FACEBOOK

OSC-Fradi kétkapu - most már a játék is a középpontban

OSC-Fradi kétkapu - most már a játék is a középpontban
hozzászólás, 2020.06.30.

Elérkezett a játék ideje. A csapatok lassan túljutnak a hagyományos alapozáson és az olyannyira hiányzó játék is felkerül a programba. A legjobb csapatok egymással szerveztek le edzőmeccseket, kedden este a Kondorosin a formálódó új OSC és a Ferencváros játszott edzőmeccset rendes bírókkal, ötször nyolc percig (a vendégek edzője a hatodik negyedet is szívesen látta volna) vlv-riport a két edző nyilatkozatával, fotókkal:


Első pillantásra az tűnt fel, hogy a zöld-fehérek milyen sokan vannak. És tényleg, újabb és újabb arc került a krónikás elé, ez tényleg egy nagy keret. Ezen az estén még kapusból is hármat sorakoztattak fel, Vogel Soma után Gárdonyi és a fiatal Gyapjas is beszállt a meccsbe. Itt volt még a Fraditól távozó Kállay is, aki egyelőre nem tudta megmondani, merre vezet az útja, de valószínű, hogy külföld felé veszi az irányt, s már a civil életbe való átmenet foglalkoztatja.

A túloldalon kisebb keret készült, ráadásul Manhercz Krisztián kézsérülés miatt a lelátón foglalt helyet, a kétkaput megtekintő szövetségi kapitány, Märcz Tamás mellett.

Az OSC-sek kicsit bátortalanul kezdtek. Na, nem kellett több a számunkra edzőként most debütáló Varga Dánielnek: az első szünetben alaposan leteremtette őket, agresszívabb, keményet játékot követelt, "igazi szorost".

A stílus tehát változott is, egynémely Fradi-játékos már panaszkodott is, hogy mintha kicsit túlzottan kemény lenne az ellenfél.

Az eredményt szokás szerint nem vezette senki, a végén pedig mindkét edző arcán némi elégedetlenséget láttunk - hja, kérem, ez még csak a kezdete az igazi vízipólónak.

A vlv kamerája elé a két vezetőedzőt invitáltuk.

VLV-VIDEÓK:


Varga Dániel a vlv-nek

- Szervusz, Dani! Köszöntelek a vlv kamerája előtt egy eddig általam nem megszokott szerepkörben. Furcsa volt nézni, ahogy edzőként mozogsz a parton, te megszoktad már?

- Én teljesen hozzászoktam. Az juttatja eszembe, hogy ez valami más, amikor mások reakcióján látom, hogy nekik esetleg furcsa, de nekem teljesen otthonos a dolog.

- Ez volt az első komoly megmérettetés, most, a Fradival?

- Ha arra gondolsz, hogy játszottunk-e már, akkor a válasz az, hogy nem, mert a múlt héten a szolnoki csapat volt itt és két kétkaput is játszottunk szerdán, így ebben már rutinosnak számítunk.

- Milyen a csapatod? Most már azért - ezek szerint - három kis meccsen vagytok túl...

- Túlvagyunk három edzőmeccsen, rengeteg edzésen, amiben sok kondi, sok úszás, sok lábtempó volt. Alapdolgokat csinálunk, nem is az a fontos, hogy most sikerülnek-e vagy nem, hanem az, hogy mindenki hangolódjon rá erre a fajta munkára, arra a fajta gondolkodásmódra, ami majd jellemzi ezt a csapatot. Értem ez alatt a gondolkodás sebességét, a dolgokhoz való hozzáállást, illetve a kommunikációt, alapvetően.

- A "játékosanyagot" fel tudtad már mérni? Tehát azt látod, amit gondoltál róluk, amikor a leigazolásukról volt szó vagy amikor ide jöttél?

- Nagyjából igen. Persze, mindenkinek van olyan oldala, amit folyamatosan csillogtat, amivel meglep, illetve olyan is, ami viszont egyértelműen és láthatóan, talán az egész szezonon keresztül különmunkát igényel, legyen ez mentális  vagy fizikai rész - de ez normális. Egyébként nagy átlagban az van, azt kaptam, amit választottunk.

- Mi vár rátok, hogy folytatódik a felkészülés?

- Nyomjuk folyamatosan. Ha a kondit külön edzésnek vesszük, akkor 12 edzésünk van a héten, a következő három-négy hetes időszak is - hívjuk így, hogy alapozás, de már nem a klasszikus értelemben vett alapozás, ezt csináljuk.

