FACEBOOK

Kásás Tamás visszavonul a válogatottságtól

Kásás Tamás visszavonul a válogatottságtól
hozzászólás, 2011.06.09.

Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok, aki hivatalosan is az elmúlt évtized legjobb vízilabdázója volt a világon, visszavonul a válogatottbeli szerepléstől. Elhatározását közölte Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal, s most a vlv-n keresztül tájékoztatja a sportszerető közvéleményt több hónapja tartó vívódásának okairól, döntésének hátteréről.


ENGLISH VERSION

Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok, aki hivatalosan is az elmúlt évtized legjobb vízilabdázója volt a világon, visszavonul a válogatottbeli szerepléstől. Elhatározását közölte Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal, s most a vlv-n keresztül tájékoztatja a sportszerető közvéleményt több hónapja tartó vívódásának okairól, döntésének hátteréről.

KÁSÁS TAMÁS a vlv-nek:

- Hónapok óta rágódom magamban a dolgon, itteni két magyar csapattársam, Norbi és Tibi a megmondhatója, mennyire nehéz volt meghoznom ezt a döntést. Az ok nagyon egyszerű. Úgy érzem, annyira elfáradok a klubszezon végére, hogy egyszerűen nincs energiám a munka nyári folytatására. Tavaly szeptember 1. óta edzem megállás nélkül. Sajnos a kevesebb meccs, amit a Pro Recco színeiben játszottam, nem egyenlő a kevés edzéssel. Sőt. Természetesen huszonévesen nem jelentett problémát, de 35 táján már sokkal nehezebb a regenerálódás. Figyelmeztető jelként is felfogható a kificamodott ujjam nagyon lassú gyógyulása, ami még néhány hónapig el fog tartani. 1993 szeptemberében voltam első válogatott edzésemen, ez - akárhogy is számolom - 18 éve volt, majdnem két évtizede. 1995-től már folyamatosan tagja voltam a felnőtt világversenyeken szereplő magyar válogatottnak, majd Dénes kapitánysága alatt szinte minden meccset végigjátszottam.

Úgy gondolom, csak az legyen magyar válogatott, aki képes teljes önmagát adni, mind fejben, mind testben. Én ebben a pillanatban ehhez nem érzem magamban az erőt. Lehet, hogy később megbánom, esetleg lemaradok újabb sikerekről, de nem lenne korrekt sem Dénessel, sem a játékosokkal és nem utolsósorban a szurkolókkal szemben, ha az imént kifejtett érzéseimet eltitkolva futnék neki a nyári felkészülésnek, egy esetleges siker reményében. Ebből nem csinálhatok hiúsági kérdést!

Rengeteget kaptam a magyar válogatottól ezekben az években, és ami az utóbbi hónapokban egy-egy pillanatra kibillentett a meggyőződésemből, az az emberek felénk irányuló feltétlen szeretete volt. Amikor eszembe jutott, hogy egy-egy világverseny és főleg az olimpia alatt sok millió ember követte minden mozdulatunkat, együtt sírtak és nevettek velünk, na ilyenkor elgyengültem és egy pillanatra úgy éreztem, folytatnom kell. De sajnos a hétköznapok visszahúztak a földre. Úgy gondolom, amennyit kaptam, annyit adni is tudtam a magyar válogatottnak. Nincs hiányérzetem. Dénessel megosztottam érzéseimet, sokszor beszéltünk az utóbbi időszakban. Nagyon szerette volna, ha folytatom, de megértett és ez jólesik.


Kásás Tamás a szerkesztőségünkhöz írásban eljuttatott fenti gondolatokat nem kívánta kiegészíteni, s egyelőre elzárkózik attól, hogy bővebb interjút adjon.

Természetesen megkérdeztük a szövetségi kapitányt, hogyan vélekedik Kásás Tamás döntéséről.

KEMÉNY DÉNES a vlv-nek:

- Az utolsó pillanatig reméltem, hogy Tamás játszik nyáron, természetesen nagyon sajnálom, hogy így döntött. Most, hogy vége lett a fantasztikus pályafutásának a nemzeti csapatban, először  az jut az eszembe, ahogy a válogatott-karrierje indult. 93 tavaszán fölhívott a junior válogatott kapitánya, hogy "behívtam egy 17 éves őstehetséget a keretbe. Még éppen időben, a saját egyesülete az ifi tartalékban játszatja, már a visszavonulás határán volt. Nagy klasszis lehet belőle." Köszönhetően a tehetségének, a bátorságának, na és persze a játékostársainak, világklasszissá érett. Köszönöm mindazt amit a csapatért, a szurkolókért tett!

