FACEBOOK

Primorje, válogatott, Bendegúz - vlv-interjú Varga Dénessel

Primorje, válogatott, Bendegúz - vlv-interjú Varga Dénessel
hozzászólás, 2014.03.17.

Őrségváltásra készül a Primorje Rijeka. A horvát csapat - két magyarral a soraiban - minden téren a csúcsra tör és egyre magabiztosabb. Varga Dénest erről a helyzetről, valamint a válogatott idei szezonjáról faggattuk. Dumi a végére tartogatott egy remélhetőleg vízilabda-történeti jelentőségű bejelentést...

A BL-főtábla hétvégi szuperrangadóján:

Primorje Rijeka-Pro Recco 11:8 (
3:2, 4:2, 3:1, 1:3)

Rijeka, Kantrida uszoda, v.: Koryzna (lengyel), Spiegel (német)
Primorje Rijeka: Vican, Radu 1, Buljubasics, Krapics 2, Varga Dénes 1, Mudrazija, Muslim, Petrovica, Varga Dániel 2, Obradovics 2, Setka 1, X. Garcia 2, Jelovina. Vezetőedző: Ivan Asics
Pro Recco: Tempesti, Lapenna, Madaras 1, Figlioli 2, Giorgetti 2, Felugo, Janovics, Aicardi 2, Figari, Jokovics, Ivovics, Giacoppo 1, Pastorino. Vezetőedző: Giuseppe Porzio
Gól - emberelőnyből: 5/12, ill. 7/15
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
A VLV TUDÓSÍTÁSA A KUPANAPRÓL EREDMÉNYEKKEL, GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL
VARGA DÉNES (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- Nagyon örülök annak, hogy ilyen magabiztos játékot tudtunk nyújtani a Pro Recco ellen, hiszen nem csak a jelenlegi helyzetben, a BL-csoportban volt a legfontosabb meccsünk a Recco elleni, hanem ez mindig nagy presztízsű találkozó. És hát, az történt, hogy elég simán nyertünk. Szerintem színvonalas mérkőzés volt, a meccs közbeni különbségektől függetlenül, mert azért ilyenkor mindig benne van, hogy viszonylag nagy hátrányból is feláll az ellenfél, de mi most végig tudtuk tartani a különbséget. 

- Madaras Norbi mondta, hogy 0:3-nál elkezdtek kapkodni, nem azt csinálták, amit megbeszéltek...

- Hát igen, régebben fordítva szoktak kezdődni ezek a meccsek, emlékszem, volt olyan, hogy 6:0 volt az eredményjelzőn, nem a mi javunkra, ráadásul nálunk, tehát nem is kellett idegenbe mennünk ahhoz, hogy már a meccs elején nagyon elhúzzanak az olaszok. De ez már nem ugyanaz a Recco, mi pedig a szezonnak erre a szakaszára elég jó formába kerültünk, és szeretném, hogyha ezt meg is tartanánk.  

- Ha megnézzük a Recco játékosállományát, azért semmi nem indokolja, hogy ekkorát forduljon a világ...

- Nem azt mondom, hogy rosszak, csak bennünk nagyon nagy potenciál van, s ahol ők gyengék, ott mi erősek vagyunk, ezzel pedig meg tudjuk törni a játékukat. Gondolok itt például arra, hogy Aicardi ugyan jó center, de nem képes elvinni ezt a pozíciót egymaga, a második center pedig már nem az a színvonal, bekk pozícióban hatástalanítani tudjuk centerposzton a Reccót. Nem olyan a mostani párosuk, mint régen volt Zlokovics és Pijetlovics. Most van egy jó centerük (aki egyébként akkor talán a legjobb háromba se fért volna be) és neki van egy olasz szinten is középszerűnek nevezhető társa.

- Nálatok mi okozza ezt a hatalmas javulást? Dani utalt Vican teljesítményére, de azért korábban éveken át ott voltatok a nagy siker kapujában és rendszeresen elbuktatok - nem sokkal rosszabb játékosállománnyal. Teljesen megfordult a helyzet a Juggal és most már a Reccóval szemben is...

- Nagyon-nagyon jó a védekezésünk. Fegyelmezetten játszunk és ennek valóban Vican a kulcsa, vagyis hát ő a "végrehajtó", ha lehet a rombolással összefüggésben így fogalmazni, mert ha el is jut a labda a kapunkig - ami mostanában eleve nehéz ellenünk - akkor ő még mindig nagyon magas százalékot szűr. Van még egy tényező: hiányzik Sukno és emiatt mindenki nagyobb koncentrációval játszik, nem beszélve arról, hogy több játéklehetőséget kap egy játékos, aki szerintem a csapat nagyon hasznos tagja: Petar Muslim. Ki tud bontakozni, de valahogy kicsit mindenki többet képes nyújtani magából. 



