FACEBOOK

A Szolnok lezárhatja - szombaton harmadik meccs a bajnoki döntőben

A Szolnok lezárhatja - szombaton harmadik meccs a bajnoki döntőben
hozzászólás, 2016.05.20.

Az előjelek alapján papírforma, hogy a Szolnok szombaton, hazai pályán nyer és 3:0-lal behúzza az idei bajnoki döntőt. A szövetség játékvezetői testülete komoly erőket vonultat fel, s közben még tart a legutóbbi meccs végének "hullámverése" is. Edzői nyilatkozatok a vlv előzetesében.

Bajnoki döntő, 3. mérkőzés.

Május 21., szombat

15.00 Szolnok-Eger
- Duna World, vlv (szöveges élő), M4 Sport 19.44 felvételről

A bajnoki címvédő 2:0-ra vezet és így már csak egy győzelemre van szüksége az újabb aranyéremhez.

A szövetség a bíróküldésnél figyelt arra, hogy a legjobb erőket mozgósítsa, az egyik játékvezető Molnár Tamás, a JB elnöke, a másik pedig Molnár Péter, aki a nyári olimpián vezet majd, egyedüli magyar bíróként.

CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Egy döntőnek mindig vannak különböző szakaszai. Két mérkőzés lezajlott, úgy gondolom, most már nem számít, hogy mi volt eddig, mi a körítés. Szerdán volt egy-egy meccsünk, fárasztó volt mindkettő, s eleve fáradt már mindkét csapat. Egy-egy apró taktikai újítást még be lehet dobni, de ennek sincs már nagy jelentősége, be kell menni és nagyon fegyelmezetten, nagyon akarva ki kell hozni mindenkinek magából a maximumot.

Még a második mérkőzés előtt beszéltünk arról, hogy nagyon kemények ezek az összecsapások. Most, hogy két meccsen vagyunk túl, meg lehet állapítani, hogy mindét mérkőzés hasonló volt abból a szempontból, hogy a centereink vagy más játékosaink ki tudtak alakítani befordulásokat, ötméteres-szituációkat, viszont az összes többi elem terén (zóna, centerpasszok,  betörések, ötméteresfaultok) kétszer annyi emberelőnye volt az Egernek. Ennek miértje nem igazán foglalkoztat, itt csak az a fontos, hogy ez mindkét meccsen így volt, tehát a mi szempontunkból rendkívül lényeges, hogy ha ez így lesz holnap is, akkor ahhoz nagyon nagy erő kell, fejben is. Mindenki tudja, hogy a hátrányos védekezés mennyire megterhelő, nyilván ez az egyik kulcsa lesz a találkozónak.

- Milyen állapotban vagytok?

- Kicsit fáradtnak érzem a csapatot, ugye, vannak sérültjeink is, majd meglátjuk, holnapra mennyire jönnek rendbe. Amúgy nehéz lemérni a valós esélyeket. Kemény ellenfél az Eger, de mi is nagyon jók vagyunk, a vízben eldől, hogy sikerül-e megszerezni már holnap a harmadik győzelmet. Mindenki nagyon várja már a mérkőzést.

- Vannak-e nálatok előkészületek a bajnoki cím megünneplésére, például a Városházán...?

- Fogalmam sincs, nem hallottam róla, én csak mérkőzéssel foglalkozom, nyilván az is ad elég munkát...

- Nem tudom, milyen ruhában leszel holnap, lesz-e slusszkulcs, pénztárca a zsebedben. Gondolsz-e ilyenekre meccs előtt?

- Nem készültem soha előre ilyesmire...


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Csütörtökön reggel hattól délután négyig utaztunk, úgyhogy mindenki elég fáradtan ért haza Athénból. Edzettünk péntek délelőtt, de nagyon nem tudtam őket terhelni. Estére igyekszünk összeszedni magunkat, holnap pedig elutazunk Szolnokra, aztán meglátjuk. Nyilvánvaló, hogy nagyon szeretnénk, ha a Szolnok még jönne hozzánk bajnoki meccsre ebben a szezonban...

- Lehet-e bármit tenni ennek érdekében, ami rajtatok múlik, a következő egy napban? Kitalálni valamit, motiválni még valamivel a játékosokat?

- Azt gondolom, hogy motiválja őket a helyzet, pontosan tudják, hogy miért játszanak, hogy mi vár rájuk. Egyszerűen az kell, hogy megforduljon ez a két hete tartó, számunkra rossz tendencia. Nem hiszek abban, hogy szerencse-nem szerencse, de azért mostanában nekünk valahogy mindig rosszul sült el minden. Ha ez megváltozik, akkor szerintem le fogjuk tudni győzni a Szolnokot.

- A rossz előjelek ellenére valóban benne lehet ez a holnapi meccsben?

- Úgy gondolom, hogy eddig is megtettünk mindent. Biztos, hogy megvan az oka annak, hogy miért nem segít minket az a pici szerencse, ami a sportban is kell. Én azt várom el, hogy mi magunk mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy ne rajtunk múljon a dolog. Mindig annak van szerencséje, aki többet tesz érte.

