FACEBOOK

Budapest kétszer csap össze Isztambullal

Budapest kétszer csap össze Isztambullal
hozzászólás, 2011.03.22.

Az Európai Úszó Liga (LEN) elnöksége luxembourgi ülésén szombaton dönt arról, hogy Magyarország, Törökország és Szlovénia közül ki rendezheti 2013-ban a masters Európa-bajnokságot, a kiöregedett úszók, műugrók, hosszútávúszók viadalát. A gond az, hogy a 2014-es vízilabda EB-re is a török város és Budapest pályázik...

Alig másfél hónap múlva, május közepén szavaz ismét a LEN vezérkara, akkor a 2014. évi felnőtt férfi és női vízilabda Európa-bajnokság helyszínéről, mely esemény gazdájának Magyarország mellett ugyancsak Törökország, valamint Szerbia jelentkezett.

A vizes sportok első számú hazai sportdiplomatáját, Gyárfás Tamást, a LEN alelnökét a masters és a póló Eb-re pályázók egyformán megkeresték, hogy segítse elő a számukra kedvező döntést.

"Sajátos, hogy két város, Budapest és Isztambul mindkét eseményre pályázik - mondta Gyárfás Tamás, akinek közreműködésével az elmúlt öt évben Magyarország négy úszó kontinensbajnokságot rendezhetett (két felnőtt, egy rövidpályás és egy junior Eb-t). - Természetesen már több LEN-es vezető társammal beszéltem, akik arra kértek, hogy döntsem el, melyik számunkra a fontosabb. Czene Attila államtitkár korábban arra kért, hogy a masters Eb pályázatát támogassam, majd a vízilabda-szövetség elnöke, Martin György is megkeresett, hogy tegyek meg mindent. A masters Eb egy dzsembori, minden korosztályban maguk nevezhetnek be résztvevők; a vízilabda a magyar sport ékköve. A Kemény Dénes vezette válogatott hazai megmérettetése mindenkor hatalmas érdeklődést vált ki. Elvben az sem kizárt, hogy mindkettőt elnyerjük, de ennek kisebb a valószínűsége. Persze, az is előfordulhat, hogy egyiket sem, hiszen az utóbbi időben valóban sok volt a magyarokból. Ennek ellenére legalább egynek az elnyerésére számítok. A probléma a sportállamtitkárság előtt is ismert. Elég volt a konfliktusokból. Tényleg azt szeretném, ha az erre leghivatottabb, Czene Attila mérlegelné, hogy a magyar sport számára melyik a fontosabb."

A sportért felelős államtitkár szerint a két verseny nem üti egymást. "Nekünk mindkét esemény fontos - reagált Czene Attila az MTI megkeresésére. - Ráadásul a kettő nem is üti egymást, hiszen nem egy évben rendezik meg a két Európa-bajnokságot, s két teljesen különböző jellegű versenyről van szó."

Az ügyben kifejtette álláspontját Kemény Dénes szövetségi kapitány is az [origo]-nak adott keddi interjújában:

- Az a baj, hogy Budapest rendezné mind a kettőt, azt pedig nem tudom elképzelni, hogy az európai szövetség egy éven belül ugyanannak a városnak két Eb-t is odaítéljen. Természetesen sok szerencsét kívánok az úszóknak, de úgy gondolom, hogy megérdemelnénk, ha ismét megkapnánk a jogot, hiszen tíz évvel ezelőtt, 2001-ben már bebizonyítottuk, hogy milyen remek hangulatú Eb-t tudunk rendezni a Margitszigeten. A férfiválogatott mind a nyolc mérkőzésén telt ház volt, összesen közel százezer néző volt kíváncsi a meccsekre.

(MTI, [origo])