FACEBOOK

A parlamenti szakbizottság uszodát és VB-t szeretne

A parlamenti szakbizottság uszodát és VB-t szeretne
hozzászólás, 2008.11.10.

,,Szót kért Kemény Dénes is, aki megjegyezte, először a sydneyi olimpiát követő parlamenti fogadáson hangzott el a miniszterelnök szájából, hogy ez a csapat megérdemel egy új, fedett uszodát. Aztán amikor 2004-ben megint aranyéremmel tért haza az együttes, a parlamenti fogadáson a következő kormányfő is ígéretet tett – „most itt vagyunk 2008-ban, megint megnyertük az olimpiát, kérdem én: ki akar nemzeti hős lenni, és építeni nekünk egy uszodát?”,,

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága előtt tartottak beszámolót hétfőn a 2013-as világbajnoki pályázatról és a kapcsolódó uszodaépítési lehetőségekről a Magyar Úszószövetség és a Magyar Vízilabda Szövetség képviselői. Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök és Martin György MVLSZ-elnök mellett Ruza József főtitkár, továbbá Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok pólóválogatott szövetségi kapitánya, Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok és Cseh László háromszoros olimpiai ezüstérmes is a képviselők támogatását kérte az új uszoda felépítéséhez, valamint a vb-pályázathoz.




A prezentáció során elhangzott, hogy a világbajnokságot a világ 160 országában közvetítették 2007-ben, a melbourne-i eseményről 1432 alkalommal jelentkeztek élő adással, amelyet 533 millióan követtek figyelemmel, de a hírműsorokban összesen egymilliárdan értesültek a versenyek történéseiről. A helyszínen 219 ezren tekintették meg az eseményeket még úgy is, hogy a nézőknek csupán 16 százaléka érkezett külföldről a földrajzi távolságok miatt. A világbajnokság más szempontból is kiváló üzlet: független auditorok szerint a közvetítések 29.34 millió dolláros reklámértéket jelentenek az esemény támogatóinak.

Gyárfás Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: a lehető legfontosabb az új, modern, fedett uszoda megépítése. „Akkor is kell az uszoda, ha nincs világbajnokság, mert már az egyedi csoda, hogy az úszók és a vízilabdázók ilyen körülmények között ilyen kimagasló eredményeket produkálnak” – jelentette ki az úszószövetség elnöke, aki mindjárt opciókat is ismertetett a képviselőkkel. Az egyik a Dagály-uszoda melletti, ma még ártérnek számító terület, amelyet az alsó rakpart tervezett meghosszabbítása okán egyébként is átalakítanak – a másik a szemközti, ma használaton kívül álló Erdért-pálya, amely 2012-ig egyébként is elidegenítési tilalom alá esik, és kizárólag sportcélra hasznosítható. Az előterjesztők megvizsgálták még a Viza utca - Népfürdő utca-Latorca utca által határolt terület beépíthetőségét is. Az elhelyezkedés azért is ideális, mert így az uszoda közvetlen közelben lesz a már meglévő létesítményekkel, valamint a jól ismert szállodákkal, ami egy nagyobb esemény kapcsán alapvető fontossággal bír.

Ahhoz, hogy a létesítmény felépüljön, és esetleg az EU-tól is kaphassunk támogatást, nem csupán uszodai célokat szolgálna, hanem gyógyfürdőként, rekreációs központként is funkcionálna – a vb idején ezen medencékre épülne az ideiglenes lelátó, majd az eseményt követően ismét a felüdülésre, gyógyulásra vágyó látogatók vehetnék igénybe a szolgáltatásokat. Gyárfás Tamás természetesen számol a magántőke szerepvállalásával is, mint mondta, Demján Sándor számára igazán akkor lenne vonzó a projekt, ha az uszoda mellé kongresszusi központ, szálloda és mélygarázs is épülne. A költségek természetesen szolidabbak lettek volna, ha megvalósul az eredeti, 2002-es elképzelés: akkor 7.2 milliárd forintból lehetett volna megépíteni a komplexumot, ma ez az összeg 12 milliárd forint, ám a magántőke, a bevonható EU-források ennek nagyobb részét fedezhetik – ugyanakkor teljesen egyértelmű, a fővárosnak szüksége van erre, a sportágak pedig megérdemlik az új fedett uszodát.

Az uszoda alapfeltétele a világbajnoki pályázatnak is – melynek beadási határideje március 4. –, utóbbinál pedig kormánygarancia is szükséges, ám hogy az ügy valóban össznemzeti, azt jól tanúsítja az ötpárti egyetértés, hiszen Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter mellett Orbán Viktor, a Fidesz, Dávid Ibolya, az MDF, Fodor Gábor, az SZDSZ és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is levélben nyilvánította ki támogatását.

Gyárfás Tamás elmondta még, a horvát-magyar Eb-pályázat egyik nagy tanulsága, hogy körön belül kell lenni ahhoz, hogy esélyünk legyen: minthogy őt a LEN alelnökévé, továbbá a FINA végrehajtó-bizottságának tagjává választották szeptemberben, a sportdiplomáciai háttér adott.

A bizottság tagjai közül Páva Zoltán kijelentette, sokkal eredményesebb az országimázs szempontjából sikeres világversenyeket rendezni – és ez különösen igaz az úszásra és a vízilabdára –, mint százmilliókat költeni különböző tévécsatornákon (korántsem mellesleg a vb a hosszútávúszás színhelyének szánt Balatont is népszerűsítené). Több képviselő is jelezte, az uszodák terén hatalmas a lemaradása az országnak, az pedig egyenesen szégyen, hány gyerek nem tud úszni.



