FACEBOOK

Bajnokok Ligája - itt a teljes menetrend

Bajnokok Ligája - itt a teljes menetrend
hozzászólás, 2013.08.23.

Az egriek helyét egyelőre tartja a LEN a Bajnokok Ligája "szuperkiemeltek" között, annak ellenére, hogy a 30 ezer eurós díjat a hevesiek még nem fizették be. A Szolnok az előselejtezők második körében kapcsolódik be a küzdelmekbe. A Szeged részt vehetne a BL selejtezőin, de idén egyik nemzetközi kupában sem indul.

Két hete írtunk az új rendszerű Bajnokok Ligája kiemeléseiről, amelyben nyolc csapat részesült, s valamennyinek különböző feltételeknek kell eleget tenniük - ezek közül a legfontosabb, hogy vállalniuk kell: a következő három esztendő mindegyikében indulnak és 3x30 ezer eurót fizetnek a különleges státusért.

Ennek fejében az egész sorozat végkifejlete előtt egyetlen lépéssel kapcsolódnak be a küzdelmekbe, hozzájuk kerül az a négy klub, amely végigverekszi magát a selejtezőkön.

Információnk szerint az egriek még nem fizettek, s a LEN nyilván - legalább hallgatólagosan - tudomásul vette "késleltetett fizetésre" vonatkozó kérésüket. Ezt onnan lehet tudni, hogy a ZF Eger neve továbbra is szerepel a szuperkiemeltek között. A vlv információi szerint az egri klub vezetői a jövő héten tárgyalnak Rómában a "részletekről".

A Szolnok szép nyugodtan készül, befizette az ezer euróról 4.500 euróra emelt nevezési díjat és türelmesen várja, hogy a kvalifikációs szakasz második körében bekapcsolódhasson a küzdelemsorozatba.

Indulási joga van az A-Híd Szegednek is, ők azonban erről lemondanak, sőt, még a második számú kupasorozatban, az Eurokupában sem vesznek részt. A vlv úgy tudja, hogy mintegy 30 millió forinttal kellett volna növelni a szezonra szóló költségvetést a kupaindulás miatt, erre az összegre azonban sem a várostól, sem más forrásból nem sikerült fedezetet találniuk a szegedieknek.

Az első selejtezőkör "sorsolását" a LEN-ben elkészítették, így az alábbiakban közölni tudjuk a BL-menetrendet. (Érdekesség, hogy bár az új rendszerű tornák versenykiírását a csapatok megkapták, a LEN nem adott nekik tájékoztatást arról, hogy az Eurokupára mely csapatok neveztek.)


Bajnokok Ligája, 2013-14

1. selejtezőkör szeptember 27-29.


A csoport, Nápoly (Olaszország)

- Mladost Zágráb (horvát)
- CN Marseille (francia)
- Schuurman BZC (holland)
- Sintez Kazany (orosz)
- Acquachiara (olasz)
- Málta bajnoka (a bajnokság még nem ért véget)

B csoport, Kragujevác (Szerbia)

- Szpartak Volgográd (orosz)
- Nagyvárad (román)
- Budva (montenegrói)
- Radnicski Kragujevác (szerb)
- Montpellier (francia)
- Hannover (német)


A tornákról csak a két utolsó helyezett esik ki, a többiek (tízen) a második selejtezőkörben folytatják.

2. selejtezőkör, október 11-13.

Az első kvalifikációs körből továbbjutott 10 csapathoz itt csatlakoznak:

- Primorje Rijeka (horvát)
- Duisburg (német)
- Vouliagmeni (görög)
- Szolnoki Dózsa KÖZGÉP
- Pro Recco (olasz)
- Crvena Zvezda (szerb)


A csapatokat négy négyes csoportba sorsolják. Minden csoportból ez első két helyezett jut tovább.

3. selejtezőkör - játéknapok: október 26. és november 9.

A második körből továbbjutott csapatok páronként, egyenes kieséses rendszerben küzdenek meg a továbbjutásért.

Főtábla

A selejtezőkből ide eljutó négy csapathoz csatlakozik a nyolc "szuperkiemelt":

- CN Atletic-Barceloneta (spanyol)
- Wasserfreunde Spandau 04 Berlin (német)
- Olympiakos Pireusz (görög)
- AN Brescia (olasz)
- Jug Dubrovnik (horvát)
- Partizan Belgrád (szerb)
- ZF-Eger
- Galatasaray (török)

(Érdekes, hogy két hete írt cikkünk idején még csak ígéret volt a nyolcadik kiemelt csapat megnevezése, nos, ez a klub a török Galatasaray lett - nyilván nem pénzkérdésről van szó, hanem a LEN alaposan mérlegelte a Galata meghatározó szerepét az európai vízilabdasportban...)

A főtábla csapatait két hatos csoportba osztják. Mindenki kétszer játszik minden csoportellenfelével, s a csoportok első három helyezettje jut be az új rendszerű végső döntőbe, a final six-be.

A főtábla-küzdelmek játéknapjai:

2013. november 20.,
2013. december 4.,
2013. december 18.,
2014. január 8.,
2014. január 29.,
2014. február 22.,
2014. március 15.,
2014. március 25.,
2014. április 9.,
2013. május 3.

FINAL SIX - a BL versenysorozat hatos döntője, 2014. május 29-31.
(A helyszín még nincs kijelölve, a rendezés jogáért hatalmas összeget kell fizetni, ezért az Eger máris visszalépett eredeti szándékától. A waterpoloworld.com értesülése szerint Barcelona és Isztambul pályázik, közülük hamarosan "kiválasztják" a győztest.)

A final six torna menetrendje előre meghatározott. A főtábla két csoportgyőztese közvetlenül az elődöntőbe jut, ellenfelük a csoportmásodik-csoportharmadik párharcok győztese lesz.