FACEBOOK

Märcz Tamás a vb-elődöntőről: ,,Gyors és éber játékra lesz szükség,,

Märcz Tamás a vb-elődöntőről: ,,Gyors és éber játékra lesz szükség,,
hozzászólás, 2019.07.24.

Hogy került Dumi a vízbe az ausztrálok ellen? Megünnepelte-e a csapat  az elődöntőbe jutást? Mire számíthatunk az olaszok elleni csütörtöki meccsen? A szövetségi kapitányt kérdeztük a szerdai szabadnapon.


A Magyarország-Olaszország vb-elődöntő csütörtökön, magyar idő szerint 11.30-kor kezdődik Kvangdzsuban. A győztes nemcsak az aranyéremért játszhat, hanem olimpiai kvótát is szerez. A meccset közvetíti az M4 Sport, nálunk a szokásos szöveges élő tudósítás lesz olvasható.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A legfontosabb kérdéssel kell kezdenem: hogy van Dumi keze, mennyire viselte meg a játék?

- Nem panaszkodott a meccs után, így ezt a "főpróbát" sikeresnek kell értékelnem.

- Nyilatkoztad a mérkőzést követően, hogy "valamennyire tervezve volt" az ő játéka. Mégis, hogy zajlott ez, mit mondott az orvosi kontroll és végül hogy került a vízbe a csapatkapitányunk?

- Természetesen folyamatosan figyeltük, hogyan alakul a gyógyulás folyamata és nem nagyon vettük le a rögzítést az ujjáról a sérülés óta eltelt időszakban. Egyébként nem fém-, hanem műanyag szerkezet van az ujján, ami alkalmassá teszi őt arra, hogy vízben gyakoroljon. Ennek köszönhetően Dumi egyetlen vizes edzést sem hagyott ki, igaz, hogy a labdával nem nagyon találkozott, legfeljebb bal kézzel passzolgatott.

A keddi meccset megelőző napon különféle kötésekkel próbálkoztunk, teszteltük, hogy melyik az, amelyik még jól rögzíti a törött ujját, de enged annyi szabadságot, hogy Dumi meg tudja rendesen fogni a labdát. Találtunk egy neki is elfogadható megoldást. Aztán az ausztrál meccs előtti csapatmegbeszélésen Dumi szereplése külön téma volt. Megbeszéltük, hogy első körben nem vetjük be, ameddig lehet, megpróbálunk nélküle játszani. De már akkor beszéltünk róla, hogy egy-egy konkrét feladattal rövid időre olykor beküldjük majd. Például arra gondoltunk, hogy "elvihet" néhány faultot távol a kaputól, hogyha erősen kiszórnak bennünket a bírók, de természetesen azzal is számoltunk, hogy kialakulhat olyan helyzet, amikor a jelenlétére ennél is nagyobb szükség van a vízben. 

Hozzáteszem, hogy az orvosi szakvélemény szerint nincs ugyan gyógyult állapotban Dumi kisujja, de különösebb kockázata sincs annak, hogy egy esetleges fizikai kontaktusnál komolyabb baj történik. Ennek tudatában kockáztattuk meg a játékát.



- Milyen hangulatban volt a csapat az elődöntőt jelentő győztes meccs után?

-  Természetesen örültünk a továbbjutásnak és azonnal felültünk a lelátóra, megnéztük a teljes olasz-görög meccset. Annak ellenére, hogy az ausztrálok elleni mérkőzésünkön voltak vitatott helyzetek, az utolsók egyike sorsdöntő is lehetett volna, mindannyian úgy éreztük, hogy megérdemelt volt a győzelmünk. Ráadásul egy akciógóllal fordítottuk a magunk javára a negyeddöntőt.

Az ünneplés eléggé távol állt a csapattól, a meccs után rögtön a következő feladattal kezdtünk el foglalkozni. A fiúk fókusza nagyon erős, mindenki azt figyelte, hogy ki lesz a következő ellenfél és szakmai szemmel nézték a mi águnk másik negyeddöntőjét.

- Mit szólsz az olaszokhoz? Milyenek a szövetségi kapitányként eddig szerzett élményeid velük kapcsolatban?

