FACEBOOK

Itt az olimpiáig szóló program! - Märcz Tamás a vlv-nek

Itt az olimpiáig szóló program! - Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2021.04.14.

A bajnoki döntőt követően lesz olimpiai keret (19-20 játékossal), június 1-jén kezdődik a munka. A programban horvátországi edzőtáborozás és nagyon erős Benu Kupa is szerepel, majd Japánban zárul a felkészülés, még az olimpiai faluba költözés előtt. Märcz Tamás szövetségi kapitányt a részletekről, a Covid hatásáról és más aktuális dolgokról kérdeztük.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A felkészülési program kialakításakor figyelembe kellett venni, hogy a Ferencváros - ahol jó néhány válogatott játékos játszik - a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének (június 3-4-5.) részvevője, így a munkakezdés két lépésben történik majd. Június elsején lesz az első találkozás, a fradisták később csatlakoznak. Hogy kinek mennyi pihenőre lesz szüksége, azt egyenkénti beszélgetések során tisztázzuk, ezt nyilván az is befolyásolja, hogy kinek mikor fejeződik be a bajnokság. Az biztos, hogy az FTC-játékosok a felkészülés második hetében csatlakoznak csak. Ebben az időszakban főleg a hagyományos felkészülési helyszín, a margitszigeti Széchy-uszoda lesz a bázisunk, de elképzelhető, hogy néhány edzés erejéig a Duna Arénában is megfordulunk. 

Fontosnak tartottam, hogy a felkészülés harmadik-negyedik hetére edzőpartnert találjunk. Több lehetőség is kínálkozott, elsősorban a spanyolokkal tárgyaltunk, de végül úgy döntöttem, hogy nem szállunk repülőre, hanem olyan megoldást keresünk, amelynek kapcsán a közlekedést "saját erőből" meg tudjuk oldani. A horvát csapattal fogunk együtt készülni Sibenikben, négy napon keresztül.

A következő hét végén, július 2-3-4-én a szokásos Benu Kupán szerepel a magyar válogatott. A helyszín hagyományos, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda nyitott, 50 méteres medencéje. Erős lesz a mezőny, a spanyol, a horvát és az orosz csapat elfogadta a meghívásunkat. Reméljük, hogy ezeket a meccseket már nézők előtt lehet majd megrendezni. 

Ezt követően maradunk itthon, folytatjuk a munkát.

AZ ÚT TOKIÓIG

A magyar férfi vízilabda-válogatott felkészülési menetrendje a tokiói olimpiáig.


2021.06.01. Kezdődnek az edzések a Széchy-uszodában

2021.06.10. Az FTC-játékosok csatlakoznak

2021.06.23-27 Horvátországi edzőtábor

2021.06.29-07.01 Edzések Budapesten

2021.07.02-04 BENU Kupa (RUS, CRO, ESP, HUN)

2021.07.07-14 Edzések Budapesten

2021.07.16. Érkezés Japánba

2021.07.16-22 Tochigi – Oyama City ( várható közös edzések a spanyolokkal - szervezés alatt )

2021.07.22. Beköltözés a tokiói olimpiai faluba

2021.07.25. Az első csoportmeccsünk, az ellenfél Görögország


Japánba úgy utazunk, hogy a kvangdzsui vb előtti "akklimatizációs" edzőtáborozás helyszínén dolgozunk ismét, ugyanabban az uszodában, még a szálloda is ugyanaz lesz. Folyamatos az egyeztetés a spanyolokkal, akik csatlakoznának erre a helyszínre, hogy közösen edzhessünk, de ez már nemcsak rajtunk és a spanyolokon múlik, hanem azon is, hogy az olimpia szervező bizottsága engedélyezi-e az ilyen közös munkát nem sokkal a Játékok előtt. Július 22-én költözünk be az olimpiai faluba és 25-én játsszuk az első csoportmeccsünket, Görögország ellen.

- Mikor lesz olimpiai keret? Abban hány játékos szerepel majd és mikor fogod kijelölni magát a tokiói csapatot?

- 19-20 játékos vesz majd részt a felkészülés első szakaszában, kerethirdetés a bajnoki döntők befejezése után lesz. A Tokióba utazók névsorát pedig várhatóan a Benu Kupa után hozom nyilvánosságra.

