FACEBOOK

Benedek Miklós Kossuth-díjas!

Benedek Miklós Kossuth-díjas!
hozzászólás, 2016.03.15.

A szövetségi kapitány édesapja, a közkedvelt színművész március 15-e alkalmából, "utánozhatatlanul eredeti, kifinomult és elmélyült játékmódja, rendkívüli stílusérzékről tanúskodó emblematikus szerepformálásai, valamint a klasszikus kabarék világát is népszerűsítő kivételes és méltán nagyra értékelt művészi pályája elismeréseként" kapta az elismerést. Gratulálunk!

Az MTI ünnepi interjúja:

Nagyon örülök, az ember minden díjnak örül, amit adnak neki. Azt hiszem, végigjártam a ranglétrát - mondta az MTI-nek Benedek Miklós színművész, aki kedden Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

A Jászai Mari-díjas színész-rendező, érdemes és kiváló művész utánozhatatlanul eredeti, kifinomult és elmélyült játékmódja, rendkívüli stílusérzékről tanúskodó emblematikus szerepformálásai, valamint a klasszikus kabarék világát is népszerűsítő kivételes és méltán nagyra értékelt művészi pályája elismeréseként kapta a díjat.

Benedek Miklós követte édesapját, Benedek Tibort a színi pályán, elsőre felvették a színművészeti főiskolára, Szinetár Miklós osztályába. Szerette az ott töltött éveket, diplomáját 1969-ben vette át. Both Béla volt akkor a Nemzeti Színház igazgatója, aki látta a főiskolán egy Ady-esten és leszerződtette. A Nemzetinél 13 évet töltött, majd a Katona József Színház tagja volt 17 évig, 2003-tól hat évre újra a Nemzeti Színház tagja lett, most megint szabadúszó. Közben vendégként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett, és 20 évig tanított a színművészetin.


Duna-videó:



Meghatározó volt számára Major Tamás mellett Zsámbéki Gábor és Székely Gábor. "Nagyon szerettem Szirtessel, Martonnal is dolgozni" - idézte fel pályája későbbi szakaszait. Fontos állomásaként beszélt a Budapest Orfeum című produkcióról, amelyet csaknem négyszázszor eljátszottak. A Császár Angelával és Szacsvay Lászlóval közösen létrehozott legendás zenés előadás 9 évig volt műsoron, bejárták vele a világot.

Kiemelte: szakmai szempontból is meghatározó volt számára az 1982-ben alakult Katona József Színház. "Az első tíz év kimagasló volt" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az ott töltött emlékezetes évek alatt sok jó szerepet eljátszott, és rengeteget utaztak.

Beszélt a Katonában játszott Mirandolina, Tarelkin halála, Menekülés, Az ember, az állat és az erény, valamint Catullus című előadásról. Kiemelte a Játékszín Hyppolit, a lakáj és Villa Negra című produkcióját, a vígszínházi Csókos asszonyt, a Nórát és a Játék a kastélyban című Molnár-darabot, amely 7 éve van műsoron. "Játszottam az Operában is, Offenbach Kékszakállában" - sorolta.

Első rendezése a Galócza című produkció volt, majd az Illatszertár következett a József Attila Színházban, a közelmúltban pedig Szacsvay László Szép Ernő-estjét, a Pianínót rendezte.

Rengeteg tévéjátékban szerepelt. Filmjei közül kiemelte a Turnét, A szeleburdi családot és a Macskafogó című rajzfilmet. Legutóbb Pálfi György Szabadesés című alkotásában játszott Molnár Piroskával. "Nem volt igazából jellemző a pályámra, hogy olyan nagyon felfedezett volna a film" - jegyezte meg.

Benedek Miklós jelenleg 7 szerepben, 3-3 előadásban a Játékszínben és az Orlai Produkciónál, továbbá a Játék a kastélyban című darabban látható. Havonta több mint 20 előadásban játszik.

"Van két csodálatos fiam, három gyönyörű unokám, elértem, amit az ember elérhet, nem illene, hogy panaszkodjak" - fogalmazott a színész.




BENEDEK MIKLÓS Jászai Mari-díjas színművész, rendező, kiváló és érdemes művész 1946. szeptember 28-án született Budapesten, apja Benedek Tibor színész volt. 1969-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 1983-ig, valamint 2003 és 2009 között a Nemzeti Színházban játszott, közben a Katona József Színházban dolgozott. 1992 és 2007 között docensként tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1991 és 1992, valamint 1993 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

Számos jelentős színpadi szerepe közül kiemelkedik Füst Milán Catullusa, valamint Shakespeare, Ibsen, Moliére, Csehov, Bulgakov, Kundera, Molnár Ferenc, Esterházy Péter és Neil Simon műveiben nyújtott alakítása. Több mint harminc színdarab rendezése fűződik a nevéhez, köztük Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Goldoni, Ibsen és Shakespeare művei. A Budapest Orfeum című legendás zenés darab szellemi atyja. 1969 óta folyamatosan vállal filmszerepeket, olyan alkotásokban láthatta a közönség, mint Az erőd, a Rosszemberek, A Pogány Madonna, az Elveszett illúziók, a Szeleburdi vakáció, A három testőr Afrikában, a Presszó, az S. O. S. Szerelem, a Drága besúgott barátaim és a két éve forgatott, koprodukcióban készült játékfilm, a Szabadesés.

Játékát kulturáltság, fegyelem, rendkívüli stílusérzék, fanyar humor, irónia jellemzi. 1981-ben Jászai Mari-díjat, 1989-ben Érdemes Művész címet kapott. 1998-ban átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2012-ben kiváló művész lett.


(MTI)


Beliczay László (MTI) fotója akkor készült, amikor Benedek Miklós köszöntötte a pekingi olimpiáról (is) aranyéremmel hazatérő fiát, Tibort.