FACEBOOK

Íme, a budapesti vizes vb fővárosi beruházásai

Íme, a budapesti vizes vb fővárosi beruházásai
hozzászólás, 2016.03.04.

Tájékoztatást adott a 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi beruházásokról pénteken a főpolgármester. A vb kabalájára kiírt pályázat lejárt, a zsűrinek ezer pályamunkából kell választania, de internetes szavazás is lesz.

Az ország legnagyobb uszodájának építése rendben halad, erről folyamatosan hírt adnak a vb szervezői. Pénteken először hallhattunk részletes tájékoztatást arról, hogy a vb kapcsán Budapest milyen beruházásokat hajt végre.

Tarlós István főpolgármester szokásos sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a főváros összesen 9,5 milliárd forinttal járul hozzá saját forrásból a vízes világbajnoksággal kapcsolatos munkálatokhoz. Hozzátette: ez nem lebecsülendő a jelenlegi helyzetben.

A Margitsziget csatornázására és az ehhez kapcsolódó útfelújításokra 4,8 milliárd forintot költenek, a munka idén júniusban kezdődik, a befejezési határidő 2017 márciusa.

A pesti alsórakpart rendezésének munkálataira a főváros 600 millió forintot költ, idén júliusban kezdődnek a munkálatok és szintén 2017 márciusára fejeződnek be.

A Margitsziget rekonstrukciója 2,4 milliárd forintba kerül, itt kormányzati támogatást is kap a főváros, 2016 augusztusától 2017 júniusáig tartanak majd a munkálatok.

Felújítják a Kárpát utcát 381 millió forintért, nem sokára, áprilisban kezdődik a munka és még idén júniusban be is fejeződik.

A Róbert Károly körút is megújul, 3 milliárd forint lesz ennek a költsége. Ez év júniusában kezdik meg és 2017 márciusára befejezik a munkálatokat.

Ugyancsak fejújítják a Népfürdő utcát 224 millió forintért, ez év szeptenmberétől jövő év áprilisáig tart a munka.

A Rákos-patakon keresztül épül egy gyalogoshíd, amely 100 millió foritba kerül, ennek 70 százalékát a főváros, 30 százalékát a kormány állja majd. 2016 decemberétől 2017 májusáig tart majd a munka.

A Margitszigeti P+R parkoló bővítésének, illetve új parkoló építésének a költsége 300 millió forint lesz, idén decembertől 2017 májusáig tart majd a munka.

Meg kell építeni még mintegy 800 millió forintért a pesti alsórakparton, Angyalföld magasságában egy kompkikötőt, ennek megvalósítását még egyeztetik, az ütemezés egyelőre nem végleges.


A kormány több mint 7,5 milliárd forintott csoportosított át a költségvésben a 2017-es budapesti vizes vb építési munkálataihoz. Erről határozat született, amely a csütörtöki Magyar Közlönyben látott napvilágot.

A fejlesztések érintik majd a Császár-Komjádi Sportuszodát, a margitszigeti uszodákat, a balatonfűzfői helyszínt, valamint a BVSC-uszodát. A határozat szerint a nemzetgazdasági miniszternek 1,3 milliárd forintot kell biztosítania a beruházásokhoz a jövő évi költségvetésben.


Mint mi is közzétettük, a Budapest 2017 FINA Vizes Világbajnokság Szervező Bizottsága pályázatot írt ki az esemény kabalájának megtalálására. A pályamunkák leadásának határideje február 29-e volt. Több, mint 1000 munka érkezett, összesen 537 embertől. Vannak közöttük ötéves óvodások és komoly grafikai cégek, kézművesek. Volt olyan általános iskolai osztály, amelynek tagjai tanóra keretében dolgoztak a világbajnokság szimbólumán.

A pályamunkákat a szervező bizottság tagjaiból álló zsűri értékeli, először leszűkíti a legjobbnak ítélt ötletek körét, majd meghozza a végső döntést. A jelölteket a vb hivatalos oldalán bemutatják, szavazni is lehet majd.

Azt tervezik, hogy a főváros főbb pontjain hamarosan fényképezkedni lehet majd a 2017-es budapesti FINA-világbajnokság kabalájával.