- Hogy látod, ezek után mennyiben változnak a vb-esélyeink?

- Sajnos ez zsinórban már a második év, hogy különböző okok miatt télen erősebb a keret összetétele, mint a nyári világverseny előtt. Az kétségtelen tény, hogy Tamással a csapat legalább 2-3 góllal erősebb, mint nélküle, ezt a Reccóban mutatott játéka is bizonyítja. De ismerve a játékosaimat, az új helyzet olyan extra energiákat fog fölszabadítani bennük, na meg bennem is, hogy Tamás nélkül is sok örömet fogunk okozni a mellettünk álló szurkolóknak.


CSURKA GERGELY BLOGBEJEGYZÉSE

24 régi hozzászólás

Róma2009 hozzászólása
2011.06.10. 11:54

http://www.youtube.com/watch?v=HnzqS8EB8b8

Róma2009 hozzászólása
2011.06.10. 11:53

A szívem mélyén reménykedtemm, hogy mikor ma reggel felkelek, akkor ennek a cikknek már hűlt helye sem lesz a vlv-n. Sajnos nem így történt... Nyugodtan nevezhetjük a tegnapot a magyar vízilabda gyásznapjának. Azért azon érdemes elgondolkozni, ha egy magyar csapat elfogadható feltételeket kínál neki, és itthon tartjuk, talán nem fásul így bele a Porzio-féle edzésekbe... Úgy gondolom, óriási felelőtlenség egy ilyen klasszist emiatt \"elengedi\". Persze ott van az is, hogy majd\' 20 éve folyamatosan válogatott, és a meccsek többségét szinte végijátszotta. Én azt mondom, ez nem semmi teljesítmény! Hiába, ahogy Csurka Gergő írta, ez a zsenik sorsa. :) És ha Ő így döntött, akkor tiszteletben kell tartanunk a döntését, még akkor is, ha most milliók szíve sajog. Drága Tamás! Elmondhatatlanul sajnálom, hogy erre a döntésre jutottál. Veled nem csak a Világ Legjobb Vízilabdázója, hanem egy nagyszerű ember is távozott a válogatottból. Természetesen mindannyian szeretnénk, ha esetleg Londont még bevállalnád, de az is maximálisan érhető, ha nem. Köszönjük az elmúlt éveket, a Kása-féle gólokat, az aranyakat, az örömkönnyeket, és minden mást. Rengeteg boldog pillanatot szereztél az egséz országnak. Kimondhatatanul fogsz hiányozni! Kívánok Neked egészséget, sok bolgogságot, és további szakmai sikereket a medencén innen és túl! Köszönjük!

Constans hozzászólása
2011.06.10. 08:59

Pietróhoz hasonló véleményem. Bár el kell fogadni amihez nincs kedve azt ne csinálja,mert semmi értelme. Sajnálom hogy abbahagyja, de elfogadom és megértem. Mindent köszönünk.

Pietró hozzászólása
Pietró33220
2011.06.10. 07:12

Szerintem meg akkor szolgálhatna rá a Prima Primissima díjra, ha végigcsinálta volna ez azt az olimpiádot, segítette volna a fiatalok fejlődését, átadni nekik azt a sok tudást, amit összeszedett a hosszú évek során. A saját generációjával szemben sem fair, hogy félúton száll ki, sokkal sportemberibb magatartás lett volna, ha végigcsinálja a ciklust. Egy sportembernek azt is el kell tudnia viselni, ha a három arany után mondjuk csak bronzot nyer.

pmesi2 hozzászólása
pmesi233219
2011.06.10. 06:22

Mindent köszönünk!

pmesi2 hozzászólása
pmesi233218
2011.06.10. 06:21

Köszönjük Tamás!

Hakapeszi hozzászólása
2011.06.09. 20:11

A világ legjobb játékosa... nagyon hiányozni fog a válogatottból. Teljesen meg vagyok döbbenve, de emberileg megértem és én a magam nevében köszönöm, amit eddig tett Magyarországért.

oroszlán hozzászólása
2011.06.09. 19:18

Sajnálom, és megértem én is. Hozzáteszem, szerintem így már nagyobb esélye van a Prima Primissima díjra (nem rosszindulatból mondom, de véleményem szerint így van).

DS hozzászólása
DS33215
2011.06.09. 19:08

Köszi, nem ismertem ezt az interjút, élmény hallgatni Fecsó bát.

balzs hozzászólása
balzs33214
2011.06.09. 17:46

Ebben az interjúban \"Fecsó bá\" Kásás Tamás felfedezéséről is beszél: http://www.digisport.hu/search/3441/ Sajnálom hogy abbahagyja, de megértem. Hajrá magyarok!

