FACEBOOK

Még egyszer Miskolcról: tenyérminta - érték nélkül

Még egyszer Miskolcról: tenyérminta - érték nélkül
hozzászólás, 2013.11.26.

Jó játék, remek hangulat, győzelem a Világliga-meccsen - mégis, szomorú élményünk is volt a november 12-i miskolci kirándulás során.

A magyar férfi vízilabda-válogatott annak idején még funkciójában lévő szövetségi kapitányáról, Kemény Dénesről elnevezett miskolci uszodánál különleges emlékhelyet avattak 2012. szeptember 23-án, egy jól szervezett és igazán megható ünnepség keretében.

A Hírességek Fala - az érintettek tenyérlenyomatával annak a 21 játékosnak állít emléket, akik a Kemény Dénes irányította magyar válogatott tagjaként olimpiai bajnoki címet értek el. Természetesen a falon ekkor már ott volt Kemény Dénes "kezenyoma", ez a lenyomat még az uszoda 2009-es avatásán készült, a meghívottak és a média jelenlétében.

A Hírességek Fala az avatáskor még nem volt egészen kész, a korabeli képeken jól látható, hogy több játékos tenyérlenyomata is teljesen egyforma, vagyis nyilvánvaló, hogy ezek egyszerű tenyérminták. Ez a megoldás már akkor is egy kicsit szégyellni valónak tűnt, de az ember nem szívesen vállalja fel az ünneprontó szerepét, így külön nem tettük szóvá. Egyik olvasónk viszont nem volt ennyire tapintatos: mindenki által látható kommentjében tette fel a kérdést (2012. szeptember 26-án):


"Madaras, Märcz, Molnár, Varga, Varga tenyere látszólag nem került föl. Az övékét pótolni fogják, vagy maradnak a fantomlenyomatok?"



Mivel nem tudtunk válaszolni, de a dolog minket is izgatott, még aznap a rendezvény megszervezésével megbízott ügynökséghez fordultunk kérdésünkkel, melyre a következő választ kaptuk:


"A Hírességek Fala létrehozása során arra törekedtünk, hogy mind a 21, Kemény Dénes vezetése alatt olimpiai bajnoki címet szerzett vízilabdás kéznyoma már a leleplezéskor felkerüljön a Falra, ez azonban egyes játékosok tartós külföldi tartózkodása miatt lehetetlen volt. Annak érdekében, hogy a leleplezéskor a fal egységes képet mutasson, egyes kéznyomatok replikaként kerültek fel átmenetileg. A még hiányzó eredeti lenyomatok készítése folyamatban van, és nemsokára  mind a 21 eredeti kéznyom kikerül a Kemény Dénes Miskolci Városi Sportuszoda falára."


Amikor most, több mint egy évvel később, november 11-én megérkeztünk a másnapi Világliga-meccs miskolci helyszínére, döbbenten láttuk, hogy a falon minden változatlan. Kicsit megkoptak a tenyérlenyomatok, de az ominózus tenyereknek semmi közük nincs a kiírt névhez. Ezt annál is inkább furcsállták az immár jelen lévő érintettek, mivel nyáron mindegyiküket felkereste egy ember, s tenyérlenyomatot kért tőlük a Hírességek Falán lévő minta helyére.

Ezúton jelezzük, hogy ez így méltatlan, legalább ünnepelni ünnepeljünk rendesen, méltóságteljesen. Úgyis olyan kevés alkalom van rá...

A VLV FOTÓI A HÍRESSÉGEK FALÁNAK AVATÁSÁRÓL

vlv-fotó (2012.09.23.):


vlv-fotók (2013.11.12.):