- Minden évben találkozunk velük. 2017-ben, a vb-n döntetlent játszottunk a világbajnokságon, a tavalyi Európa Kupán nagyon csúnyán kikaptunk tőlük, az Európa-bajnokságon szintén, ezek nagyon fájó vereségek voltak. Az idei Európa Kupa elődöntőjében, egy nagyon érdekes mérkőzésen legyőztük őket. Ezt a meccset egyébként ma vissza is néztem. Az volt a sajátossága, hogy Hárai Balázs sérülése miatt egy centerrel játszottunk, Német Tonival, aki már az első negyedben két személy hibával állt - mégis sikerült nyerni. Ezzel a pozitív emlékkel készülhetünk a csütörtöki meccsre. 

- Hogyan jellemeznéd őket a játékstílusuk alapján?

- Kellemetlen ellenfél, nagyon agresszív a játékuk, szoros emberfogás jellemzi őket, ezt jól is csinálják. A játékvezetők gyakran engedik az agresszív stílust nekik, amivel ők igyekeznek maximálisan élni. Gyors vízilabdát játszanak, építenek a lefordulásos támadásokra is, ezt mindenképpen meg kell akadályoznunk. Rendszeresen kiprovokálnak kiállításokat, mezőnyben is gyakran kapnak ítéletet olyan jeleneteknél, amelyek során látványosan "megmutatják", hogy milyen súlyos sérelem érte őket...

Ez egyébként a mostani világbajnokságon nem kirívó tulajdonság, eddig is azt láttuk, hogy kiszámíthatatlan a bírók megítélése, mi is kaptunk már ítéletet olyan dolog miatt, amiért nem feltétlenül gondoltuk és elmaradt a fújás olyan esetekben, amikor pedig szerintünk járt volna. Vagyis: igazából minden lehetőségre állandóan készen kell állnunk. Ha kiállítást kapunk, rögtön a kivédekezésére kell összpontosítanunk, ha pedig nekünk ítélnek, nem szabad meglepődnünk, hanem azonnal meg kell próbálni kihasználni a lehetőséget. Gyors és éber játékra lesz szükség ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni az elődöntőt.



- Hogy láttad az olaszok eddigi szereplését. Csoportelsők lettek, így ők is közvetlenül a negyedöntőbe jutottak, de már a csoportkörben két szoros meccset játszottak, Japánnal és a németekkel, majd a negyeddöntőben nehezen, egy góllal győzték le a görögöket...

- Akadozott a gépezetük, nem volt olyan sima a csoportelsőségük, mint ahogyan az talán várható lett volna, de azért átlépték az összes akadályt. Nüanszokon múlott, hogy a görögök elleni negyeddöntőt végül behúzták. Szerintem nem is rajtuk, hanem inkább azon múlt a továbbjutás, hogy a görögök nem úgy játszották az emberelőnyeiket, ahogy megszoktuk tőlük. Ez lehet figyelmeztető a számunkra is. Nem az olaszok védekeztek különlegesen jól, hanem a görögök nem voltak elég türelmesek és pontosak, pedig ez az ő egyik legnagyobb fegyverük. Volt lehetőségük arra, hogy maguk felé billentsék a meccset, hibáztak, labdákat veszítettek el a mezőnyben és ezt kihasználták az olaszok - elsősorban gyors lefordulásokkal. Éppen ezek azok a nüanszok, amelyek meg tudnak fordítani egy mérkőzést. Egyébként a tőlük megszokott kemény, agresszív stílus jellemezte az olaszokat, cserés végleges kiállításuk is volt "agresszív viselkedésért", ami mindig benne van az ő játékukban. 

Mi biztos, hogy igyekszünk tisztán vízilabdázni, de fel kell készülnünk a keménységre, amivel majd szembetalálkozunk és mindenfajta olyan megoldásra is, amit be szoktak vetni. Ezekre reagálnunk kell, illetve fel kell vennünk a kesztyűt ilyen téren is.

- Végezetül: Dumi szerepeltetésével kapcsolatban megismétlődik az ausztrálok elleni "taktika"?

