelgő, ami hát azért nem jó dolog.

- Most ez egy kisiklás volt, vagy itt tartunk most?

- Nyilván ennél sokkal szorosabb meccset is tudunk velük játszani, de azt látni kell, hogy bizonyos játékelemekben egyszerűen sokkal jobbak. Nem csak nálunk, úgy mindenki előtt vannak. Tehát..., most tényleg nem megyek bele, emberhátrányos védekezés, hat a hat elleni védekezés, messze tartják a centert, közel engedtük őket a szabaddobásoknál, támadásban... Tehát tényleg nagyon sok dolog, amiben egész egyszerűen jobbak voltak. Szerintem az első negyed kivételével, ott is már vezettek, de teljesen alárendelt szerepet játszottunk.

- Ezek megváltoztathatók? Tehát erre lehet készülni?

- Lehet készülni és lehet jobban figyelni, nyilván, de azért azt is valljuk be, hogy ezek nem két hetes dolgok. Nyilván mindent megteszünk, voltak elkerülhető gólok abszolút, a tízből két-három mindenképpen, de az biztos, hogy nekünk is kell támadásban javulni. Tehát azt mondom, hogy amíg számított nekik, addig igazából... ez az első 3 negyed, addig 3 gólt lőttünk. Azzal nehéz lesz legyőzni nem csak őket, hanem igazából bárkit. Aztán onnantól tudtunk szépíteni, amikor ők már kicsit..., hát, nem félvállról vették, de már nem ugyanaz volt.

- De azért mondj valami optimistát a végén.

- Azt tudom mondani, hogy eljutottunk idáig valahogy, ami nyilván nem véletlen, és arra gondolok, ami egész évben volt. Úgyhogy attól lehetünk optimisták, hogy eljutottunk idáig, de mondom azt látni kell, hogy ők ma jobbak voltak és egyébként is, sajnos jobbak.

- Hát köszönöm Norbi!

(Lejegyezte: Danna)


Varga Dániel nyilatkozata

- Dani, szívből gratulálok a torna legjobb játékosa címhez, de tudom, hogy ez ilyenkor mit jelent és mit szoktál erről gondolni. Azért én mégis gratulálok. :)

- Köszönöm a gratulációt. A mai meccsről annyit, hogy nem tudtunk felnőni a feladathoz. A játék minden elemében jobbak voltak a szerbek. Nemcsak azt mondom, hogy jobb a hátrányuk, az előnyük, jobb a támadásuk és a védekezésük, hanem magasabban voltak, dinamikusabban, harciasabban játszottak. Mi nem tudtuk felvenni ezt a ritmust. Az első negyedben még igen, akkor még jól bejöttek a dolgok, de a második negyedet nagyon megsínylettük és ott mintha a hit is elment volna.

Összességében az a véleményem, hogy ez az egész Világliga sorozat, ami november óta tart, nagyon sikeres sorozat volt. Nagyon jó meccseket játszottunk. Nagyon jó csapatok nem jutottak ki ide, többek között azért, mert mi megvertük őket. Ilyen a horvát és a görög csapat, de más jó csapat is távol maradt Dubajtól.

Az, hogy mi ezüstérmet értünk el egy egyéves sorozatban, az nagy dolog. Még azt is egyfajta pozitívumként lehet megélni, hogy a szerbek ellen most játszottunk egy ilyen meccset és nem később. Most megkaptuk ezt a pofont, tudjuk, hogy még többet kell tenni a győzelem érdekében. Még erőszakosabban kell játszani, még jobban el kell hinni, hogy meg tudjuk nyerni a döntőt. Ha ezen a szinten tudunk majd játszani, akkor a következő magyar-szerb meccs remélhetőleg fordított eredménnyel fog végződni.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Enikő)


A nap további eredményei:

Montenegró-Ausztrália 12:9 (1:2, 3:2, 1:2, 3:2, az ötmétereseknél 4:1) - bronzmérkőzés

USA-Kanada 14:11 (3:3, 2:2, 4:1, 5:5) - az 5-6. helyért

Kína-Brazília 7:8 (2:1, 1:1, 2:2, 2:4) - a 7-8. helyért.

A Világliga végeredménye:

1. Szerbia
2. Magyarország
3. Montenegró
4. Ausztrália
5. USA
6. Kanada
7. Brazília
8. Kína


Díjak

A legértékesebb játékos: Varga Dániel
A legjobb kapus: Gojko Pijetlovics (Szerbia)
A gólkirály 17 találattal: Filip Filipovics (Szerbia)

A média látal megválasztott all star-csapat:
Kapus: Gojko Pijetlovics (Szerbia)
Center: Dusko Pijetlovic (Szerbia)
valamint: Alexander Bowen (USA), Filip Filipovics (Szerbia), Mladan Janovics (Montenegró), Aidan Roach (Ausztrália), Varga Dániel.