FACEBOOK

Benedek Tibor titkai - itt az első, tudományos igényű elemzés

Benedek Tibor titkai - itt az első, tudományos igényű elemzés
hozzászólás, 2020.08.11.

Megkezdődött Benedek Tibor edzői munkásságának elemzése, méghozzá tudományos igényességgel. Az első és legfontosabb, ami kiderült: téved a közvélemény, amikor a sokat idézett önmeghatározással azonosítja Tibor nagyságának titkát: "...mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem". Messze nem (csak) erről van itt szó!


Lehet, hogy játékosként, főleg fiatal, kezdő vízilabdázóként az idézett, szállóigévé vált tulajdonság tette naggyá, később azonban valószínűleg játékosként sem, de edzőként bizonyosan nem pusztán ez alapozta meg Benedek Tibor sikereit.

Tanács János, a Neumann János Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense Benedek edzői munkásságának első szakaszát, a 2013-as vb-győzlemig terjedő időszakot vette górcső alá és a sajtóban, különböző helyeken megjelent információkból rakta össze a mozaikképet. Gondolatait két cikkben, a portfolio.hu és a napi.hu oldalon osztotta meg a nagyközönséggel. (Nagy örömmel láttuk és egyben büszkén nevezzük természetesnek, hogy az idézett forrás sok esetben a vlv.)

A szerző összegző megállapítása már eleve meglepő lehet sokak számára: a Benedek Tibor által alkalmazott "rendhagyó módszerek rendkívül célorientált, kreatív észjárásáról tanúskodnak, amit magas szinten vetett be versenyelőny teremtésére vagy hátrány ledolgozására."

Ha játékos-pályafutása elején a "mindenkinél jobban akarom" jelszó vitte őt előre, edzőként éppen a vízilabdázóként megszerzett tapasztalatokat építette be tevékenységébe, de csak rá jellemző, egyéni megközelítéseket alkalmazva vitt új elemeket a szövetségi kapitányi munkába.



Közismert tény, hogy Tibor már kétszeres olimpiai bajnokként, 35 évesen fordult úszóedzőhöz, hogy javítsa úszástechnikáját. Nos, az úszóedzőt később, szövetségi kapitányként beépítette stábjába, hogy az általa már megszerzett tudást (minél gazdaságosabban, minél kisebb energiaráfordítással történjen a mozgás meccs közben a vízben) a csapattagokkal is elsajátíttassa. Tanács János rámutat arra, hogy az úszóedző bevonása nem pusztán az úszásminőség javítása miatt volt zseniális húzás, hanem azért is, mert minden probléma stressztényező is egyben, s azok megszüntetése már önmagában előrelépést eredményez.

Hasonló a helyzet azzal kapcsolatban, ahogyan Tibor az erőnléti munkát közelítette meg, egészen rendhagyó módon. A vlv olvasói e téren is tájékozottabbak lehetnek az átlagosnál, hiszen mi annak idején beszámoltunk arról: milyen megfontolásból szerződtetett judóedzőt a csapathoz Benedek Tibor Horváth Tamás személyében.

A most megjelent elemzések szerzője kiemeli:


"Benedek nem kicsit akart változtatni, hanem nagyot, de több, elsőre kis jelentőségűnek tűnő területen tudatosan kereste a lényegesen új megközelítéseket, mert abból indult ki, hogy ezek a finomságok fogják jelenteni a versenyelőnyt. A Horváthtal közös nunka alapja pedig az volt, a gyakorlatoknak valamilyen módon modellezniük kell azt a mozgást, amit a vízilabdázók a vízben csinálnak." (Természetesen a cél az volt, hogy Tibor játékosai alkalmassá váljanak felvenni a fizikai küzdelmet a délszláv erővízilabda képviselőivel - a szerk.)


Benedek Tibor elemző alkat volt, sokat gondolkodott azon, hogy miként lehet előnyre szert tenni a riválisokhoz képest, s ehhez járult a "dolgok másként látásának képessége". Kreativitás, újradefiniálás (perspektívaváltás) - e szavak alkalmazásával vezeti le a szerző, hogy milyen mozgatórugók vezérelték Benedek Tibort, amikor új és új módszert keresett fiai játékhatékonyságának növelésére.



Sok-sok apró változtatás is segítette a "nagy ugrás" végrehajtását. Tanács János egykori Nagy Viktor-nyilatkozatból idéz, amikor rámutat: Benedek Tibor nem szólt bele a kapusok képzésébe, de bevezette, hogy a keret kapusai is együtt teljesítsék a mezőnyjátékosokkal az úszáspenzumot, hogy e téren is megfelelő állóképességük legyen. (Korábban e poszt művelői az úszást csak rövid bemelegítésként "művelték" az edzéseken.)

A cikkek szerzője szerint "nem érdemes patikamérlegen kiporciózni, hogy mennyi volt a kisebb újításokból vagy az extrémebb módszerekből Benedek Tibor, és mennyi jól megválogatott stábjának, Gergely Istvánnak, Dabrowski Norbertnek, a csapatpszichológusnak, Imre Tóvári Zsuzsának az érdeme. Fölösleges, mert Benedek a csapatteljesítményben hitt, és mert az is okossága volt, hogy merte magát ilyen emberekkel körülvenni, sőt, felismerte, hogy ilyen szakmai segítőkre van szüksége."



