FACEBOOK

Vissza a bajnoki döntőhöz!

Vissza a bajnoki döntőhöz!
hozzászólás, 2016.05.14.

Vasárnap este Egerben, a vendég Szolnok 1:0-as vezetéséről folytatódik az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki döntő. Előzetesünkben a szokásosnál bővebb helyzetértékelésre kértük a két vezetőedzőt.

eOn OB1 bajnoki döntő

EZ TÖRTÉNT AZ ELSŐ MÉRKŐZÉSEN

2. mérkőzés, május 15., vasárnap

20.30 Eger-Szolnok
- M4 Sport, vlv (szöveges élő)

CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Nem volt nagyon jó hét ez olyan szempontból, hogy ha elkezdődik egy döntő sorozata, akkor az ember három-négynaponta játszani szeretne. Egy győztes start után különösen nem jó egy hetet várni a következő meccsig, de hát ez van. Csütörtök este megérkeztek azok a játékosaink, akik a válogatottnál voltak és kedden Világliga-meccset játszottak. Elsősorban a péntek és a szombat minél jobb kihasználására törekedtünk, a meccsre pedig csak közvetlenül előtte utazunk Egerbe.

- A mostani helyzetben hogy értékeled, mennyire fontos ez a mérkőzés? El lehet engedni, hiszen a pályaelőny miatt nektek elegendő csak otthon nyerni? Na jó, ez egy elvi felvetés volt, csak provokállak...

- Először is: szerintem az első meccset nekünk abszolút el kell felejtenünk. Talán más szituáció lenne, ha három napja lett volna, így viszont, hogy már egy hét eltelt, teljesen mindegy, hogy mi történt akkor, mi volt jó, mi volt rossz. Számomra a legfontosabb most az, hogy a Szolnok játékosai annak tudatában készüljenek, hogy ez egy nagyon kemény és nagyon hosszú döntő is lehet. Mondom ezt azért, mert rendkívül zavart, hogy a döntő első fordulójában,egy kemény, nehéz meccsen megvertük az ellenfelünket és rögtön mindenki arról kezdett beszélni, hogy ez nem fog sokáig tartani, 3:0 lesz... Abszolút normális, hogy egy ilyen párharcban a pályaelőnyt évező csapat megnyeri az első hazai mérkőzését, ez a végkimenetel szempontjából még nem jelent semmit. Nagyon fontos, hogy a játékosaink úgy éljék meg ezt a helyzetet, hogy mindegy, mennyi ideig tart és hogy milyen nehéz lesz, meg kell szerezniük ismét a bajnoki címet.

- Ha fontos neked, hogy így érezzenek, akkor ezt nyilván sokszor elmondtad nekik...

- Nem mondtam el egyszer sem, nyilván el fogják most olvasni a vlv-n... Ez egy olyan dolog, amit nem két-három nappal egy fontos meccs előtt kell elmondani, most elsősorban azon van a hangsúly, hogy az edzések jól menjenek, a taktika gyakorlása hatékony legyen, de nyilván szeretném, ha ez azért minden játékos fejében benne lenne.

- Szóval el lehet felejteni az első meccset, mert rég volt, de mégis, ebben a helyzetben milyen mérkőzésre számítasz? Várod, hogy bevet trükköket az Eger? Hogy esetleg keményebb lesz a szokásosnál vagy altat és kivár? Gondolkodsz-e ilyeneken vagy ez abszolút felesleges és nektek játszani kell azt, amit tudtok?

- Mindig kell gondolkodni azon, hogy az ellenfél milyen apró trükköket vethet be, de a vízilabda olyan sport, amelyben egy egész mérkőzése nem lehet kiterjeszteni semmilyen újdonság hatását, legfeljebb egy-egy szakaszra.Természetesen próbálunk felkészülni minden eshetőségre, egyébként pedig azt gondolom, hogy újdonságot is megpróbál majd bevetni az Eger és nagyon keményen fog játszani. Nem tudom, ugyanolyan lesz-e a bírói felfogás, mint az első mérkőzésen, amelyen a mezőnyben igazi harakiri volt.

- Nektek most elég reagálni arra, amit az ellenfél csinál, vagy elő kell jönnötök valami meglepővel?

- Soha nem elég reagálni arra, amit az ellenfél csinál, ráadásul hiába védekezünk általában nagyon jól, azért szeretnénk támadó stílusú csapat maradni, abszolút nem a reagálás a célunk. Ugyanakkor ha egy kemény, brusztos mérkőzés zajlik, nagyon fontos az is, hogy a játékosok ezt fejben bírják - a sérelmeket, akárhonnan is jönnek azok.