- Most azért kialakult egy pszichés szempontból új helyzet. Eddig mindig ti támadtatok, ti akartátok elvenni a nálatok jobb vagy jobbnak tartott csapatoktól (Jug, Recco) a győzelmet és e téren elég látványos változás történt. Lassan ott tartunk, hogy ki lehet mondani: ti vagytok a legjobb csapat. Most már nincs olyan meccs, amire ne úgy mennétek ki, hogy azt mindenképpen meg kell nyerni.  Ez viszont pszichés terhet is jelent, nem?

- Jó szériában vagyunk, de ezt azért így nem jelenteném még ki. Tény, hogy nagyon erősnek látom magunkat, de pszichés tehernövekedést nem érzek. Nekem mindegy, hogy kit tartanak a legjobbnak, mindig ugyanúgy ugrom be a vízbe, mindig az a célom, hogy jól játsszak és ezzel segítsem győzelemhez a csapatunkat. Nem befolyásol, hogy ez "papíron" hogy néz ki az esélyek szempontjából.

- Ha már a személyes teljesítményed szóba került - neked általában minden szezonban vannak kitűzött külön céljaid, amelyek elérése érdekében akár pluszfeladatokat is vállalsz, saját edzésprogramot végzel, ha úgy gondolod, hogy az kell a cél eléréséhez. Most is van ilyesmi?

- Mivel nem tudom, hogy a pályafutásom során sokszor lesz-e lehetőségem ilyen erős csapatban játszani, ezért az a célom, hogy bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyerjek ezzel a Primorjéval. Egyéni célok annyira nincsenek, csak részterületen, persze ettől még fontosak nekem. Egy-egy olyan szakmai megoldásról, lövésfajtáról van szó, ami meg kell hogy találjon, tehát erőltetni nem fogom, s ezek nem olyan nagyszabású dolgok, mint a korábbiak, vagy mint az a cél, hogy a csapat eredményes legyen és ezáltal bajnoki címet nyerjek és BL-győztes legyek.

- A horvátok görögországi vereségének hírét hogy fogadtad, számítottál-e erre?

- Igen, mert ők most elég pesszimisták a csapatukkal kapcsolatban, úgy érzem, kezdik elveszteni a bizalmukat az edzőjükben és mintha az edző se tudná kellően koordinálni a csapat bizonyos játékosait. Ezért lehetett erre számítani.

- Az EB-sorsolásról még nem volt alkalmam megkérdezni a véleményedet...

- Kifejezetten örültem, hogy kemény csoportba kerültünk, mert így van valami, ami eltereli a figyelmemet arról, amit így előre kifejezetten nehéznek gondolok ezzel az Európa-bajnoksággal kapcsolatban. A külső körülményekre utalok... A viccet félretéve: azt gondolom, hogy hasznos és jó, hogy erős csapatokkal kerülünk szembe mindjárt az elején.

- Hol látod a helyünket a tabellán a csoportkör végén?

- Azt gondolom, hogy tudunk elsők lenni, de nem kell messzire előremenni a tervezésben. Ott kezdődik az egész, hogy a spanyolokkal lesz az első meccs, ők pedig olyanok, hogy bárkit meg tudnak verni és bárkitől ki is tudnak kapni. Nekünk ildomos hozni azt a meccset, de biztos vagyok abban, hogy nehéz lesz - már az is. És akkor még nem beszéltünk a többiről.



- De hát, ha ennek ellenére azt gondolod, hogy a "felső régióban" végzünk a csoportkörben, akkor azért bízol az eredményes csoportszereplésben...

- Igen. De nagyon sok munka vár ránk, mert például visszanéztem pár meccset a tavalyi vb-ről és csak pislogtam, hogy mennyire nem voltunk még "vegytiszták, kiforrottak". Jó, hogy nyertünk, de nagyon-nagyon hosszú út áll még előttünk, hogy azt tudjuk mondani egy szerb, akár egy montenegrói, akár egy horvát csapattal kapcsolatban, hogy úgy jön hozzánk, hogy mi vagyunk a találkozón az esélyesebbek.

- De azért akkor ebben benne van az a pozitívum, hogy ha tavaly ilyen "kiforratlanul" sikerült, akkor ahogy haladtok előre ezen a bizonyos úton, tovább javulnak az esélyek.

- Igen, csak még nem lehet tudni, hogy milyen akadályokba ütközünk. Vannak sejtéseim, de igazából meg kell tapasztalnunk ezeket ahhoz, hogy edződjünk, s megerősödve tudjunk kijönni belőlük. 

- Van-e olyasmi, amiről nem kérdeztelek, de jelentősnek, fontosnak, tartod?

- Bendegúz balkezes! Legalábbis nagyon úgy tűnik, mert az esetek 90 százalékában bal kézzel nyúl a labdára...

- :-) :-) Köszönöm a beszélgetést!