FACEBOOK

Megindult a roham az utolsó jegyekért

Megindult a roham az utolsó jegyekért
hozzászólás, 2008.07.28.

Több ezer ember rohamozta meg péntek reggel az olimpiai sportesemények helyszínei mellett felállított jegyárusító pontokat. A pekingi helyszínekre szóló belépőkért sokan már szerda este óta sorban álltak.

Az utolsó olimpiai jegyeket Kína-szerte összesen 18 jegyirodában helyi idő szerint péntek reggel 9 órától kezdték árusítani.

Összesen 820 000 ezer belépő vár még gazdára, 250 000 pekingi versenyekre, a maradék pedig a Sanghajban, Senjangban (Shenyang), Tiencsinben (Tianjin) és Csinhuangtaóban (Qinhuangdao) megrendezésre kerülő labdarúgó-mérkőzésekre szól.

A szervezők szerint szinte mind a 28 sportágra van még belépő, azonban a Nemzeti Stadionba (Madárfészek) és a Nemzeti Uszodaközpontba (Vízkocka) szóló tiketteket csak a stadion közelében lévő jegyárusító központban lehet megvenni, ahol az előrejelzések szerint péntektők vasárnapig mintegy 30 ezer belépőt értékesítenek.

Pekingben a jegyhiánytól tartva sokan már szerdán a központi jegyiroda elé táboroztak, az igazi roham csütörtök délután kezdődött, péntek reggelre pedig olyan sokan gyűltek össze, hogy a várakozó tömeg miatt a pénztárak előtti főutat is le kellett zárni.

A közel két napja sátrakkal, hálózsákokkal és megfelelő mennyiségű ivóvízzel felpakolt sorban állók cseppet sem bánják a megpróbáltatást.

A jegyüzérkedés visszaszorítására minden vásárló sporteseményenként legfeljebb csak két jegyet vehet. A péntek reggeli roham ellenére sokan már a pénztártól való távozás után továbbadták jegyeiket, egy 100 jüanos (2166 forintos) belépő például 250 jüanért (5400 forintért) cserélt gazdát.

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy többen a földre estek és megsérültek, amikor a szervezők az utolsó pillanatban kinyitottak még néhány pénztárablakot, és a várakozók egyszerre rontottak oda. Becslések szerint mintegy 30 ezer ember állt több száz méter hosszú sorokban, a számukra kijelölt helynél közelebb férkőző újságírókat pedig rendőrök vezették el. A hongkongi kábeltelevízió tiltakozó munkatársait leteperték és előállították.

A pekingi olimpiára összesen 6,8 millió tikettet hoztak forgalomba, ezeknek közel 75 százalékát a helyi közönségnek tartották meg.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking Volvo