Érdekes meccs volt volt a szolnoki. Én úgy láttam a videón, hogy mind a négy ötméteresünk jogos volt, hiszen Kis Gábor rendre befordította a védőjét, mégis, akármilyen kemény volt a mérkőzés, egyébként összesen négyszer tudtunk felállni emberelőnyben, tehát négy emberelőnyt kaptunk, olyat, ami nem páros volt. Erre mindenképpen fel kell készülnünk, meg kell tudnunk oldani, hogy az egriek kemény játéka ne váljon a hátrányunkra - nem mint hogyha a Szolnok ne lenne ugyanolyan kemény, csak jelezni akartam, hogy ez fontos része lesz a szombati küzdelemnek.

- Köszönöm a beszélgetést!


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Az történt az előző meccs óta, hogy a játékosaink egy része elment Szentesre, megmérkőzni Görögországgal. Kíváncsian várom én is, hogy mi lesz, mert nagyon furcsa ennek a bajnokságnak a vége: két hét alatt úgy játsszuk a döntő meccseit, hogy közben Világliga van, BL van. Nyilván nehéz helyzetbe kerülünk, ha szombat este nem nyerünk. Mindenki erről beszél, de én inkább arról, hogy van most ez az egy meccs, amin szeretném, ha megvernénk a Szolnokot. Aztán utána megint lesz min gondolkodni, ha nyerünk, ha nem. Nyilván nekünk kell most élesebbnek lenni, próbálom frissíteni a játékosokat, mert azt látom, hogy nagyon év vége van már nekik. De még fontos feladataink vannak, azokat meg kell oldani.

- Amit mondtál az idei döntő furcsaságáról, arról, hogy közben többször megszakad, felborul a normális rend, a figyelem más irányba fordul, ez azért talán általában az esélytelenebb csapatnak kedvez, nem?

- Ez utólag fog kiderülni. Mind a két csapatnak megvolt előre a versenyprogram, ugyanazokat a nehézségeket kell leküzdeni és szerintem éppen ez lesz a kulcskérdés, hogy ehhez a helyzethez ki tud jobban alkalmazkodni. Azt gondolom, hogy sokkal jobb lenne háromnaponként játszani. Így olyan messze van egymástól az első és a harmadik meccs, hogy ez az idő szinte fél évnek tűnik. Egy bajnoki döntőnek, amiről egy play off szól, éppen az adja a sava-borsát, hogy háromnaponta játszanak, egy folyamat az egész.

- Ráadásul a ti utolsó BL-meccsetek nem akármilyen lesz, Athénba mentek, a tét is nagy és az utazás is fárasztó, míg a Szolnok otthon fogadja a Partizant.

- Hát igen, most vasárnap éjjel már alig lesz alvás, hétfőn utazunk, kedden edzünk kint, szerdán játszunk, csütörtökön megint utazunk, pénteken edzünk, szombaton pedig már a harmadik meccs lesz Szolnokon. Ez számunkra nem nagyon szerencsés.

- Nyilatkoztad a klubotok honlapjának, hogy szombaton elsősorban a védekezés terén kell sokkal többet nyújtanotok, mint a szolnoki meccsen...

- Paradox a helyzet, hiszen hat gólt lőttünk csak. Mondtam a játékosoknak, hogy ez nem az a meccs volt, amikor 9:4-re kikaptunk, mert akkor egyszerűen nem volt lehetőségünk, ennyivel jobb volt a Szolnok. Most viszont rögtön volt két fórunk, ami kimaradt. lefordulásaink voltak, igaz, hogy nekik is kimaradtak helyzeteink, de nekünk is. 7:5-nél még mindig a kezünkben volt a lehetőség, hogy meccsben maradjunk, támadásban megvoltak a lehetőségeink, csak rosszul döntöttünk. Az pedig, hogy Kis Gábor négy ötméterest harcolt ki, egyértelműen mutatja, hogy nem védekeztünk jól. Tíz gól alatt tartani ezt a Szolnokot nem sikerült a Dubrovniknak sem, a Reccónak sem, mi 9 gólt kaptunk, tehát nem lehetek teljesen elégedetlen, ugyanakkor egy meccsen négy ötméterest nem kaphat az Eger senki ellen. És az volt mindegyik.

- Ilyen helyzetben az esélytelen csapat általában húz valami váratlant. Lelet erre számítani tőletek?

- Mindig úgy érzem, hogy ezen a szinten ilyesmivel nem nagyon lehet élni. Nyilván a meccset kielemeztük, a hibákat javítani kell, változtatni kell néhány dolgot a játékunkon, de ez nem olyan, hogy ha eddig mindent jobbra csináltunk, most mindent balra fogunk. Nem tudsz egy hét alatt teljesen új dolgokat kitalálni. Ha ezt erőlteted, akkor téthelyzetben, amikor a mozdulatoknak már rutinszerűen kell működniük - nem fog sikerülni. Magadat leped meg jobban, nem az ellenfelet.

- Norbi..., mit mondjak még...?

- Hogy nyerjünk, mert akkor még sok jó meccs lesz... :-) Ez a közönség érdeke.

- Ilyet hivatalból nem mondhatok, de ha jó meccsek lesznek, annak tényleg mindenki örül majd :-). Köszönöm a beszélgetést!