FACEBOOK

Kapust cserélt a Kaposvár, hogy gólt lőjön - sikerült!

Kapust cserélt a Kaposvár, hogy gólt lőjön - sikerült!
hozzászólás, 2019.11.29.

Különleges eset szemtanúi voltak a szerdai Honvéd-Kaposvár bajnoki meccs nézői. Úgy lőtt gólt a vendégek kapusa, György Dávid, hogy 7 másodperccel a vége előtt csereként, kifejezetten ezzel a szándékkal szállt vízbe. Megmutatjuk és megszólaltatjuk a vezetőedzőt, s természetesen a "góllövő kapust" is.


György Dávidnak egyetlen védése sem volt a meccsen, igazából azért küldték be a kaposvári kaput végig védő Csiszár Boldizsár helyére, hogy időkérés után megpróbáljon gólt lőni. Sikerült. Így is nyert a Honvéd, de csak egy góllal, 13:12-re.


Kapusgól, György Dávid lövése (Honvéd-Kaposvár bajnoki, 2019.11.27.)

(Köszönjük a felvételt a kaposvári klubnak.)

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvár) vezetőedző a vlv-nek:

- Hogy jutott egyáltalán eszedbe beküldeni a kapust pár másodperccel a lefújás előtt...?

- Megmondom őszintén, jó kezű játékos, ezt az edzéseken magam is tapasztaltam. Ő mindig mondja, hogy ha úgy alakul, szeretné megpróbálni a meccsen, hogy mezőnyből kapura lőjön. Most olyan volt a helyzet, hogy ezt meg lehetett húzni. Mivel Csiszár Boldizsár védett végig, kicsit tartottam attól, hogy ő "kihűlt", de azért a kapusok ízületei másként működnek, úgy is fogalmazhatok, hogy nincsenek annyira "széthajtva", mint a mezőnyjátékosokéi, így számukra kevesebb bemelegítés is elegendő.

Szóval megkérdeztem, bemegy-e, megbeszéltük, hogy ő viszi fel a labdát az időkérés után és a végén ellövi. Be is lőtte. Úgy emlékszem, hogy blokkról pattant be, de jó lövés volt. Megpróbáltuk és bejött.

- Ez most már állandó taktikai fegyver lesz nálatok?

- Ha a szituáció olyan, akkor meg fogjuk máskor is próbálni, ha már a szabály megengedi. Most volt először ilyen alkalom, hogy ezt kipróbálhattuk.

- Meglepődtél, hogy ilyen simán sikerült?

- Nem.


 GYÖRGY DÁVID (Kaposvár) a vlv-nek:

- Hányadik gólod volt ez az OB1-ben?

- A harmadik. Tavaly lőttem a Fradinak, két évvel ezelőtt pedig a Kaposvárnak.

- Na, meséld el, légy szíves, hogy történt ez pontosan!

- Az új szabályok adják meg ezt a lehetőséget, többször is lehetett látni nemzetközi meccseken, hogy a kapust felviszik támadni. A legtöbb esetben bemegy a fához és így eggyel több lövő maradhat hátul. Nekem viszonylag jól megy a lövés, ezt több edzőm is mondta már, utánpótlásban is kiderült, szeretek is lőni, így már az év elején beszéltünk arról, hogy ha ilyen szituáció kialakul, akkor megpróbálom és úgy, hogy én maradok hátul, "lövőben". Most ez annyiból volt még pluszban is különleges, hogy Boldizsár védett, én nem játszottam volna a meccsen, úgyhogy az időkérés után, 7 másodperccel a vége előtt álltam be. Még jobb lett volna, ha a döntetlent érjük el ezzel, de a kapusgól sajnos ugyanannyit ér, mint a mezőnyjátékosé, talán módosítani kellene a szabályokat, hogy az ilyen találat két gólnak számítson...

Szóval Laci odafordult hozzám, bemennék-e lőni egyet, mondtam, hogy persze. Én hoztam játékba a labdát, a többiek széthúzták a mezőnyt, felmentem, s ott találtam magam középen, szemben a kapuval, egy lövésre maradt idő. 

- Milyen volt a visszhang? Mit szóltak a jelenlévők?

- Megtapsoltak, sokan oda is jöttek gratulálni. Szivós Marci is, aki azt mondta, hogy szép gól volt, nem is érti, miért nem ezt játszottuk végig... :-) Steinmetz Barnabás is megjegyezte, hogy így kell ezt csinálni, a legjobb játékost a végére kell tartogatni...

- Szóval akkor ez mostantól egy új taktikai fegyveretek...

- Az talán nem, hiszen fenyeget a veszély, hogy ha kihagyom, akkor ott az üres kapu. Igazából ezt csak bizonyos nagyon konkrét alkalmakkor lehet megpróbálni. Például ha döntetlen lett volna az állás, akkor biztos nem kísérletezünk, mert azzal az egy pontot kockáztattuk volna. Így most nem volt semmilyen veszíteni valónk.

- Így, hogy gólt lőttél, de kikaptatok, milyen érzéssel jöttél el a Kőér utcából?

- Úgy utaztunk Budapestre, hogy nem mi voltunk az esélyesek, a Honvéd jó csapat, ott vannak az OSC és az Eger mögött a harmadik helyen a csoportunkban. Óriási bravúr lett volna, ha pontot tudunk szerezni - ráadásul a meccsen négyperces emberhátrányunk is volt, igaz, abból mi jöttünk ki jobban, mint az ellenfél. Érdekes, fordulatos meccs volt. Így, hogy partiban voltunk végig, nyilván kicsit keserű volt a szánk íze, de tény, hogy a Honvéd jobb csapat, Kaposváron 12:6-ra kaptunk ki tőlük, ahhoz képest ez mindenféleképpen előrelépés volt.

- Valami extra a jövőben az edzéseken, most már kifejezetten a "góllövő kapus" funkcióhoz illően?

- Eddig is minden edzésen szoktam lőni, amíg a mezőnyjátékosok passzolnak, mi Boldizsárral egymásnak lövünk.

- Gratulálok és köszönöm a beszélgetést!


A 7. BAJNOKI FORDULÓ AZ ALAPSZAKASZ A CSOPORTJÁBAN

A 7. BAJNOKI FORDULÓ AZ ALAPSZAKASZ B CSOPORTJÁBAN