Szót kért Kemény Dénes is, aki megjegyezte, először a sydneyi olimpiát követő parlamenti fogadáson hangzott el a miniszterelnök szájából, hogy ez a csapat megérdemel egy új, fedett uszodát. Aztán amikor 2004-ben megint aranyéremmel tért haza az együttes, a parlamenti fogadáson a következő kormányfő is ígéretet tett – „most itt vagyunk 2008-ban, megint megnyertük az olimpiát, kérdem én: ki akar nemzeti hős lenni, és építeni nekünk egy uszodát?”

Kovács Ferenc jelezte, ugyan nagyon szigorú gazdasági intézkedéssorozat vár az országra, és ezekben az időkben mindenen átnyúló összefogásra lesz szükség, hogy megépüljön az új uszoda, ám ha megfelelő befektetőket lehet találni, akkor ez bizonyosan sikerülni fog.

Bánki Erik elnök zárszavában kifejtette, „egy irányba mutatnak a képviselői álláspontok, de a jövőben nem csak szavakban, konkrét tettek terén is ki kell nyilvánítani támogatásunkat. Egy biztos, az úszó és vízilabdasport megérdemli, hogy új uszodája legyen, és megint be fogjuk terjeszteni azt a módosító javaslatot a költségvetéshez, hogy legalább a tervezésre álljon rendelkezésre megfelelő összeg. Ha ugyanis a kiemelt sportágaknak nincsenek meg a megfelelő olimpiai központjai, akkor azok a mai, elképesztően éles versenyben behozhatatlan hátrányba kerülnek. Ma sportolóink lehetetlen körülmények között érik el sikereiket, a hiányosságokat szakmai munkával és adottságokkal tudják ellensúlyozni, de nem biztos, hogy ez megy a jövőben is.” Bánki Erik úgy vélte, a fedett uszoda és a 2013-as világbajnokság ügye remek alkalom, hogy összehozza a politikai élet valamennyi szereplőjét, de az a fontos, hogy a költségvetési döntésnél is legyen meg ez az egyetértés.

Most megvolt: a bizottság ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag támogatta az új fedett uszoda felépítésének koncepcióját, valamint 2013-as világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatot (és természetesen nem csupán azért, mert a képviselők is megkapták az Eb szimbólumát és kabalafiguráját egy-egy piros szív és a jól ismert puli képében). Gyárfás Tamás a sportágak nevében megköszönte a képviselők döntését, és közölte, „ugyan ünnepeltethetnénk magunkat az újból elnyert úszó Európa-bajnoksággal, ám nekünk, sportvezetőknek mindig újabb és újabb célokat kell kitűznünk, mert csak ezek megvalósítása visz előre: számunkra most a fedett uszoda mindennél fontosabb, ha az felépül, a világbajnokságra is eséllyel pályázhatunk.”

A magyar vb-pályázat filmje:



A magyar vb-pályázat power point-prezentációja:



(forrás: www.musz.hu)

5 régi hozzászólás

Miki hozzászólása
Miki16190
2008.11.15. 14:41

Igaza van Alexnak!Sajnos ezt az oldalt az illetékesek nem olvassák!!!!!!!! Nekem egy másik javaslatom van. Budapest Arénában fel lehetne állítani a versenymedencéket. Ott lehetne lebonyolítani az úszó és a műugró versenyeket, a vizípoló meccseket a szigetre kell vinni!!!!!!!!!! EZ A MEGOLDÁS SOKKAL OLCSÓBB LENNE ! 2007-es VB-t MELBOURNE-ben IGY CSINÁLTÁK ! Mi is megtudnánk csinálni! T. SZERKEZTŐ! Ezek a SZÓLJ HOZZÁ! oldalak a szúrkolók szórakoztatására vannak,vagy eljutnak az észrevételek az illetékesekhez is ????????????????????????? Mert semmilyen visszajelzést nem lehet olvasni.

szerk hozzászólása
szerk16181
2008.11.14. 18:18

Jó, de hogy jön ide a lelkiismeret?

Alex hozzászólása
Alex16180
2008.11.14. 18:16

Köszönöm,hogy visszarakták. A lelkiismeret nagy úr! Ez a hír még nagyon friss,hogy valahol a lábjegyzetnél legyen!

t hozzászólása
t16159
2008.11.13. 14:40

Tökéletesen igaza van Dr Kemény Dénesnek. Itt az ideje, hogy megbecsüljék az illetékesek is a magyar teljesítményeket! /Amíg van mit.../ Nagyon, de nagyon elszúrták az Eb-re megépített uszodát. Mostmár sokkal nehezebb lesz majd dupla akkora összegből világszinvonalú komlexumot létrehozni. Viszont mi magyarok arról vagyunk híresek, hogy a legnehezebb helyzeteket oldjuk meg a legjobban. HAJRÁ! Üdv.:-Éva néni.

Alex hozzászólása
Alex16139
2008.11.11. 08:20

Nagyon jó volna egyszer VB rendezni ! Szerintem DUBAI fogja kapni a rendezés jogát. A pénz beszél a kutya harap. A szigetre is igérték a fedett uszodát. Nem lett belőle semmi még rendes lelátó sem. Elektromos uszoda helyén épülő uszoda koplexumnak több buktatója lesz. Kicsi a hely a Duna bármikor áradhat a talajvíz megemelkedhet a zőldmozgalom újra betartha az építkezésnek. A megközelítése is rossz! A legjobb hely A Kisstadion helyén lenne! Ott elférne minden ! A foci EB is azért buktuk el mert igéretekből állt az egész pályázat! Mi van a Komjádi sportuszoda felújításával !!! Azt igérték,hogy az olimpia után elkezdik ! Ezis egy igéret marad !!!