FACEBOOK

Így múlik el a világ dicsősége...

Így múlik el a világ dicsősége...
hozzászólás, 2018.12.19.

Több mint két éve iktatták be háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóinkat a vizes sportok halhatatlanjai közé Amerikában. Azóta "kiállítási darabok", ami ez esetben nem pejoratív megfogalmazás, hanem dicsőségük, közös büszkeségünk kifejezése. Egyik olvasónk azonban most jelezte: elzarándokolt a Hall of Fame-be és döbbenten tapasztalta, hogy valami nem stimmel...


A vizes sportok halhatatlanjainak sorába a legújabb kori magyar aranycsapat köréből először Kemény Dénest emelték, még 2011-ben. Akkori nyilatkozatából is kiderül, hogy a sikerkapitány fontosnak tartotta elérni, hogy játékosai is bekerüljenek ebbe a körbe. Később sem titkolta, hogy komoly lobbimunkát végzett ennek elérése érdekében.

2016-ban érett be a munka gyümölcse: együtt csapatként iktatták be az International Swimming Hall of Fame tagjai közé - látványos, amerikai stílusú gála keretében - azt a hat magyar vízilabdázót, aki háromszor nyert olimpiai aranyérmet a nemzeti válogatott tagjaként. Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán személyesen vette át a dicsőségüket jelképező trófeát és azt a díszszalagot, amit a vállukon helyeztek el. 

Két év telt el, s azóta a Fort Lauderdale-i sportági múzeum "kiállítási tárgyaként" ismerhetik meg a látogatók a magyar vízilabda-csodacsapat szereplőit.

Nemrégiben megkeresett minket Czifra Tamás Péter, hogy jelezze, "van egy kis hiba" a tárlat magyar vonatkozású anyagában. (Olvasónk nyilvánvalóan a vízilabdasport megszállottja, mint megtudtuk, hat évvel ezelőtt, 42 évesen kezdett pólózni Százhalombattán "Kardos Pipi és Kopányi László irányításával", előtte úszni is alig tudott, tavaly pedig már kapusként szerepelt a budapesti masters világbajnokságon...)

A kiállítási dokumentáció kivitelezői összekeverték Kásás Tamást Benedek Tiborral, a tablón szereplő képek alá rossz nevet írtak. Olvasónk ezt jelezte a helyi személyzetnek, akik megköszönték az észrevételt és ígéretet tettek a hiba kijavítására.

Tévedés mindig előfordulhat, a furcsa az, hogy két év telt el, míg a hibát valaki észrevette...

Lásd még: MAGYARORSZÁG NEM HONDURAS