FACEBOOK

Állásfoglalás a Komjádi uszoda nevének megváltoztatása ellen

Állásfoglalás a Komjádi uszoda nevének megváltoztatása ellen
hozzászólás, 2010.02.01.

Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapján állásfoglalást tett közzé, amelyben - írását az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökeként jegyezve - tiltakozik az ellen az általa ismert terv ellen, amely szerint a sportlétesítmény Komjádi Béla mellett Markovits Kálmán nevét is viselné a jövőben.

Az Állásfoglalás Komjádi Béla emlékének védelmében címmel megjelent írás:

„Komjádi Béla nem csak hivatást teljesített, és dicsőséget szerzett a magyar nemzetnek eredményes munkálkodásával, hanem például szolgált a magyar ifjúságnak, hogy a sportszeretet mellett hogyan kell igazán, a magyar nemzetért küzdeni és életet feláldozni. Komjádi Béla bár tudta, hogy magában hordja a gyilkos kórt, egy pillanatig sem kímélte magát, s íme, példaképe lebeg mindannyiunk szeme előtt, kötelességtudása, szeretete, hazája iránt. Magyarországnak kevés népszerűbb embere volt nála, és még kevesebb jobb” – idéz ”A magyar vízilabdázás története” című kötetben Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolója, minden idők legjobb játékosa, a magyar vízilabdasport világelsőségét megalapozó, fiatalon, 41 éves korában elhunyt kapitányának nekrológjából.

Úgy tűnik, azok, akik most azt tervezik, hogy a Komjádi uszoda kettős nevet kapjon, nem rendelkeznek kellő ismeretekkel, tájékozottsággal, nincsenek tisztában azzal, hogy Komjádi Béla meghatározó  szerepet töltött be a magyar vízilabda sportban. Nélküle a magyar válogatott aligha nyert volna kilenc olimpiai bajnokságot, aratott volna számtalan sikert. 

A tervezett dupla névadás Komjádi Béla emlékét sérti. Ezt a kettős elnevezést mi,  olimpiai bajnok magyar vízilabdázók nem tudjuk elfogadni, határozottan tiltakozunk. 

A nemrég elhunyt Markovits Kálmán, kétszeres olimpiai bajnok kiváló játékos volt. Sportpályafutása befejezése után egy ideig a Bp. Spartacus elnöki tisztét látta el, így kézenfekvő volna, hogy a szövetkezeti klub által épített  Kőér utcai uszodát nevezzék el Markovits Kálmánról, s emlékét a róla később elnevezendő iskolák is méltón őrizhetnék. A Komjádi Béla uszoda kettős elnevezésével megsértenénk a magyar vízilabdázás legnagyobb egyéniségének emlékét.

Dömötör Zoltán
az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke

Az MTI úgy tudja, hogy a névváltoztatásban illetékes Önkormányzati Minisztérium a civil kezdeményezés nyomán fordult az uszoda kezelőjéhez, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézethez (NUSI), amely az illetékes szakszövetségtől kér ajánlást.

10 régi hozzászólás

Daret hozzászólása
Daret27572
2010.02.02. 13:01

"A Magyar Vízilabda Szövetség továbbra is támogatásáról biztosítja azt a kezdeményezést, hogy a közelmúltban elhunyt Markovits Kálmánról sportuszodát nevezzenek el. Az MVLSZ elnöksége 2010. január 28-án megtartott elnökségi ülésén elhangzottak alapján azt javasolja, hogy az eredeti elképzeléstől eltérően ? amely szerint a Császár-Komjádi Sportuszoda venné fel a Komjádi-Markovits Sportuszoda nevet ? Markovits Kálmánról önálló sportlétesítmény kerüljön elnevezésre, így tisztelegve a kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros Európa-bajnok, százharmincháromszoros válogatott sportember, a vízilabdasport kiemelkedő egyénisége emlékének. Az MVLSZ elnöksége támogatja és javasolja, hogy az a Kőér utcai uszoda vegye fel Markovics Kálmán nevét, ahol évekig sikeresen dolgozott a vízilabdáért." mvlsz.hu

