FACEBOOK

Egy edzésen két Fecsó

Egy edzésen két Fecsó
hozzászólás, 2009.03.12.

Az 1993-as korosztály, vagyis a 16 évesek legjobbjainak (Zsoldos Péter és Vogel Zsolt csapatának) edzésén vett részt szerdán Kemény Dénes. Jelenlétével egyrészt a jövő generációjának fontosságára hívta fel a figyelmet (ezért volt jelen a sajtó), másrészt igyekezett konkrét, egész pályafutásra szóló tanácsokkal ellátni a kamaszokat.

vlv-videó:

Két Fecsó az 1993-as korosztály edzésén



- Ki látta a válogatott szombati meccsét a szerbek ellen? - kérdezte a vízparton állva a vízben őt bámuló 16 éveseket Kemény Dénes. Természetesen szinte minden kéz a magasba emelkedett. A kapitány felhívta a figyelmet az ember ember elleni küzdelem jelentőségére, amihez szemléltető eszközként szerinte kevés jobb "mozit" lehet elképzelni, mint a döntetlenül végződött egri meccset.


Kemény Dénes a sajtó képviselőinek is elmondta, hogy mire hívta fel a fiatalok figyelmét:

- Vannak olyan dolgok, amiket egy hét alatt be lehet gyakorolni felnőttként is, és vannak olyanok, amiket ha gyerekként megtanul és a vérévé válik, egész pályafutása során óriási haszna lesz belőle. Ilyen az ember ember elleni játék, hiszen lehet látni, hogy már szinte minimális a zóna, egymást igyekeznek hibázásra kényszeríteni a párban küzdők. És ebben szerencsére nagyon jól felvettük a harcot a szerbekkel. Támadásban pedig elsősorban az a fontos, ne legyen kiszámítható, hogy az ember mikor passzol és mikor lő. Kritikus hibája felnőtt válogatottaknak is akár emberelőnyben, akár zóna ellen, hogy van egy úgymond passzoló lövőcselük, amiből passzolni fognak és van egy lövő lövőcselük, amit lövés követ. Na most a kapus nem hülye, és amikor lőni akarsz, akkor véd, amikor meg passzolni fogsz, akkor meg pihen és arra áll rá, hogy majd tovább adod a labdát. Ha gyerekkorban megszokják, hogy minden passzuk előtt úgy "nézzenek ki", mint aki lőni fog, akkor, ha igazából lőnek, a kapusnak sokkal kisebb esélye lesz, hogy védjen.

Kemény Dénes világossá tette: nem azért keresi fel a fiatalabbak edzését, hogy tehetséget fedezzen fel. Az utánpótlással "Fecsó bácsi" irányításával komoly szervezet foglalkozik, ha valaki a tehetségnek csak a legkisebb jeleit mutatja, annak híre hozzá eljut. "Tehetség nálunk nem sikkadhat el."

- Az a dolgom, hogy ha itt vagyok és látják, hogy érdeklődöm irántuk, akkor a tehetségek lehet hogy egy félórával tovább fognak maradni, mert azt látják, hogy lesz esélyük. Természetesen nem Londonra, hanem a következő olimpiákra.

- Akkor is lejövök az edzésekre, ha nem jön hír új nagy tehetségről, mert ha látják, hogy foglalkozom velük, csak motiváltabbak lesznek. Amikor Varga Dumit behívtam 16 évesen a válogatottba, nem azért hívtam be, mert ki akartam vinni Athénba. Azért hívtam be, hogy vegye észre, hogy tehetséges, ha nem mondták volna még neki. Sőt: hogy én is úgy gondolom, hogy tehetséges. És amikor hülyeségeket csinált, én voltam az első, aki 17 meg 18 évesen úgy megbüntettem, ahogy csak a "csövön kifért". Ezt is azért tettem, hogy Pekingben aranyat nyerhessünk.

- Török Béláról és Bundschuhról nem mondhatom, hogy óriási esélyük van Rómában játszani. De hogy itt vannak, hogy velem gyakorolnak, hogy szívják azt a levegőt, amit Biros Peti vagy Kiss Gergő kilehel - ebből is tanulnak...

Mint a vlv-nek adott "két fecsós" videóinterjúból kiderül: a jövőben Kemény Dénes gyakrabban jelenik meg a fiatalabb korosztályok foglalkozásain, s még azt sem tartja kizártnak, hogy ő maga is tanul egy-egy edzőkollégájának ötleteiből.


A jövő nagy bajnokai(?)

11 régi hozzászólás

bumi hozzászólása
bumi19753
2009.03.12. 20:46

Szerintem a vidékválogatott visszaállítása is megérne egy próbát. Külön behívnának 94-es vidékválogatott, 93-as, 92-es, 91-es, stb... gyerekeket. Sok fiatalnak önbizalmat adna, ha megmutathatnák mit tudnak, akik nem elég nagyok testileg a pestiekhez képest, stb... Lehet, új tehetségeket találnánk, és úgy éreznék, elismerik munkájukat. Felnőttben meg esetleg egy B válogatott, akik indulnának világligán. Na mind1, de szerintem a vidékválogatottat meg kéne próbálni. Sok fiatal keményebben odatenné magát, ha elérhetőbbé válik a válogatott.

vivi hozzászólása
vivi19739
2009.03.12. 18:07

Amúgy tényleg nagyon sokat köszönhetünk az utánpótlás edzőknek! hm..én szurkolok Török Bélának és Bundschuh Eriknek,de lehet csak azért mert a korosztályom,és már várom,hogy a '90-es "évjárat" is megmutassa mit tud.

noname hozzászólása
noname19734
2009.03.12. 15:52

egy edzésen két Kemény az nagyjából 14 liter bor

Tomute hozzászólása
Tomute19729
2009.03.12. 14:56

Így van, köszönet az utánpótlásedzőknek, konkrétabban - nevesítve pl. Egerben Tóth Kálmánnak és Csapatának!

t hozzászólása
t19724
2009.03.12. 14:05

Csak ámulok és bámulok,hogy ez az ember mimindenre képes! Tisztelem a szövetségi kapitányt! Üdvözlettel:-Éva néni.

p hozzászólása
p19703
2009.03.12. 09:33

vogel zsolti...........

Birge hozzászólása
Birge19702
2009.03.12. 09:32

De milyen nagyon igazat írt minden előttem szóló! Nem lehet elég köszönetet mondani az utánpótlást edzőknek! És hál' Istennek ezért volt, van és lesz mindig jó felnőtt vállogatottunk!!! Le a kalappal Dénes(ék) előtt is, nézzétek, hogy csüngenek minden szaván! Hajrá magyar vizilabda!

sirpeter hozzászólása
2009.03.12. 08:30

Es ha jol lattom akkor a segitok kozott is van egy BEK es szuperkupa gyoztes! Fiuk toluk tenyleg erdemes tanulni!

ilona hozzászólása
ilona19699
2009.03.12. 08:05

Gratulálok ehhez a jó pszichológiai lépéshez!!! :D Tényleg nagyon sokat jelenthet a fiatal részére, hogy Dénes néha-néha megjelenik - és így a vizilabda jövőjének is sokat jelent. Hajrá magyarok!!!

Csaszi hozzászólása
Csaszi19697
2009.03.12. 06:27

Köszönet a magyar póló utánpótlását nevelő, a nagyközönség előtt alig ismert edzők elkötelezett munkájáért!

c hozzászólása
c19696
2009.03.12. 03:36

nice!