FACEBOOK

Kialakult a budapesti Európa-bajnokság mezőnye

Kialakult a budapesti Európa-bajnokság mezőnye
hozzászólás, 2014.03.02.

Befejeződtek a selejtezők, teljes a július 14-27-i budapesti Európa-bajnokság mezőnye. Sorsolás jövő vasárnap.

A 2014-es Európa-bajnokság rendezési jogát Budapest Isztambullal szemben nyerte el. A győzelem azért is volt értékes, mert EB-t kétévente rendeznek, s mindig van az olimpia évében, amikor viszont kevéssé számít "önálló világversenynek" (hiszen általában az ötkarikás felkészülést szolgálja), viszont a "köztes" időpontban, az olimpiai ciklus félidejében különösen értékes a torna.

Az Eb-nek a felújításon is áteső, pótlelátókkal 6-8-ezres nézőközönség fogadására képes margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont. A rendezvényen 12 ország válogatottja vehet részt. Házigazdaként Magyarország eleve részvevő, s a szabályok szerint kvalifikálta magát a 2012-es eindhoveni Eb első öt helyezettje (Szerbia, Montenegró, Olaszország, Németország mellett a 6. helyen végzett Görögország is, mert a bronzérmes Magyarország nem vesz el helyet a kvótából).

A fennmaradó hat helyet a korábbi hagyományoknak megfelelően selejtezőkön lehet megszerezni. E fázis csoportbeosztását 2012 májusában, a debreceni úszó EB alatt készítették el, azonban a LEN később törölte az előre meghirdetett kvalifikációs rendszert és újat dolgozott ki. Ennek végkifejlete lett az a hat páros mérkőzés, amelynek eredményeként (két-két ki-ki meccsen, oda-visszavágós alapon) kialakult a teljes budapesti mezőny. (Érdekesség, hogy mivel Horvátország az eindhoveni Európa-bajnokságon csak a 9. helyen végzett, a selejtezőkön kellett biztosítania a helyét, pedig - mint tudjuk, - déli szomszédaink a számukra balul sikerült hollandiai Eb után pár hónappal megnyerték a londoni olimpiát...)

A selejtezők végeredménye (vastagítva a továbbjutók):

Spanyolország-Ukrajna 25:6 (4:0, 9:1, 6:2, 6:3) (Szirányi Balázs egy gólt lőtt)
Az első mérkőzésen a spanyolok idegenben 17:5-re győztek, így 42:11-es összesítéssel jutottak tovább.

Málta-Franciaország 6:20 (1:6, 2:2, 3:6, 0:6)
Az első találkozón a franciák 20:8-ra nyertek, így 40:14-es összesítéssel kerültek ki a budapesti Eb-re. A vlv információi szerint jól halad a Montpellier csapatában játszó Jászberényi Gábor és Heinrich Dávid honosítása, így valószínű, hogy francia színekben szerepelnek majd az Európa-bajnokságon.

Törökország-Grúzia 12:9 (2:3, 3:3, 4:1, 3:2)
Az első meccsen a grúzok otthon 8:4-re győztek, így 17:16-os összesítéssel továbbjutottak.

Horvátország-Szlovákia 14:6 (3:0, 3:2, 4:3, 4:1)
Az olimpiai bajnok horvátok az első meccsen, idegenben is nyertek 16:8-ra, így 30:14-es összesítéssel igazolták a papírformát.

Nagy-Britannia-Románia 8:18 (5:3, 1:3, 1:5, 1:7)

Oroszország-
Hollandia
12:10 (4:1, 4:4, 3:2, 1:3)
Az oroszok az első meccsen, Hollandiában is nyertek 11:9-re, így 23:19-es összesítéssel jutottak ki az Eb-re.

A BUDAPESTI EURÓPA-BAJNOKSÁG MEZŐNYE:

MAGYARORSZÁG
Szerbia
Montenegró
Olaszország,
Németország,
Görögország,
Spanyolország,
Franciaország,
Grúzia,
Horvátország,
Románia
Oroszország


A sorsolást jövő vasárnap, március 9-én rendezik meg Budapesten, előzetes hírek szerint a köztelevízó nyilvánossága előtt (bár ezt a programpontot az aznapi műsorban még nem találtuk).




Címkék:
EB mezőny budapesti EB