DS hozzászólása
DS33213
2011.06.09. 16:36

Ha nem túl indiszkrét a kérdés, azt szabad megkérdezni, hogy ki volt az a \"jószemű\" egyesületi edző, aki ezt a zsenit tartalékként játszatta, vagy padoztatta annak idején?

DS hozzászólása
DS33212
2011.06.09. 16:29

Drága Tomi! Borzasztóan fogsz hiányozni. Ezentúl is ki fogok járni a meccsekre, de sajnos a csapat már nem lesz ugyanaz nélküled. Köszönöm a rengeteg gyönyörű percet, amit játékoddal, egyéniségeddel okoztál sok-sok szurkolónak. Szeretném hinni, hogy ez csak idénre vonatkozik és az olimpián ismét láthatunk meg a válogatottban varázsolni. Ha egy aranyhaltól hármat lehetne kívánni részemről az egyik nem az lenne, hogy nyerjük meg a negyedik olimpiai aranyat, hanem, hogy, játszál még Londonban a magyar válogatottban, mert akkor az valószinüleg aranyhal nélkül is teljesülne. GYÁSZNAP EZ A MAI, GYERE VISSZA TOMI!!! Gyásznap ez a mai, gyere vissza Tomi!!!!

gyurex72 hozzászólása
2011.06.09. 16:06

Ne már!!! Most?! Döbbenet... Kedves Kása! Köszönök(ünk) mindent amit nyújtottál nekünk magyaroknak, szúrkolóknak. De a többiek mit szólnak, akik veled akartak menni a csatába, mit szól Kiss Gergő, Bíros Péter, Szécsi Zoltán...Szóval nagyon nehéz lesz Nélküled, nem hiszem el és holnap sem fogom, mert tudom, hogy London fontosabb, mint a Pro Recco, vagy lehet hogy tévedek, vagy nincs már motíváció a válogatottal...? Sok sikert és még 1x KÖSZÖNJÜK !

Gábor hozzászólása
Gábor33210
2011.06.09. 15:47

Én is ledöbbentem amikor elolvastam a hírt, de teljesen megértem Tamás elhatározását. El tudom képzelni, hogy mennyit vívódhatott, amíg meghozta ezt a döntést. Ráadásul úgy tudom, hogy Porzio mester reccoi foglalkozásai a világ legkeményebb edzései közé tartoznak egy olyan sportágban, ami - szerintem - \"amúgy is\" a legnehezebb labdajáték. Az ember számára \"nem természetes közegben\" azaz vízben haladni, kombinálni, kapura lőni, birkózni nagyon nehéz \"műfaj\". Ezt világszínvonalon űzni 2 évtizedig - bizony nagyon \"elhasználja\" a sportolót. Vasas-szurkolóként azonban lenne egy nagyon jó ötletem: Ebből a csodálatos pályafutásból egyetlen \"aprócska dolog\" hiányzik : egy magyar bajnoki cím... Ebben segíthetne Kása a kedvenc csapatomnak, ha hazaigazolna legalább egy esztendőre... Remélem elolvassák a soraimat az érintettek, vagyis a Vasas illetékesei és Kásás Tamás aztán ki tudja- akár össze is jöhet egy szerződés...Akárhogy is, szívből gratulálok EHHEZ A FANTASZTIKUS PÁLYAFUTÁSHOZ MINDEN IDŐK EGYIK LEGJOBB VÍZILABDÁZÓJÁNAK! Egyúttal kellemes pihenést kívánok Neki a nyáron.

szamárhegy hozzászólása
2011.06.09. 12:53

Ez hidegzuhanyként ért, remélem, hogy az olimpiára lesz erre megoldás. Ki a fene emlékszik rá, hogy a Recco mikor és hanyadik Euroliga győzelmét érte el, az olimpiai póló meccsekre pedig mindenki emlékszik. Ha pénz kérdés, akkor keressenek neki szponzort erre az 1 évre és jöjjön haza, aztán menjen vissza a Recco-ba.

petra77 hozzászólása
petra7733208
2011.06.09. 11:08

Reggel óta forgatom magam a bejelentésen, és próbálom megemészteni. Nem tudom, mi újat írhatnék még, hiszen az előttem hozzászólók mindazt elmondták, amit én is érzek. Megértem a döntést, sőt, nagyon bátor dolognak tartom, de nagyon elszomorít. Mióta rajongója lettem a sportnak ő a nagy kedvencem. Nagyon vártam, hogy visszatérjen, annyira bíztam benne, hogy sikerül testben-lélekben összeraknia magát még egy olimpiáig. Tisztelem a döntését, és csak azt mondhatom: köszönöm az összes csodálatos percet, amit a játékával eddig szerzett nekünk, és szívből kívánom, hogy további életében, pályafutásában siker, szerencse, egészség és szeretet kísérje.