- Elképzelhető, hogy kevesebbet fogunk már "spórolni" az ő bevetését illetően, azért ez egy nagyon fontos mérkőzés lesz. Egyébként a többiek mind jól vannak, Zalánki fején "keletkezett" egy nagy púp az ausztrálok elleni meccsen, de minden játékosunk bevethető és szerepelni is fog az olaszok ellen.

- Van-e neked bármilyen további mondanivalód?

- Elég sok magyar van jelen már most a meccseinken, szurkolnak nekünk és hazulról is nagyon sok buzdító üzenetet kapunk. Érezzük a támogatást otthonról és ez pluszerőt ad a csapatnak, köszönjük szépen! Azzal a játékszellemmel fogunk küzdeni csütörtökön, ami jellemzett minket az elmúlt időszakban és itt a világbajnokságon is. Mindent megteszünk a sikerért.

- Köszönöm a tájékoztatást!


Az olasz csapat névsora (sapkaszámok sorrendjében):

Marco Del Lungo, Francesco Di Fulvio, Stefano Luongo, Pietro Figlioli, Edoardo Di Somma, Alessandro Velotto, Renzuto Iodice, Gonzalo Echenique, Niccolo Figari, Michael Bodegas, Matteo Aicardi, Vincenzo Dolce, Gianmarco Nicosia (kapus)

MAGYARORSZÁG 
(klikkeléssel elérhető a játékos vlv-s adatlapja):

Nagy ViktorVogel Soma (kapusok),
Angyal DánielBátori BenceHárai BalázsJansik SzilárdManhercz KrisztiánMezei TamásPohl ZoltánSedlmayer TamásVarga DénesVámos MártonZalánki Gergő (mezőnyjátékosok).

A stáb:

Märcz Tamás szövetségi kapitány, Németh Zsolt edző, Mátéfalvy Csaba kapusedző, Dr. Szigeti István csapatorvos, Eszlári Gergely gyúró, Kenyeres András mentáltréner, Zala György erőnléti edző, Tóth Szabolcs csapatmenedzser és videós.


A VLV VB-ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL

A TORNA HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA


Helyosztók, elődöntők, július 25., csütörtök

2.30 Japán-Dél-Afrika (a 11-12. helyért)
4.00 Montenegró-USA (a 9-10. helyért)

7.00 Szerbia-Németország (az 5-8. helyért) (41)
8.30 Ausztália-Görögország (az 5-8. helyért) (42)
10.00 Spanyolország-Horvátország (elődöntő) (43)
11.30 Magyarország-Olaszország (elődöntő) (44)

Helyosztók, döntők, július 27., szombat

7.00 41 vesztese-42 vesztese (a 7-8. helyért)
8.30 41 győztese-42 győztese (az 5-6. helyért)
10.00 43 vesztese-44 vesztese (bronzmérkőzés)
11.30 43 győztese-44 győztese (döntő)


Az olaszok elleni meccseink 2017 óta (klikkeléssel elérhető a vlv eredeti tudósítása):

2019

Európa Kupa, final eight (a Világliga európai selejtezőtornája), Zágráb (Horvátország)


Április 6., szombat, 2. nap, elődöntő

Magyarország-Olaszország 12:11 (3:4, 3:3, 4:2, 2:2)
Zágráb, Mladost-uszoda, v.: Zwart (holland), Margeta (szlovén)
Magyarország: Vogel Soma, Manhercz K. 1, Varga Dénes 4, Jansik Sz. 1, Német T. 1, Sedlmayer 1, Vámos 2. Cs: Angyal, Zalánki, Kovács Gergő 1, Pohl 1, Bátori. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, DI Fulvio 4, Velotto, Molina, Aicardi 1, N. Presciutti, Echenique 1. Cs.: Figlioli 1, Di Somma, Renzuto Iodice 2, Bodegas 2, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 5/9, ill. 6/13
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 0/1
Kipontozódott: Jansik Sz. (a negyedik negyedben), Német T. (a negyedik negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: N. Presciutti (a harmadik negyedben)


