FACEBOOK

Kerethirdetés utáni beszélgetés Märcz Tamással

Kerethirdetés utáni beszélgetés Märcz Tamással
hozzászólás, 2019.05.24.

Mint csütörtökön megírtuk, Märcz Tamás kihirdette azt a 27 tagú keretet, amelynek tagjai részt vesznek a nemzeti csapat nyári felkészülésén és a versenyeken. A szövetségi kapitánytól több részlet iránt érdeklődtünk. vlv-interjú:


A magyar válogatott nyári bő kerete:

Bisztritsányi Dávid (UVSE), Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (MVLC), Dőry Farkas (DVSE), Erdélyi Balázs (OSC), Gór-Nagy Miklós (FTC) Gyárfás Tamás (Eger), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kállay Márk (FTC), Kovács Gergő (OSC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC)  Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Várnai Kristóf (BVSC), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok.


A keret a felkészülést június 3-án, hétfőn kezdi meg, egyelőre a Ferencváros játékosai nélkül. A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében (Hannover, június 6-7-8.) érdekelt  játékosok június 13-án csatlakoznak a többiekhez. 

A szövetségi kapitány rövid kommentárját csütörtöki cikkünkben közreadtuk, de a keretismertetéssel kapcsolatban további kérdéseket is feltettünk Märcz Tamásnak. Rákérdeztünk a listán szereplő több névre is, olyanokéra akiknek meghívása talán szélesebb körben is meglepetést kelthetett - vagy azért, mert még soha nem szerepeltek a válogatottban vagy azért, mert egy ideje már nem kaptak behívót.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

-  Elképzelhető, hogy a nyár során szükség lesz olyan kemény és rutinos védőkre, mint Gór-Nagy Miklós, aki a Ferencvárosban ugyanazt a technikás, mégis kemény bekkelést produkálta, amit két éve még a válogatottban láthattunk tőle. A fizikai ereje azóta nem lett kisebb, jó állapotban van, ezért kapott meghívót, szükség lehet rá. Bisztritsányi Dávid erre a klubszezonra különleges helyzetbe került, hiszen nem topcsapatban játszott, mint korábbi karrierje során, viszont extra teljesítményt nyújtott. Klubjának elég sok mérkőzését láttam, ennek alapján mondom: jelentős része volt abban, hogy az UVSE talán a legnagyobb meglepetését jelentette ennek a most befejeződött bajnokságnak. Ő egy olyan rutinos kapus, aki bármikor be tud ugrani, bármilyen helyzetben bevethető, ebből még profitálhatunk. 

Ami a két balkezes újoncot illeti - hiszen Kállay Márk és Dőry Farkas nem volt még válogatott - ők lényegében azonos poszton játszanak. Kállay Márk nagyon fontos gólokat lőtt idén a Ferencvárosban, jól ékelődött be egy komplex csapatba, utólag talán azt is lehet mondani, hogy az egyik legjobb igazolás volt a bajnokság előtt. Ő is nagyon jó fizikai állapotban van, a debütálása szerintem érdekes színfoltot jelenthet. Dőry Farkas rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, ebben az évben a Debrecen meghatározó játékosa volt és én úgy tapasztaltam, hogy sokat érett a játéka. Látok abban fantáziát, hogy a válogatottban kipróbáljuk: tudja-e ugyanazt a teljesítményt hozni, amit a klubmeccseken mutatott? Lesz bizonyítási lehetősége.

- Hogy értékeled a most befejeződött bajnokságot, annak utolsó szakaszát és persze, ezen belül is a válogatottak szerepét, teljesítményét?

- Tulajdonképpen olyan bajnokság lett, mint amire mindenki számított: a Ferencváros "be tudta húzni" és az sem okozott meglepetést, hogy a legnagyobb ellenfele az OSC volt. Lehetett már közben is érezni, hogy a Szolnok a harmadik legjobb csapat, ez igazolódott is a végén, az Eger pedig, ha nagy csatában is, de "tartani tudta" a Miskolcot. 

Szerintem jó, izgalmas bajnokság volt, ez elmondható az alapszakaszról és a középszakaszról is. A rájátszás az elődöntőket és a döntőket tekintve is a lehető legrövidebb ideig tartott, ez kifejezetten szerencsés a válogatott szempontjából, hiszen az érintett játékosok nem végletekig kimerülten kezdik majd el a nyári szezont. A többségnek több pihenője lesz, mint tavaly volt, amihez persze hozzájárult az az egyébként sajnálatos tény, hogy a Bajnokok Ligája végső szakaszában ezúttal csak egy magyar csapat szerepel majd. Látható, hogy óriási volt a harc, rendkívül erős a BL mezőnye.



Ami a válogatott játékosok teljesítményét illeti, először is arra emlékeztetnék, hogy elég sok sérülés, betegség  érte őket a szezon során és ez kihatott a válogatottra is, hiszen többször Világliga-mérkőzés előtt kellett ilyen gond miatt változtatni a tervezett csapaton. Ezt a helyzetet persze a klubok is megszenvedték, elsősorban a Szolnok. A Fradi a hosszabb kispadja miatt könnyebben oldotta meg az ilyen jellegű problémáit, Zalánki hiánya viszont a szolnokiak számára azt jelentette, hogy több játékosnak kellett hosszabb ideig extra terhelést elviselnie.

Fejlődést láttam egy fontos területen: a magyar válogatott játékosok mintha kevésbé akarnák átengedni a vezérszerepet külföldi csapattársaiknak, mint korábban. Persze, az igazán jó külföldiek képesek a legnehezebb mérkőzésen is felvállalni a felelősséget, de összességében a kép javult. Emellett az a sok fiatal, aki a válogatott összetartásainak rendszeres meghívottja, fizikailag és játékban is sokat érett ebben a szezonban. Ez mindenféleképpen örömre ad okot.

- Hogy alakul a válogatott nyári programja, mikor láthatja a csapatot a közönség?

- Június 3-án kezdődik a felkészülés, a Ferencváros válogatottjai június 13-án csatlakoznak. A Világliga szuperdöntőjén (június 18-23.) szereplő csapat június 17-én utazik Belgrádba.

- Talán nem árt tisztázni, hogy ezen a tornán milyen szabályok szerint kell majd játszani...

- Az új FINA-szabályok lesznek érvényesek, illetőleg az egész versenyre 15 játékost lehet nevezni, meccsenként 13-an szerepelhetnek.

- Hogy alakul a további program?

- Egy héttel a Világkupa után, június 30. vasárnaptól július 2. keddig már a Benu Kupán játszik a magyar csapat. A háromnapos tornának a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sortuszoda, a legutóbbi budapesti világbajnokság és sok más korábbi nagy verseny helyszíne ad otthont. Az ellenfelek: Görögország, Franciaország Hollandia.

Nem sokkal e torna után, július 5-én már útra kel a csapat, Japánban van lekötve négy közös edzés a japán válogatottal, s elképzelhető, hogy egy félhivatalos mérkőzésre is sor kerül. Ez a túra természetesen a távol-keleti körülményekhez való hozzászokást, az akklimatizációt is szolgálja, július 12-én utazunk a kvangdzsui világbajnokság helyszínére, az első vb-mérkőzésünket 15-én játsszuk.

- Köszönöm a tájékoztatást!