A Magyar Kupa az, ami keretet ad a felkészülésnek, annak van azért egy felfutó ága, ami alatt azt értem, hogy talán az első egy-két hétben talán egy kicsit jobban meg tudjuk nyomni a munkát, utána pedig hiába bajnoki és nemzetközi kupás célokat fogalmazunk meg magunknak alapvetően, azért a Magyar Kupához nem lehet úgy hozzáállni, hogy edzésnek vegyük, tehát arra már valamilyen szintű formaidőzítés lesz. Aztán edzünk tovább keményen és készülünk - alapvetően az őszre.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok!



Varga Zsolt a vlv-nek

- Szervusz, Zsolt! Szúnyogoktól körülölelve folyik ez a beszélgetés. Megvolt az első kétkaputok az OSC-vel, először erről beszélj néhány mondatot, ez most így hogy tetszett neked?

- Mindenképpen érződött, hogy ez az első kétkapu volt nagyon hosszú idő után, ugye, ebbe beletartozott a covidos időszak, aztán a mostani pihenő. Azért szerintem ez nagyon érezhető - az egyik oldalról. A másik: az edzés második felében volt egy sokkal jobb képe, ritmusa a játéknak, ez tud most iránymutatást adni. Elég sokat játszottunk és egész jól bírta mind a két csapat ezt az öt negyedet. Szerintem még egy kis lelkesedés is látszott mind a két félen.

Az nyilván észrevehető volt, hogy mind a két csapat abban a fázisban van, amikor az alapok lerakásával kezdi el újra a játékot.

- Hol tartotok, mit csináltok, mi a rendszeres meló? És ezt most hol helyezed el a folyamatban?

- Maximálisan játékalapúra terveztem ezt a felkészülést - már csak azért is, mert nagyon hosszú idő kimaradt a játék szempontjából. Nagyon sok játékkal szeretném felkészíteni a csapatot erre a következő időszakra. Nyilván e mellett azt a fizikai munkát is beletéve, amire szükség van ahhoz, hogy jó állapotban kerüljünk oda a Magyar Kupára, ami, ugye, el fog indulni egy hónapon belül. De még egyszer hangsúlyozom, ez az időszak inkább a játékról szól, amikor magunkban készülünk, akkor is sok olyan elemet beleviszek az edzésekbe, amelyek kifejezetten a játékot jelentik.

- Ilyenkor, amikor ilyen öt negyedes, öt ötödös edzőmeccs van, kapnak az új emberek feladatot, figyeled őket külön, elmondod nekik, hogy mit vársz tőlük?

- Ha rajtam múlt volna, akkor ez ma hat negyed... :-) Csak elfáradtak a játékosok és nem lehetett...

Természetesen igen. Mindenféleképpen fontos, hogy az új játékosok, akik épülnek be a csapatba, megkapják azokat a kicsi, egyszerű feladatokat, amivel el tudnak indulni ebben a rendszerben, azért ez teljesen új mind a két játékos számára. Ez hosszabb folyamat. De természetesen mindig kiadom azokat a feladatokat, amiknek a végrahajtását szeretném látni, hogy megkönnyítsük a beilleszkedési folyamatot. 

- Hogy folytatódik a felkészülésetek? A hónap végén kezdődik a tétmeccsek sora...

- Igen. Ezen a héten játszunk még egyszer az OSC-vel, aztán egyszer a Szolnokkal, pénteken, ahogy említettem, tényleg sokat játszunk. A jövő héten talán picit kevesebbet, de mindenféleképpen nagy hangsúlyt kapnak a taktikai elemek. Úgy érzem, a csapat az állóképesség szempontjából rendben van, de azt is fejleszteni kell fokozatosan, hogy visszatérjen a korábbi szintre. A következő hetek fontos feladata a játék gyorsítása lesz és az, hogy mindenki tudja a dolgát. Ehhez le kell raknunk az alapokat a játék minden területén, hogy a teendők ennek alapján átmenjenek a fejekbe. Hogy mit játszunk hátrányban, mit játszunk hat a hat elleni védekezésben, elöl mit szeretnénk látni, mi lenne a cél - nyilván nagyon egyszerűen, de az alapokat lerakva. Ez lesz a következő időszaknak a célja.

- Köszönöm szépen és jó munkát!


vlv-képek