FACEBOOK

Benedek Tibor kihirdette a riói csapatot!

Benedek Tibor kihirdette a riói csapatot!
hozzászólás, 2016.07.04.

Itt az utazó 13! Nincs benne a riói keret egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka, Madaras Norbert, ott van viszont az élete első felnőtt világversenyére készülő Zalánki Gergő. Négy olimpiai bajnok a csapatban, hatan még nem jártak ötkarikás játékokon.

Benedek Tibor szövetségi kapitány hétfőn hozta nyilvánosságra annak a 13 játékosnak a névsorát, akik döntése alapján részt vesznek a riói olimpián:

Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok),
Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).


Ha nem jön közbe váratlan fejlemény, a fenti csapat képviseli Magyarországot a riói olimpia augusztus 6-20-i férfi vízilabda-tornáján. (A hivatalos nevezési határidő július 19.)

A RIÓI MENETREND

BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Látszik, hogy a trieszti olimpiai kvalifikációs tornához képest két változás van: Bisztritsányi Dávid helyett Decker Attila, Bedő Krisztián helyett pedig Kis Gábor került a csapatba. Sokáig gondolkoztam azon, hogy jobb-e a csapat felépítése, ha három balkezessel utazunk, de végül két balkezes mellett döntöttem és ezzel hasonló a csapat felállása, mint a trieszti tornán volt.

- Madaras Norbert személyére ki tudunk térni külön? Mégiscsak egy kétszeres olimpiai bajnokról van szó.

- Persze. Megbeszéltük, amikor behívtam a keretbe, hogy még nem biztos utazó, majd a felkészülés alatt fog ez kiderülni. Nem volt nagyon sok ideje bizonyítani. Nagyon jó játékos, de végül nem mellette döntöttem.

- Az ok a fiatalítás?

- Úgy gondoltam, hogy így jobbak leszünk.

-  Mennyire alkalmaztál kényszermegoldásokat vagy ez teljes egészében a "te csapatod"?

- Semmilyen kényszermegoldást nem választottam, azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó csapat lesz és én ilyen csapatot szerettem volna.

Tizenkilenc nagyon jó játékos kezdte meg a felkészülést, akik közül bárki bekerülhetett volna, annak az ötnek, aki kimaradt, szintén itt volna a helye, sőt, az olimpián is, ezt elmondtam nekik is. Az én döntésem, hogy hogy gondolom a legerősebbnek a csapatot. Kényelmes helyzetbe kerültem a harmadik évem végére abból a szempontból, hogy minden poszton van egy olyan játékos, akit nyugodt szívvel tehetnék be az egyik utazó helyére.

- Mire számíthatunk, ez a csapat mit érhet el Rióban?

- A célunk nyilván az, hogy olimpiai érmet szerezzünk, ez van a fejünkben, ezért dolgozunk.

- Gondolom, beszéltél a kimaradókkal. Ért-e bármilyen meglepetés vagy mindenki tudomásul vette - mondjuk, mást nem is tehetett... Hogy fogadták a döntésedet?

- Nem fenyegetőztek azzal, hogy feljelentenek... :-)

- Nincs is ilyen fórum... De mégis, mekkora megrázkódtatás volt ez számukra?

- Egy olimpiáról lemaradni egy sportolónak az életében a legnehezebb dolog lehet, főleg azoknak, akik úgy gondolják, hogy nincs még négy évük a játékos-pályafutásukat tekintve. Biztos, hogy nagyon nehezen élték meg, talán Madaras Norbi veszít ezzel a legkevesebbet, hiszen ő Magyarország egyik legsikeresebb vízilabdázója, sokat nyert, több olimpián volt ott, ő lehet a legkevésbé elkeseredett ebben a helyzetben.

- Hogyan tovább?

- Elkezdtük a héten a munkát, dolgozunk, pénteken a brazilokkal lesz közös edzés, illetve szombaton mérkőzés.

- Ha megsérülne valaki a július 19-i nevezési határidőig, akkor mik a lehetőségeid?

- Madaras Norbert kivételével az összes játékos folytatja a munkát.

- Akkor tehát, ha valami baj van, közülük ugorhat be valaki.

- Igen.

- De reméljük, hogy erre nem kerül sor.

- Reméljük.

- Köszönöm a tájékoztatást, további jó munkát kívánok!


MADARAS NORBERT a vlv-nek:

- Nagyon sajnálom, hogy nem lehetek ott, de nyilván elfogadom, mint ahogy az elmúlt egy évben végig el kellett fogadnom.

- Gondolom, amikor a felkészülés kezdetekor meghívást kaptál, azért kicsit beleélted magad...

- Nem, mert nem tudtam biztosan. Bele nem éltem magam, de hittem benne, nyilván azért is vállaltam el, mert láttam rá esélyt. Nagyon  sajnálom, most nyilván nem könnyű, de ez van, igyekszem a szép dolgokra emlékezni.


A névsorban szereplő játékosok közül Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Varga Dániel és Varga Dénes már olimpiai bajnok, a többiek közül Hárai Balázs, Nagy Viktor és Szivós Márton második olimpiájára készül, először szerepelhet ötkarikás játékokon Decker Attila és Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Vámos Márton és Zalánki Gergő.

A csapat legfiatalabb játékosa az olimpiai vízilabda-torna nyitónapján 19 és fél éves Manhercz Krisztián, de ő már a januári belgrádi Eb-n átesett a tűzkeresztségen, míg a nála két évvel idősebb Zalánki Gergő egy-egy junior vb- és ifjúsági Eb-második hely után most először lesz csapattag felnőtt világversenyen.


A felkészülés a Margitszigeten folytatódik, péntektől közösen a Ratko Rudics által irányított brazil válogatottal. A két csapat szombaton a miskolctapolcai strandfürdő versenymedencéjében 16 órától félhivatalos meccset vív egymással. A találkozót az M4 Sport közvetíti. Érdemes már 14 órára kimenni, ugyanis a magyar junior válogatott a románok korosztályos csapatával vív "előmeccset". (A felnőtt belépő ára 1600 Ft/fő; Gyerek, diák, nyugdíjas belépő: 1000 Ft/fő; 6 éves korig a belépés ingyenes. Belépőjegyek korlátozott számban a helyszínen vásárolhatóak meg a Miskolctapolcai Strand nyári pénztárában július 9-én, szombaton 9:00 órától.)

A felkészülés a Margitszigeten folytatódik, július 15-16-17-én a nemzetközi Benu Kupával, majd Belgrádban lesz néhány edzőmeccs a szerbekkel.