FACEBOOK

Kemény Dénes a Reggeli Startban

Kemény Dénes a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.02.19.

A szövetség elnöke megtippelte a trieszti olimpiai selejtezőtorna továbbjutóit, elmondta, miért nem célszerű most négy-öt kilót rakni pólósainkra hogy jobban bírják a montenegrói stílust, s részletesen megindokolta a jövő ősztől bevezetendő idegenlégiós-korlátozást. Reggeli Start, Kemény Dénes és Szombathy Pál beszélgetése:

Nem tudja elképzelni Kemény Dénes, minek kellene történnie ahhoz, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott ne szerezze meg az olimpiai kvótát az április 3-10-i trieszti selejtezőtornán.

A csoportban a legnehezebb meccsünk valószínűleg az oroszok elleni lesz, akiket úgy vertünk hat góllal a belgrádi Eb-n, hogy a mérkőzés első felében még ők vezettek és félidőben döntetlen körüli volt az állás. Ezért tehát várhatóan tudunk majd tartalékolni a selejtezőtorna utolsó három mérkőzésre. Pontosan ezért Benedek Tibor azt kérte a szövetség elnökétől, hogy a kvalifikáció sorsát meghatározó negyeddöntő napját és az azt megelőző két napot töltse kint, az ezt követő ki-ki meccseknek már csak a presztízs miatt lesz jelentősége.

Szombathy Pál műsorvezető kérdésére Kemény Dénes "megtippelte" a mi csapatunk melletti többi továbbjutót is. Szerinte a másik csoportban szereplő olaszok és spanyolok is meg fogják nyerni negyedöntőjüket, a csoportban várhatóan közvetlenül mögöttünk végző oroszok pedig eséllyel szállnak majd vízbe a másik oldalról érkező németekkel vagy hollandokkal. A szakember szerint a sportágnak szüksége van egy erős orosz válogatottra és a mostani csapat egyre inkább afelé tart, hogy visszaszerezze egykori helyét a világ élmezőnyében. Az oroszok egyébként nagyrészt nálunk készültek, Leányfalun és Budapesten, úgy tartják, hogy számukra ez a leghasznosabb.

A szövetségi kapitányi pozícióval kapcsolatban Kemény Dénes arra a törvényszerűségre hívta fel a figyelmet, hogy jó útnak tűnik, ha olyan sportember kap ilyen feladatot, aki jó játékosmúlttal rendelkezik, eltöltött valamennyi időt külföldön is, emiatt ötvöződik benne az idegen nemzet sportkultúrája a magyar sportspiritusszal. Ez egy olyan jó keverék, ami eredményt hozhat. Emlékeztetett, hogy Benedek Tibor ugyanazt az utat járta be, mint ő maga, aki játszott Ausztráliában és Olaszországban, Benedek pedig tizenvalahány évet töltött Olaszországban. Az MVLSZ elnöke szerint az ilyenfajta választás más sportágoknál is segíthet, mert úgy tűnik, amikor egy sportág bajban van és külföldről hoz edzőt, ott a magyar viszonyokkal kapcsolatos tapasztalat hiányzik. (A labdarúgásból is említett az elméletet igazoló jó példát: Dárdai Pálét.)

Kemény Dénes megismételte azt a többször hangoztatott vélekedését, hogy a férfi vízilabdázók esetében a játékosoknak és a közvélemények az olimpiával kapcsolatos elvárása egybeesik. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy nem okoz-e túlságosan nagy terhet, hogy Rióban a magyar csapatsportágakat gyakorlatilag csak a vízilabda képviseli majd. Érdekességként említette az elnök, hogy jelen állás szerint a magyar olimpiai küldöttség mintegy fele "uszodai ember" lesz.

Szakmai kérdésekben az egykori szövetségi kapitány nem akart állást foglalni, hangsúlyozottan a "B-középből", szurkolóként mond véleményt. E szerint a montenegrói kemény stílushoz most már nem lehet úgy alkalmazkodni, hogy négy-öt kilót raknak a szakemberek a játékosokra, ezt a szervezet vérellátása nem tolerálná. Inkább vízilabdázót kell cserélni, ha erre egyáltalán szükség van. De az is egy megoldás, hogy mi irányítjuk a fontos meccsek történéseit és az történik a vízben, amit mi szeretnénk, ami a mi "vékonyabb, nyúlánkabb" játékosainknak megfelelő.

Az OB1-re 2017 őszétől tervezett új szabállyal (egy csapatban csak két idegenlégiós szerepelhet majd egy időben) kapcsolatban elmondta: nem annyira az készteti erre a sportág vezetését, hogy a magyar viszonyokat kiismerik az itt játszó külföldi riválisok. Sokkal inkább arról van szó, hogy a magyar utánpótlásnak van egy fontos része, azok, akik nagyon tehetségesek, de a felnőtt válogatottba nem tudnak még bekerülni, s az ő játéklehetőségüket korlátozhatja az idegenlégiósok nagy száma. Egyébként az új szabályok szerint is alkalmazhat majd egy klub három külföldit, csak vízben egy időben kettő szerepelhet, tehát sérülés, betegség esetén, ami gyakran előfordul, lehetőség marad a rotációra.

Az ötlet egyébként egyszerre pattant ki Benedek Tibor és az ő fejéből, egymást keresték telefonon a magyar kupadöntő után, hogy ugyanezt a problémát vessék fel a másiknak. Jelenleg egyébként 32 külföldi játszik a férfi első osztályban, ami nem olyan sok, hiszen átlagosan két pólóst jelent klubonként.

A TELJES - RÉSZBEN A VLV BELGRÁDI FOTÓIVAL ILLUSZTRÁLT - BESZÉLGETÉS: