FACEBOOK

Olimpiai eskü - Biros Péter fogadalma

Olimpiai eskü - Biros Péter fogadalma
hozzászólás, 2008.04.26.

Kezdődhet a visszaszámlálás. Szombaton, a Vígszínházban ünnepélyes külsőségek között - a legmagasabb állami protokoll mellett - esküt tettek az olimpiára és a paralimpiára készülő magyar sportolók. A színpadon hárman képviselték a teljes magyar küldöttséget, ők olvasták az eskü szövetét: Igaly Diána sportlövő, Biros Péter vízilabdázó, és Farkas László kerekesszékes teniszező.

Biros Petihez nem fértünk hozzá - a biztonsági intézkedések sora és az a tény, hogy munkatársunk a karzaton kapott helyet, megnehezítette a kommunikációt. De azt láttuk, hogy "rendesen fel van öltözve". Ő is, akár a színpadon megjelent többi sportoló, sportvezető a hivatalos pekingi formaruhát viselte - elegáns volt, na! (Este, a rádióban hallottuk nyilatkozatát, amelyben elmondta, hogy a lábát töri az új cipő, és az öltönyt most igazították a méretére.)

A pillanat megható volt. Igaly Diána és Biros Péter egymás mellett állt, mögöttük megdöntve tartotta a csapat nemzeti színű zászlaját Kammerer Zoltán, aki a nyitóünnepségen viszi majd körbe a magyar trikolórt az olimpiai stadionban. Diána a lobogó sarkát fogta, Péter pedig elé tartotta a kinyitott mappát, így mondták az esküt.

"Én, Biros Péter, a magyar olimpiai keret tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint, a Fair Play szellemében készülök a XXIX. Pekingi Nyári Olimpiai Játékokra.

Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt magatartásomat és minden tettemet népem, hazám iránti szeretet és hűség hatja át.

Ígérem, igaz képviselője leszek a népek közötti barátság nemes eszméjének, és mindent megteszek, hogy a világ sportolóinak legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljem hazámat, a Magyar Köztársaságot."

Ezt mondta Peti és vele együtt a többi sportoló.

Mikor befejezték, felcsendült a Himnusz, az ember hátán pedig elindult az a bizonyos bizsergés. Na ezt szeretnénk újra átélni 2008. augusztus 24-én, a pekingi vízilabda-torna döntőjének napján!

vlv-videó:

Dávid képei az ünnepségről



Az eddigi vízilabdás "eskümondók" 1896 óta:

Kósz Zoltán 2000 (Sydney)

Benedek Tibor 2004 (Athén)

Biros Péter 2008 (Peking)

3 régi hozzászólás

Sándor hozzászólása
2008.04.26. 23:32

Hogy került hazánkba az olimpiai láng? :-)

joe hozzászólása
joe7348
2008.04.26. 22:48

olimpiai bajnok

téjj hozzászólása
téjj7347
2008.04.26. 22:46

vári hogyhogy ott volt?