- Megsérült-e valaki a BL-meccsen?

- Nem tudok róla.

- A legutóbbi Szolnok-mérkőzés végén történteknek van-e még bármilyen hatása rátok?

- Megpróbáltuk lezárni. Út közben Athén felé és kint még beszéltünk róla, de kértem, hogy zárjuk ezt le, szerintem sikerült is, nem azért nem tudtunk pontot szerezni szerdán, mert ez hatott volna ránk. Én személy szerint egyetlen másodpercet sem vagyok hajlandó tovább foglalkozni sem a múlt szombati, sem a holnapi külső körülményekkel.

- Láttam a honlapotokon, hogy megint szép számmal kísérnek el titeket egri szurkolók...

- Igen, Athénban is sokan voltak, hál, Istennek, szerintem ahhoz is alaposan hozzájárulnak majd, hogy a szombat délutáni jó hangulatú meccs legyen. A múlt szombati is nagyon jó mérkőzés volt. Az egri közönség megérdemli, hogy még egyszer elhozzuk a Szolnokot a Bitskeybe...


Közben tovább gyűrűznek a döntő második mérkőzésének végén történtek hullámai.

Emlékezetes, hogy 7:7-es állásnál, nem sokkal a befejezés előtt az Eger szabaddobásból gólt ért el, de azt nem adták meg, mert a játékvezető megítélése szerint a szabálytalanság öt méteren belül történt, így a labdát nem lehetett volna egyből kapura küldeni. Az egrieki ezt vitatták, még az óváson is gondolkodtak, de aztán nem óvtak, bár azóta is vallják, hogy szabályos góltól fosztották meg őket. (A döntetlent követően a Szolnok ötméteresekkel nyerte meg a mérkőzést.).

A JB az ügy kapcsán csütörtökön állásfoglalást tett közzé, Molnár Tamás, a testület elnöke pedig bejelentette, hogy az esettel kapcsolatos egri megnyilatkozások miatt fegyelmi eljárást kezdeményez az egri klub ellen.

MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- Azon a mérkőzésen a döntő rangjához méltó módon képviseltette magát a Játékvezetői Bizottság, a testület két tagja is ott volt úgy, hogy nem ők vezették a mérkőzést. A meccs után ott maradtak, este 11-ig próbálták a történtek felvételét elemezni, aminek a végkonklúziója az volt, hogy jó ítéletet hozott a játékvezető. Az biztos, hogy most megnézhetjük 120-szor, ott, egy bajnoki döntő hevében nagyon nehéz dönteni egy ilyen helyzetben. Úgy gondolom, ha a bíró számára egyértelmű lett volna, hogy gól, akkor megadja.

Az Eger ezen a meccsen végig nyeregben volt, mégis elvesztette a mérkőzést, de nem emiatt a bírói ítélet miatt, amit egyébként én magam is jó döntésnek tartok.

- Mi indokolja az egriek ellen kezdeményezett fegyelmi eljárást?

- Az, hogy az egriek szerint csalás történt a mérkőzésen.

- Mi az eljárás menete?

- A fegyelmi bizottság megtárgyalja az ügyet és ha alaposnak találja a felvetést, akkor az Eger pénzbírságra számíthat, mert az ilyen nyilatkozat árt a vízilabdának.

A vlv információi szerint a fegyelmi eljárás kezdeményezését tartalmazó dokumentum péntek délutánig nem érkezett meg a Fegyelmi Bizottsághoz.


A Magyar Vízilabda Szövetség Játékvezetői Bizottsága a 2016. év május 15. napján lejátszott ZF Eger – Szolnoki Dózsa Közgép utolsó percében meghozott játékvezetői döntéssel kapcsolatban az alábbi hivatalos állásfoglalást adja ki.

A rendelkezésre álló adatok alapján a Játékvezetői Bizottság megállapítja, hogy a játékvezetők helyes döntést hoztak és a szabályoknak megfelelően jártak el.
A JB megjegyzi, hogy ellentétes ítélet esetén a szituáció tisztázása érdekében célszerű a játékvezetőknek kikérni a labdát, hogy abból jogosulatlan előnyt senki ne szerezzen.

A bajnoki döntő második mérkőzésének végén Hosnyánszky Norbert ZF Eger játékosa azonnali kapura lövéséből gólt ért el, melyet játékvezetők a szabaddobás szabálytalan elvégzése okán (WP 14.3. pontja) érvénytelenítettek.
A szabály adott pontja összefoglalva: a szabaddobás azonnali kapura lövéséből szabályos gól eléréséhez az elkövetett szabálytalanságnak, így a megítélt fault helyének kívül kell esnie a védekező csapat 5 méteres vonalán.
Az ilyen szituációból származó ítéletkülönbözőség esetén, – miután a szabálytalan lövésből szabályos gól nem érhető el– a pontdobás elvétele a helyes ítélet.

MVLSZ-JB