2018

Európa-bajnokság, Barcelona, Bernat Picornell uszoda


Csoportkör

2. forduló, július 18., szerda

Magyarország-Olaszország 5:12 (0:5, 4:2, 0:2, 1:3) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen 

Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Sztavridisz (görög), Naumov (orosz)
Magyarország: Nagy V., Jansik D., Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő, Vámos, Kovács Gergő. Cs.: Angyal 1, Zalánki, Manhercz K. 2, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, Renzuto Iodice 1, Di Fulvio 2, Figlioli 2, Bodegas 2, Echenique, Presciutti. Cs.: Molina 1, Gallo 2, Fondelli 1, Velotto 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 2/10, ill. 3/11
Kipontozódott: Bertoli (az utolsó negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: Velotto (a harmadik negyedben), Zalánki (a harmadik negyedben), Fondelli (a negyedik negyedben)

VLV-KÉPEK


Európa Kupa, 2018

Szuperdöntő, Rijeka (Horvátország), április 5-8.

Csoportkör, 2. játéknap, április 6., péntek

Magyarország-Olaszország 5:10 (0:1, 1:4, 2:2, 2:3)
Rijeka, Kantrida uszoda, v.: Sztanojevics (szerb), Ivanovszki (montenegrói)
Magyarország: Nagy V., Bátori, Manhercz K. 2, Angyal, Mezei, Vámos, Zalánki 1. Cs.: Jansik D., Bedő 1, Vadovics, Kovács Gergő, Jansik Sz. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, Di Fulvio 3, Molina 1, Figlioli 1, Fondelli, Velotto 1, Renzuto Iodice, Echenique 1, N. Presciutti, Bodegas 2, Damonte 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből:  6/13, ill. 3/13
Gól - kettős emberelőnyből: 1/1, ill. -
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: N. Presciutti (az utolsó negyedben), Jansik Sz. (az utolsó negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: Zalánki (a harmadik negyed végén)


2017

Világbajnokság, Budapest, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Csoportkör

2. forduló, július 19., szerda

Magyarország-Olaszország 9:9 (4:4, 2:1, 1:3, 2:1) - jegyzőkönyv (pdf), a meccs krónikája (pdf)

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, v.: Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)
Magyarország: Nagy V., Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 3, Hárai 1. Cs.: Török, Manhercz K. 1, Zalánki 1, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Olaszország: Volarevics, Di Fulvio 2, Gitto, Figlioli, Nora 1, Renzuto Iodice 3, Bodegas 1. Cs.: Tempesti, Presciutti 1, Mirachi 1, Fondelli, Aicardi, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 5/10, ill. 5/7
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kiálítva cserével, végleg: Hárai, ill. Fondelli (mindkettő ugyanakkor, a második negyedben)
Kipontozódott: Török, Gór-Nagy, ill. Renzuto Iodice, Bertoli
Sárga lap: Märcz Tamás


A VLV EDDIGI TUDÓSÍTÁSAI A KVANGDZSUI VILÁGBAJNOKSÁGRÓL:

Märcz Tamás: ,,A győzelmi szellem vigye előre a csapatot!,,

Új-Zéland-Magyarország - élő közvetítés

Új-Zéland-Magyarország 4:24

Következik: magyar-spanyol, a csoportelsőségért

Varga Dénes ujjtörés miatt nem játszhat a vb további meccsein!

Magyarország-Spanyolország - élő közvetítés

Magyarország-Spanyolország 13:11

Feladat Dél-Afrika ellen: elkerülni a sérülést...

Dél-Afrika-Magyarország - élő közvetítés

Dél-Afrika-Magyarország 5:23

Kvangdzsu: véget ért a csoportkör, íme, a további program


Kvangdzsui statisztikák - Zalánki Gergő vezeti a góllövőlistát

Ausztráliával játszunk az elődöntőbe jutásért - Märcz Tamás nincs meglepve

Märcz Tamás: "Az igazi mérce most következik"

Ausztrália következik - a vb-elődöntőért

Magyarország-Ausztrália - élő közvetítés

Magyarország-Ausztrália 10:9 - Megvan a vb-elődöntő!

Nyílt levél Joseph Kayeshez