FACEBOOK

Benedek Tibor a Ma reggelben

Benedek Tibor a Ma reggelben
hozzászólás, 2012.09.27.

Szövetségi kapitányi ambícióiról is beszélt Benedek Tibor az M1 Ma reggel műsorában, Mezei Dániel vendégeként csütörtök reggel. A beszélgetés videófelvételével együtt annak leírt változatát is közzétesszük.

VIDEÓ:


Benedek Tibor a Ma reggelben


- Benedek Tibor a vendégünk, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Szervusz Tibor, jó reggelt kívánok!

- Jó reggelt!

- Köszönöm, hogy nálunk szólalsz meg először abban a témában, amely ugye tegnap vált hivatalossá, nevezetesen, hogy Kemény Dénes a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének beszámolót tartott az olimpiai szereplésről. Konkrétan tudjuk már, hogy nem folytatja, decemberig még ő lesz a szövetségi kapitány és megnevezett téged, illetve Mátéfalvy Csabát, téged elsőszámú vezetőként, akik a két Világliga-mérkőzésen ülnek majd a kispadon az ősz folyamán. Évek óta készülsz erre a feladatra, akár arra, hogy szövetségi kapitány legyél, most, hogy elérkezik a pillanat, mennyire remeg meg a lábad? Vagy nem vagy olyan típus?

- Izgulós típus vagyok. Izgalmas feladat, nagyon vártam, hogy egyszer elkövetkezzen. Most ebben a két hónapban lehetőséget kaptam arra, hogy egy hétig mint elsőszámú edző dolgozzak egy új csapat mellett. Én most erre az egy hétre szeretnék igazából koncentrálni, aztán, hogy januártól mi lesz majd egy új elnökséggel, új kapitánnyal, az még nagyon a jövő kérdése. Megtisztelve érzem magam, hogy ez alatt az egy hét alatt egyáltalán ott ülhetek a magyar válogatott kispadján.

- Te most hogy tervezed, hogy ez a feladat, ez az egy hét mennyire lesz a Te és mennyire Dénes szakmai elvárása alapján összerakott egy hét?

- Úgy beszéltük meg, hogy ez egy közös munka lesz, hiszen teljesen új válogatottat kell felépíteni a jövőben, új játékosokkal és mivelhogy Dénes szerződése igazából aktív munkaként erre az egy hétre vonatkozik, ő már szeretné előkésztíteni a jövőt is. Ebben a jövőben az én nevem is felmerül, tehát azt gondolja, hogy ezt a munkát ketten kell, hogy elvégezzük. Tehát ketten fogjuk kiválasztani azokat a játékosokat, akiket meg fogunk hívni a keretbe, illetve nem csak ketten, hanem a klubok segítségével. Egy olyan munkának kell elinduljon most, amelyben aktívan kell, hogy részt vegyenek a klubedzők, illetve az utánpótlással foglalkozó edzők is.

- Ugye téged a magyar vízilabdában és a nemzetközi vízilabdában is nagy tisztelet övez eredményeid, emberi hozzáállásod miatt. Ettől függetlenül, gondolom én, hogy azért beszélsz még csak a közgyűlésig tartó időszakról, hogy addig vagy kapitány, mert azért a magyar vízilabdában rengeteg komoly tehetségű edző dolgozik, lehet, hogy vannak ambíciók, ezért vagy óvatos?

- Így van. Azért, mert nagyon sokan engem javasolnak, illetve engem tartanak megfelelő embernek arra, hogy a jövő csapatát felépítsem, két hónap, sőt, majdnem három hónap van még addig, hogy kijelöljék az új szövetségi kapitányt, az új elnökséget, és hát tudjuk, hogy az idő azért sok mindent meg szokott változtatni, lesznek jelöltek rajtam kívül, ez elnökség fogja eldönteni, hogy kit fognak választani. Én mindent megteszek azért, hogy lehetőséget kapjak, hogy ez a munka az enyém legyen.

- Mint vízilabdához értő ember, lehet, mint következő szövetségi kapitány: te hogy látod, a jelenlegi körülmények között mennyi idő, míg a jelenlegi játékosanyagból egy olyan válogatott felépülhet, amely odaérhet - nem mondom, hogy a győzelem küszöbére, de a dobogós helyezésekre visszakapaszkodhat, ugye az előző négyéves ciklusban egy bronzérmünk volt, az Európa-bajnokságon, Eindhovenben.

- Igen, hát több dologról van szó. Az első feladat megszüntetni, hogy négyévekben, abban gondolkodjunk, hogy majd négy év múlva mi fog történni. Évről évre kell koncentrálni. Én ezt mondtam korábban is. Egy Európa-bajnokságnak is ugyanolyan értéke legyen, mit egy olimpiának, hiszen nagyon messze van a riói olimpia még ahhoz, hogy arról gondolkozzunk. A legfontosabb ebben a pillanatban ez a két mérkőzés, ami egy hónap múlva van. Ezek a fiatalok, akik bekerülnek a csapatba, már ott bizonyíthatják, hogy helyük van, hiszen az olaszok és egy a románok elleni mérkőzésen egy magyar válogatott játékosnak a maximumot kell nyújtania. Illetve a másik nagy feladat az, hogy ezek a fiatalok el kell, hogy halványítsák az eddigi olimpiai bajnokok tündöklését. Már a bajnokságban is be lehet bizonyítani, hogy azért, mert valaki egyszeres, kétszeres, akár háromszoros olimpiai bajnok, vannak nála nagyobb tehetségek ma már. És ezeknek a játékosoknak akár a bajnoki mérkőzés is megfelelő lehet arra, hogy ezt bebizonyítsák.

- Ugye ezt jól látom, hogy te egy ilyen időszakban nőttél bele a vízilabdába, amikor bizonyítani kellett a fiataloknak, hogy most már nem a régebbi bajnokok árnyékában kell élni, hanem ki akarunk lépni az árnyékból?

- Igen, ez egy hasonló átmeneti időszak, hiszen amikor én bekerültem a válogatottba, akkor nagyon sokáig nem volt eredmény, most azért egy bronzérem sikerült és nem is a bronzéremmel van a baj, hanem egy korosztály öregedett meg és ennek a korosztálynak a sikerével és megöregedésével együtt nagyon sokan nem kaptak lehetőséget arra, hogy bekerüljenek. Tehát egy űr képződött és ezt az űrt kell most megoldani. Ez sokszor más országokban is akár 10-15-20 év mélypontot jelenthetett. A feladat most az, hogy egy új kapitány ennek a mélypontnak az időtartamát minél rövidebb időre csökkentse le.

- Nagyon szépen köszönöm, hogy itt voltál és sok sikert kívánk - egyelőre ehhez a munkához!

- Én is köszönöm.


 

Címkék:
Benedek Tibor