Rolling hozzászólása
Rolling27571
2010.02.02. 11:30

A Vasasnak Markivitson kívül valóban van számos olyan kiválósága, aki adott esetben lehetne uszoda-névadó. Kásást nem tartom olyannak. Egyrészt egy évet játszott összesen a Vasasban, másrészt semmi érdemleges dolgot nem tett Vasas pólósként. (Egyébként természetesen a sportpályafutása nagyon is kivételes.) A Kőér utcai uszoda és Markovits neve azért necces egy kicsit szerintem, mert az uszoda jelenleg a Honvédé a fúzió óta, és a Honvédhoz tudtommal nem sok köze volt Markovitsnak. Persze lehet, hogy tévedek. Egyetértek azokkal, akik szerint nagyon sok (szerencsére) a méltó pólós nálunk, és annyi uszoda nem lehet, hogy mindenki névadó legyen. (pl. Széchy Tamás is tett egy "keveset" a magyar sportért, de más úszóedzők is.) Meg lehet a problémát oldani utca, sétány, liget, stb. elnevezéssel. Vagy építsünk mindenkinek egy új uszodát, ez lenne a jövő szempontjából a legjobb.

im hozzászólása
im27570
2010.02.02. 09:13

Minden tiszteletem az elhunyt Markovitsé, de engedtessék meg a Vasasnak, hogy saját maga dönthesse el, hogy kiről nevez el egy létesítményt. A Spartacus oldja meg, hogy a saját kiválóságának méltó emléket állítson. A Vasas-nak azért volt/van néhány olimpiai bajnoka, akik megérdemelnék, hogy akár már életükben is uszodát nevezzenek el róluk: Faragó, Csapó, Kásás... Ha Kemény Dénesről és Gyarmati Dezsőről hálistennek még életükben lehetett uszodát elnevezni, akkor bővíthető lenne ez a sor még olyanokkal, akik valóban a világ egykori, vagy jelenlegi legjobb pólósai. A Császár-Komjádi-t tessék úgy hagyni, ahogy van, nem is értem, hogy jutott eszébe bárkinek is ez a változtatás!

capo hozzászólása
capo27569
2010.02.02. 05:43

A VASAS ingatlant adott el és hosszú távú fejlesztései között versenyuszoda szerepel. Kézenfekvő, hogy az angyalföldi uszodát hívhatnák Markovits uszodának. (Nem hiszem, hogy a VASAS elnöke ez ellen tiltakozna, bár ő nem is fogja javasolni érintettsége miatt.) Bár az országos uszoda támogatási helyzet, az NSU-nak kedvez, és valószínű egy ideig kapavágás nem lesz a piros kékeknél, mert akkor nekik kellene az uszodát gazdaságosan eltartani. A V8 is halálán van. Arra is kiváncsi lennék, hogy a Komjádi felújítása milyen stádiumban van. Vajon megvan e még a 800 millió... Vagy csak kifestik. :) (Kell a választásokra a pénz...)

Chicago hozzászólása
Chicago27568
2010.02.01. 22:46

Nem tunik esszerunek valoban.. Egyebkent ezt vanahol ugy oldjak meg, hogy egy rovid utcaszakaszt neveveznek el az illetorol, mikozben akar az ut eredeti neve is marad. Csinaljanak egy Markovits setanyt .. a Komi melletti valamelyik utcan.. (mas szinu tablaval jelolik, igy meg kiugro, is, jol lathato..) Csak egy velemeny.

sanya05 hozzászólása
sanya0527567
2010.02.01. 22:16

Hozzátenném, hogy már most is Császár-Komjádi Uszoda. Még akkor is, ha ezt csak a kinti medence miatt kapta. Tiszteleg Markovits Kálmán sportteljesítménye előtt, de nem tartom ésszerű döntésnek, hogy egy - már sok éve ugyanazon a néven működő - létesítmény nevét megváltoztassák. Magyarországon kevés az uszoda, jóval több olimpiai bajnok van, mint uszoda, nem lehet mindenkiről elnevezni egyet,( ezzel nem azt értem, hogy Markovits Kálmán nem érdemelné meg) Tényleg sokkal okosabb döntés lenne a Köér utcai uszodát az Ő nevére keresztelni. Részemről nem értek egyet a Császár-Komjádi-Markovits uszodával!

Tom hozzászólása
Tom27566
2010.02.01. 21:54

Nagyvárad-FTC bizonytalan. Savona-FTC szerda, 21.00

CsokiVanilia hozzászólása
2010.02.01. 21:39

Valószínűleg azért, mert Én nem olvastam el a választ! Nem is találom... segíthetnél útbaigazítani....

cowk hozzászólása
cowk27564
2010.02.01. 16:17

mer kaptal ra valaszt a masik topicban. miert kell mindenhova beirni?

CsokiVanilia hozzászólása
2010.02.01. 15:53

Sziasztok! Mikor lesz a Savona-FTC? És mikor pótolják be az elmaradt Nagyvárad-FTC meccset? Köszke