- Kedvező változás történt az elmúlt hetekben az olimpiai csapat létszámát illetően...

- A FINA hivatalosan tájékoztatta a szövetséget, hogy a 12 játékos mellé tartalékként kivihető 13. vízilabdázó orvosi indoklás nélkül is becserélhető lesz a meccsekre. Ezt a döntést mindig az adott meccsnap nap reggeléig - egész pontosan 8.30-ig - kell majd meghozni és az aktuális mérkőzésre kijelölni a 12-es névsort. Így, e határidő megtartásával a "visszacserélés" is lehetséges lesz.

- Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 12 játékos helyett 13-mmal számolhatsz, mármint a torna egészét illetően. Jelent ez változást a válogatási szempontokban? Nem tudom, például befolyásolja-e azt a döntést, hogy egy kapus vagy kettő lesz a csapatban?



- Két kapussal tervezek. Az utazó 13 kiválasztását kevéssé befolyásolja ez a változás, inkább abból a szempontból van jelentősége, hogy az szövetségi kapitányok lehetősége bővül az eddigi elképzeléshez képest a torna egészét illetően. Tehát mód lesz változtatásra egy következő meccs előtt akár taktikai megfontolások miatt is.  

- Anélkül, hogy neveket mondanál, a tokiói csapat mekkora hányada "állt már össze" a fejedben, hány poszton zajlik majd verseny játékosok között a felkészülési időszakban?

- Egyelőre azt szeretném majd eldönteni, hogy a bő keret kikből áll össze. Ez a bő keret nagyjából a fejemben van, de néhány helyen nem hoztam még végső döntést. Fontos szakaszához érkezik az idei klubszezon, ami ezt a döntési folyamatot segíti majd. 

- Nem beszéltünk még a Covid-járvány következményeiről, de ezt a témát nem lehet elkerülni. A vírus a vízilabda-társadalmon is végigsöpört. Kérlek, vegyük végig a legutóbbi világverseny, a budapesti Európa-bajnokság keretének tagjait és nézzük meg, közülük kik estek át a betegségen!

- Ha nem is bocsátkoznék részletekbe, de természetesen voltak érintett játékosaink Covidot szempontból.



- Ez a helyzet ró e bármilyen különleges feladatot rád? A Covid esetleges utóhatásait figyelembe kellett-e venni a felkészülési terv készítésekor, akár a fizikai terhelés, akár a mentális "pluszmunka" szempontjából?

-  Először is: különböző módon estek át a Covid-fertőzöttségen a játékosok. Voltak, akik kisebb tünetekkel vagy akár tünetek nélkül megúszták, mások jobban megszenvedték a vírus hatását. Az elmúlt egy évben nemcsak a játékosokkal, hanem a klubok szakmai irányítóival és orvosokkal is kapcsolatban voltam. Jelenleg nincs olyan hátráltató tényező, ami befolyásolná a felkészülésünket. 

- Zajlik  bajnokság, ott vagy a zártkapus mérkőzéseken. Hogy értékeled a játék színvonalát, a válogatottak teljesítményét? A kihagyás okozott-e visszaesést, ad-e ez esetleg feladatot majd neked?

- Legyünk aktuálisak: nagyon nagy dolog, hogy két magyar csapat játszhat egy európai klubtorna végén döntőt. A Szolnok és az OSC Eurokupa-fináléba jutása nagy öröm nekem és azt gondolom, az összes vízilabdaszerető magyar embernek. Sok válogatott játékos szerepel majd ezen a két meccsen.

Természetesen folyamatosan követem a nemzetközi klubmérkőzéseket, azt tapasztalom, hogy magas a színvonal, nagy ritmusban folyik a játék és szerencsére ez elmondható a hazai meccsekről is, különösen a felsőházas rangadókról. A bő keret tagjainak túlnyomó többségével elégedett vagyok, de a válogatott keret néhány tagjától látok olyan teljesítményt, ami nem az általam elképzelt szint, ezért is várom kíváncsian a bajnokság utolsó szakaszát, szeretnék előrelépést látni ezeknél a játékosoknál.

- Köszönöm a beszélgetést!