A játékosok úgy emlékeznek vissza erre az időszakra, hogy hihetetlen egységet tapasztaltak, borzasztóan vigyáztak még arra is, hogy véletlenül meg ne bántsák a másikat, szeretet, egymás iránti feltétlen bizalom jellemezte őket.

A londoni Kemény-búcsút, a válogatott teljes szétesését (ezt mi mondjuk, nem a szerző - a szerk.) szinte rögtön követő 2013-as világbajnoki címet Tanács János a fentiek mellett annak tulajdonítja, hogy Benedek Tibor tudatosan megszerzett és alkalmazott vezetéselméleti, szervezetfejlesztési ismereteket alkalmazott. Benedek ehhez "sem pusztán ösztönös zsenialitással nyúlt, hanem vezetéselméleti módszertannal: sajátos csoportdinamikai modellel és eszközökkel megtámogatott szervezetfejlesztési ismeretek révén közelített". Ennek hátterét annak idején a Barcelona kulisszatitkai című könyvben világította meg a barcelonai vb-győzelmet követően:


"Itt kell, hogy elmondjam, van egy ember, akivel rengeteget beszélgettem végig, nagyon sok mindent kaptam tőle az elmúlt nyolc hónapban, ő Görgényi István. Vele folyamatosan tartom a kapcsolatot, szakmai kérdésekben és a csapatépítésben is nagyon sokat segít nekem a tapasztalatával."


Görgényi István világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, az ausztrál női válogatottat olimpiai  bajnoki címre vezető szakember jó ideje kiszállt a magyar vízilabdaéletből. (Érdekesség, hogy annak idején, 1996. december 17-én egyetlen szavazaton múlt, hogy nem Görgényi-korszak, hanem Kemény-korszak következett a magyar vízilabdasportban.)

Hunting Territory TM néven szervezetfejlesztési modellt dolgozott ki, amelynek napi "működtetésében" (workshopok, előadások) 2012 óta maga Benedek Tibor is részt vett. Itt szerzett tapasztalatait - például a videóelemzés új, minőségileg magasabb szintre emelését kiválóan hasznosította a válogatott felkészítése során.


A kép, ami kibomlik, hogy Benedek Tibor sportolói és edzői sikerei mögött nem pusztán a hátrányokat mennyiségi munkával ledolgozó akaraterő és szorgalom állt, hanem legalább annyira gondolkodási működése. Szövetségi kapitányként is sokkal többet tudott, mint csapatot építeni és motiválni.

HA GONDOLKODÓ ÉNJE FELŐL KÖZELÍTJÜK MEG ŐT, AKKOR EGY FEJLŐDÉSMÁNIÁS EMBERT LÁTUNK. E FEJLŐDÉSMÁNIÁS GONDOLKODÓ AKARATEREJE PEDIG CSAK AZ EGYIK, DE NEM AZ EGYETLEN ÖSSZETEVŐJE EGY NAGYON ERŐSEN FÓKUSZÁLT, CÉLIRÁNYOS, SIKERORIENTÁLT MŰKÖDÉSNEK. ÁM EHHEZ A SIKERORIENTÁLT MŰKÖDÉSHEZ A GONDOLKODÁS TELJES ÉRTÉKŰEN, EGYENRANGÚAN TARTOZIK HOZZÁ: MERT BENEDEK SZÁMÁRA A GONDOLKODÁS ÉS A FEJLŐDÉS NEM MEGENGEDETT, HANEM KÖTELEZŐ VOLT.

Úgy tűnik, azt vallotta, meglehet hallgatólagosan, hogy éppen a cél érdekében néha ki kell lépnünk a saját gondolkodási buborékunkból. Hogy a fókuszált, célirányos munkát és gondolkodást néha fel kell váltani a dolgokra rákérdező, kreatív gondolkodással - és utána megint jöhet a kemény munka. Meg az is hozzátartozni látszik, hogy ehhez passzoló szakemberekkel kell az embernek körül venni magát: nem baj, ha a vezető nem ért mindenhez, ha van rá egy jó szakembere. Hogy egy probléma vagy egy speciális szakember nem megkérdőjelezi az egyébként is elérhetetlen minden-tudásunkat, hanem beavatkozási pont a fejlődéshez, a versenyelőny létrehozásához.

Benedek Tibor akaraterejének, szorgalmának kevésbé látható oldalán olyan fejlődésvágy volt, ami mindent magába kebelezett, ha arról feltételezhető volt, hogy a sikert szolgálja. Ha csak becsöppent egy légzés szemináriumra (jééé, ilyen is létezik, van, aki tanul levegőt venni?), akkor is szivacsként szívta magába a tudást. Épp ezért lehet és érdemes többet magunkkal vinni Benedek Tiborból, mint hogy „mindenkinél jobban akarta”. Úgy vélem, átfogóbb és mindannyiunk számára sokkal előremutatóbb útravaló lehetne tőle: „rengeteg időt el kell tölteni azon gondolkozni, hogy lehetek én jobb”.


portfolio.hu: Benedek Tibor azért válhatott legendává, mert észrevette azt, amit senki más

napi.hu: Íme a szervezetfejlesztési eszközök, amelyek révén Benedek Tibor csapatát győzelemre vezette