FACEBOOK

Itt az olimpiai keret!

Itt az olimpiai keret!
hozzászólás, 2016.06.08.

Benedek Tibor szövetségi kapitány szerdán kihirdette a riói olimpiára készülő keret névsorát.

A hathetes felkészülést ők kezdik meg:

Bisztritsányi Dávid, Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Szivós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).


Érdekesség, hogy a 19-es keretben ott van a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmet nyert magyar válogatott valamennyi tagja.

Benedek Tibor már korábban elmondta: biztos abban, hogy a magyar válogatott a felkészülés során eléri azt a szintet, amely alapján az olimpiai torna egyik esélyeseként utazhat Rio de Janeiróba. Ennek megfelelő zsúfolt programot állított össze a kapitány.

A keret jövő hétfőn, a Margitszigeten találkozik először, majd két napra Dubrovnikba utazik és a horvát válogatottal kétkapuzik. Innen az út nem haza, hanem Montenegróba egy nemzetközi tornára vezet. Ezen a tornán a Világiga szuperdöntőjéről "lecsúszott" nagy európai csapatok vesznek részt, a színvonal tehát nagyon magas lesz. Az ellenfelek: Montenegró, Spanyolország és Horvátország.

A munka Budapesten folytatódik, majd Miskolctapolcán az olimpiai házigazda ellen játszunk félhivatalos baráságos felkészülési mérkőzést.

A hagyományos nyári felkészülési torna ezúttal a Benu Kupa nevet viseli (a várható ellenfelek: Ausztrália, Horvátország és Oroszország, július 15-16-17-én) - a szövetség elnöke éppen a szerdai sajtótájékozatón írta alá a gyógyszertárak további támogatásáról szóló szerződést.

A felkészülés utolsó szakaszában Belgrádban, a szerbekkel készülünk együtt, s a magyar válogatott július 30-án utazik a riói olimpiára.

BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Volt-e nagyobb gondod a 19 név kiválasztásakor vagy "jött magától" az eddigiek alkapján...?

- A 19 név nagyjából az éves teljesítmény alapján állt össze, a szűkítés utáni 13, az olimpiai csapat tagjainak meghatározásánál pedig a válogatottnál mutatott forma lesz a döntő.

- A mostantól mutatott forma vagy a korábbiak is "beszámítódnak"?

- Természetesen az Eb vagy a kvalifikációs torna is számít, s természetesen a most kezdődő időszak, amiben nagyon nagy hangsúlyt kap majd az első része, a horvátokkal vívott kétkapu és a montenegrói nemzetközi torna.

- Mikor fogod kijelölni a riói 13-at?

- Még nem tudom, július 22. a hivatalos határidő.

- Ebbe még akár a Benu Kupa is belefér. Van már elképzelésed arról, hogy kivárod-e az utolsó pillanatot vagy inkább a lehető legkorábban közlöd az utazók nevét, hogy a rivalizálás ne befolyásolja a felkészülést?

- Ez az, amit még nem döntöttem el.

- Mennyire számított a válogatásnál bajnokság vége, illetve a final six?

- Elsősorban Norbinál számított.

- Vele kapcsolatban esetleg további észrevétel? Hiszen az ő visszatérése a legnagyobb hírérték ennél a keretismertetésnél, mert Kazany óta nem kapott meghívást a válogatottba...

- Bizonyított a döntőben, de a kerettagsága nem garantálja száz százalékosan a csapatba kerülést, természetesen neki is jól kell teljesítenie.

- Még egy névre szeretnék rákérdeni: az utóbbi időben úgy tűnt, hogy Lévai Márton vette át a második-harmadik kapus szerepét, most mégis Decker Attila került a keretbe.

- Ez az én bizalmamat tükrözi, ez billentette felé a mérleg nyelvét, hiszen ő ráadásul kevesebbet is védett mostanában.

- Lesz-e ennek a hathetes felkészülésnek egy markáns szakmai tematikája, tervezel-e például alapozást?

- Most az elsődleges, nagyon fontos cél, hogy ez a montenegrói torna jól sikerüljön. Mivel előtte csak egy hetet leszünk együtt, ezért nem tudok az alapozásnak olyan nagy hangsúlyt adni. Majd Montenegró után lesz egy rövidebb alapozás.

- A herceg novi tornán a csapat eredményesége is számít vagy inkább azt értetted a fontossága alatt, hogy azokon a meccseken mutathatja meg mindenki azt, hogy mit tud?

- Az utóbbi.

- Erre a túrára mind a 19 játékos utazik vagy előtte már kicsit szűkítesz?

- Mind a 19 utazik.

- A csapat játéka változik még valamit? Tervezel valamilyen sítílusváltást, tanultok-e még "új kunsztokat", vagy azt folytatjátok, ami Triesztben jól ment?

- A trieszti szerkezet feltehetően végleges, minőségi újítás már nem várható, a játékunk alapjai az olimpiai kvalifikációs tornán megszilárdultak.

- Köszönöm a beszélgetést!

AZ OLIMPIA FÉRFI VÍZILABDATORNÁJNAK PROGRAMJA


vlv-képek, Monoki Nikolett felvételei