FACEBOOK

Peking felkészült az olimpiai család fogadására

Peking felkészült az olimpiai család fogadására
hozzászólás, 2008.07.22.

Peking felkészült az "olimpiai család" fogadására: a kínai főváros repülőtere a következő napokban több mint 100 ezer sportolót, edzőt, olimpiai bizottsági tagot, különböző tisztségviselőket, szponzorokat, valamint a média képviselőit fogadja - jelentette be a pekingi olimpiai szervezőbizottság (BOCOG).

Az ötkarikás játékok részvevői és a közreműködők egy része július 20. és 30. között érkezik Pekingbe, őket már a repülőtéren is szervezett önkéntesek fogadják. A 2200 pekingi egyetemistából a terminálokon naponta ötszázan - nyolc különböző nyelven - teljesítenek majd szolgálatot - mondta Ho Jen (He Yan) pekingi nemzetközi repülőtér rendezvényszervezői csapatának főtitkára.

"Szolgálatunk kezdete óta eddig mintegy ezer olimpiai családtag érkezett Pekingbe" - mondta Ho, hozzátéve, hogy július nyolcadika előtt is érkezett már kisebb csoportokban akkreditált részvevők.

Az igazi csúcsforgalomra július végétől augusztus 7-ig lehet számítani. Külföldi sportolók közül eddig még kevesen érkeztek, a delegációkat szállító charterjáratok sem indulnak július 27. előtt.

Az olimpiák történelmében egyedülálló módon a Pekingbe tartó járatokat egy speciálisan összeállított DVD-filmmel látták el, amelyen elmagyarázzák, hogy a játékokra érkezőknek a repülőtéren milyen biztonsági ellenőrzéseken kell átesniük.

Az olimpiai család tagjai a beléptetésnél is külön folyosót kapnak, az önkéntesek pedig a vámvizsgálatnál és az esetleges egyéb hivatali ügyek intézésénél is segítségre lesznek.



A főváros utcáin, a forgalmasabb kereszteződéseknél és az olimpiai sporteseményeknek otthont adó létesítmények közelében felállított információs pultoknál kék színű pólót viselő önkéntesek segítik az olimpiára érkezőket.

A különböző közlekedési és turisztikai információk mellett a főként fiatalokból álló csapatok szinte mindenben segítenek, még hideg vízzel is megkínálják a melegben megszomjazó turistákat.

Az információs pontok között pedig angol és kínai nyelvű közlekedési táblák segítik a tájékozódást, az utcai térképek hátoldalán a játékok egy-egy kabalafigurája az olimpiai versenyszámokat mutatja be, alatta pedig a sportág neve kínaiul és angolul olvasható.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking Volvo