FACEBOOK

Märcz Tamás a Reggeli Startban

Märcz Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2019.03.18.

A csapatba kerülésért sokkal nagyobb a verseny, mint amire a szövetségi kapitány korábban számított. Märcz Tamás volt a hétfői Reggeli Start egyik vendége. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


Rengeteg betegség, sérülés befolyásolta a szezon eddigi részében a szövetségi kapitány döntéseit kerethirdetéskor. Märcz Tamás a műsorban elmondta, hogy összességében sokkal több játékossal teljesítettük az Európa Kupa/Világliga-selejtezősorozatot, mint amennyi a terveiben szerepelt. Ő ugyanis korábban azt gondolta, hogy egy 18-19-es keret tagjai játszanak majd végig, olyan szűk magot alkotva, amelyből majd kikerülhet a következő időszak nagy világversenyeinek 13 fős csapata. Az élet közbeszólt, 10-12 játékos(!) legalább egyszer sérülés vagy betegség miatt nem szerepelhetett.

A kényszerű döntéseknek vannak pozitívumai is, ilyen volt például a Málta ellen első válogatott meccsét játszó Gyárfás Tamás és Várnai Kristóf szerepeltetése. Ők nem feltétlenül a legközelebbi világversenyek "jelöltjei", de megmutathatták magukat és azt sem szabad elfelejteni, hogy idén Universiade is lesz, amelyre egyelőre keresik a csapattagokat a szakemberek. (Mint korábban megírtuk, az Universiade-válogatott szövetségi kapitánya Horváth János lesz - a szerk.)

Szombathy Pál műsorvezető a Máltán szereplő csapat kapcsán felvetette a csapatkapitány kérdését.

Marcz Tamás elmondta, szokatlan volt a helyzet, Manhercz Krisztián próbajelleggel kapta meg a csapatkapitányi kinevezést. A kora erre nem predesztinálja, viszont válogatottságainak száma már most igen jelentős, meghaladja a százat (Manó még most is csak 22 éves - a szerk.) és lehet, hogy később, 6-8-10 év múlva stabilan is ő tölti majd be ezt a posztot.

Egyébként a csapatba kerülésért sokkal nagyobb a verseny, mint amire a szövetségi kapitány korábban számított, több poszton is erős a harc és ez egyáltalán nem baj, mert ez a helyzet egyre jobb teljesítményre ösztönzi az érintetteket a bajnokságban és a válogatottban is.

Az olimpiát megelőző év mindig nagyon fontos, itt azért már minden csapat igyekszik abban az összetételben szerepelni, amellyel majd az olimpián is fog. Most kezdődik az olimpiai kvalifikáció megszerzésének időszaka is - először a Világliga Szuperdöntőjében, majd a világbajnokságon lesz erre lehetőség. Mivel egyre nehezebb kivívni magát a részvételi jogot, senki nem akar kockáztatni, a riválisoknál azt lehet látni, ahogy akit csak lehetett már mindenki "mozgósítottak". 

"Így vagyunk ezzel mi is, akinek hadrendbe kellett állni, már beállt." - mondta Märcz Tamás. 

Az év legfontosabb versenye a dél-koreai világbajnokság lesz, nemcsak a rangja miatt, hanem azért is, mert ott osztják ki a legtöbb olimpiai kvótát, szám szerint kettőt.

A legközelebbi megmérettetést, az április 5-6-7-i zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőt azért tartja nagyon fontosnak a kapitány, mert a közvetlen felkészüléssel együtt összesen egy hetet tud lehet együtt a válogatott, ami "szokatlan jelenség" - erre már lehet valamit építeni. Nagyon jó mérkőzéseket is fogunk játszani, mindjárt az elsőt Montenegróval, s ez a meccs eldönti a Világliga Szuperdöntőjébe jutásunk sorsát is. Zágrábba csupa jó csapat jutott el, így az első meccs esetleges kudarca után is nagyon komoly ellenfelek jönnének szembe, csak nem az 1-4., hanem az 5-8. helyért.

Märcz Tamás úgy gondolja, hogy erős lesz a magyar válogatott ebben az évben. Látja, hogy egyre jobban fejlődnek azok a játékosok, akiket korábban fiatalnak, rutintalannak lehetett nevezni. Mindinkább beleérnek a nemzetközi vízilabdaelitbe, amire szükség is van ahhoz, hogy helytálljunk, felvegyük a versenyt az egyébként tényleg nagyon erős konkurensekkel. Sokat vár a kapitány attól, hogy a nyári időszakban folyamatosan, öt-hat hétig együtt készülhet majd a társaság és így igazi csapattá válhat. 

A TELJES (részben a vlv-ről származó máltai magyar gólokkal illusztrált) BESZÉLGETÉS FELVÉTELE:


Märcz Tamás a Reggeli Startban