tom65 hozzászólása
tom6533207
2011.06.09. 10:49

Kedves Kásás Tamás! Mindenek előtt köszönettel tartozunk azokért a pozitív élményekért, amiket játékával okozott. Sok sikert kívánok további pályafutásához. Mérhetetlenül sajnálom azonban, hogy a VB-n és az olimpián nem számíthatunk Önre (nem csak a csapat, mi szurkolók is). Reménykedem, hogy egy nyáári pihenés elég lesz ahhoz, hogy feltöltődjön és jövőre meváltoztassa döntését, mert az olimpián jelentősen csökken az esélyünk a világ legjobbja nélkül. (arra nem is merek gondolni, hogy a visszavonulás oka nem az, ami a közleményben megjelent)

Ancsi hozzászólása
Ancsi33206
2011.06.09. 10:18

Kedves Tamás, Nagyon sajnálom, hogy nem láthatlak többet válogatott színekben játszani, de megértem a döntésedet. Nagyon sok szép percet szereztél nekünk, szurkolóknak az évek során, amit ezúton is szertnék megköszönni neked, és amelyekre még sokáig emlékezni fogok. Igazi klasszis vagy, zseni, őstehetség, egyszeri és megismételhetetlen. Örülök, hogy láthattalak játszani! Jó egészséget, sok sikert és boldogságot kívánok neked!

Szecska89 hozzászólása
2011.06.09. 10:16

hát... erre nem volt jó felkelni =(...

Katica5 hozzászólása
Katica533204
2011.06.09. 09:11

Nagyon szomorú vagyok, fáj a szívem, de teljes mértékben megértelek. Köszönöm Neked azt a rengeteg örömet, amit a 18 év alatt kaptam Tőled és a válogatottól. Sok sikert, boldogságot és egészséget kívánok Neked a további életedhez!

im hozzászólása
im33202
2011.06.09. 08:54

Csak tisztelni tudom a bátorságot, amivel meghozta ezt a nyilván nem könnyű döntést. Nem tudom, hogy a méltánytalan eljárásnak, amivel édesapját Szegedről elküldték, van-e köze az elhatározáshoz, mindenesetre nem lennék meglepve, ha így lenne. No meg lássuk be, ez a válogatott nem olyan, hogy bármit is nyerjen akár Kásával, akár nélküle. Viszont az esetleges kudarcot biztosan az ő nyakába varrták volna. Remélem, hosszabbít vele a Recco, szerintem nyugodtan bevállalhatja az olasz útlevelet, akkor még évekig játszhat klubszinten. Itthon mihez is kezdhetne egy hasonló kvalitású profi? Ebben az irigy országban és irigy sportágban csak szétmarcangolnák.

felho2 hozzászólása
felho233201
2011.06.09. 08:52

Nagyon sajnálom, hogy Kásás lemondta a válogatottságot. Ám teljesen érthetőek az indokai. Hosszú éveken át a rengeteg munka és mindaz, ami az élsporttal jár, természetes, hogy elfáradt. Ki előbb, ki később, egyszer ennek is vége. Fényes pályafutás az övé, melyet ezúton én is köszönök neki és a legjobbakat kívánom hátralévő életéhez. Bravo Kásás Tamás! Köszönjök szépen. Isten áldjon.

bobi hozzászólása
bobi33200
2011.06.09. 08:21

Kása,nehéz döntés lehetett a részedről,hogy abbahagyd,ami eddig a fél életedet kitöltötte.Az egyetlen dolog,amit most érezz,az a büszkeség legyen,a történelem része lettél a játékoddal,a tehetségeddel,a Tomiságoddal.Aki játszani látott a válogatottban,az érezze magát szerencsésnek,talán 100 év múlva születik még egy ilyen zsenink...Köszönjük a könnyeket és a mosolyokat!Jó pihenést!Hajrá Kása!

Vitya hozzászólása
Vitya33199
2011.06.09. 08:17

Huhh, ez nagyon szomorú. egész fiatal életem azzal telt, hogy Tamás nevét hallgattam a versenyek közvetítésekor - hasonló korúak vagyunk, így nekem Ő volt az a vízilabdázó, aki a játék igazi meghatározó egyénisége volt. Ennél sajnálatosabb hírt ma nem is közölhettetek volna, viszont termésezetesen megértem, és további sok sikert kívánok neki, mindenben, amihez valaha is köze lesz!