FACEBOOK

Horkai György a Reggeli Startban

Horkai György a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.02.12.

A vízilabda-utánpótlás helyzetéről faggatták Horkai Györgyöt, a területért felelős szövetségi kapitányt a Reggeli Start pénteki adásában abból az alkalomból, hogy a MOB a tavalyi korosztályi vb-n bronzérmet szerzett férfi válogatottat jutalmazta az év utánpótláscsapata címmel.

Horkai György 2011-ben tért vissza a vízilabdasportba. Amit akkor elképzelt, annak megvalósítása elmondása szerint jól alakul.

Nehezen ugyan, de elindult az egységes utánpótlásképzés, együtt a klubokkal. Benedek Tiborral közösen alakították ki a tematikát, videóanyagok készültek, egyre javult az együttműködés az utánpótlásedzőkkel, a közös munka folyamatosan fejlődik.

A korosztályos nemzeti csapatoknál posztokra válogatnak, a legjobbakat hívják be, s a hétköznapi munka terén jelentős változások történtek az elmúlt években: ma már sokkal többet tudnak az edzéseken érdemi dolgokkal foglalkozni, nem azzal megy el az idő, hogy hogyan kell egy gyakorlatot végrehajtani.

- Ezek a fiúk nagyon komoly sportolók, a tanulás mellett sportolnak, szorgalmasak, eredményt akarnak elérni, jó velük dolgozni - mondta Horkai György.

A fiatalok szerepe egyre nagyobb klubjukban is, a 93-as korosztályban még alig volt OB1-es játékos, most már szinte mindenki az, és a jelenlegi utánpótlás-korosztályból Horkai György jóslata szerint négyen-öten jó eséllyel számíthatnak arra, hogy egyszer majd a felnőtt válogatott keret tagjai lesznek.

Ismeretes, hogy jövő szeptembertől csak két külföldi szerepelhet majd a hazai bajnokság meccsein. Ez is nagy mértékben segíti majd, hogy az utánpótlás játékosai ebből a korosztályból kiöregedve ne kallódjanak el, ugyanakkor a döntés még nagyobb felelősséget ró az edzőkre. A cél ugyanis az, hogy a tehetségek "követeljék ki" a helyüket a csapatban, ne csak azért szerepeljenek, mert fel kell tölteni a létszámot.

A műsorvezető megkérdezte, hogy hogy állunk az utánpótlásnál a klasszisokkal, a "nyerő emberekkel", akiknek nagy szerepére Benedek Tibor is többször rámutatott a felnőtt csapat szereplése kapcsán.

Horkai György erre neveket kezdett sorolni. Mint mondta, Manhercz Krisztiánt már nem kell bemutatni, a felnőtt Eb-csapatnak is tagja volt. Ő most - a mentorának tekinthatő szövetségi kapitány szavai szerint - képességei 50 százalékának megmutatásánál tart, tehát sok örömöt fog még okozni.

Nagy Ádám szintén a felnőtt válogatott kapuját döngeti, egy-két éven belül be is juthat. Egyre jobban játszik a jelenleg honvédos Kovács Gergő, a két kapus is nagyon jó, Kardos Gergely és a még fiatalabb, 97-es születésű Vogel Soma, de ugyanezen a szinten van a szintén a Honvédban védő György Dávid, aki az utolsó pillanatban maradt ki a junior vb-re utazó csapatból. A balkezes Zalánki Gergő már bekerült a felnőtt válogatottba, Vogel Simon a Fradiban centerposzton egyre gyakrabban szerepel. Szintén a Fradiban egyre erősebb Pohl Zoltán - sorolta a szövetségi kapitány.

Szóba került a beszélgetés során, hogy egy-egy fiatal felkerülése a "nagy csapatba", mennyire okoz gondot az illetőnek, mennyire kell más gyakorlathoz alkalmazkodnia a számára korábban megszokottakhoz képest. Horkai György szavaiból kiderült, hogy a Benedek Tiborral egységes szemlélet alapján végzett munka itt is érezteti jó hatását: az eddigi tapasztalatok szerint, ha valaki az utánpótlás korosztályból bekerül a felnőtt válogatottba, nem éri nagy meglepetés, viszonylag könnyen be tud illeszkedni, "mindössze" még jobban kell koncentrálnia, különösen a védekezés terén, hiszen száz kilón felüli világklasszis ellenfelekkel szemben kell megállnia a helyét.

Milyen trend figyelhető meg az utánpótlás terén a sportág fejlődésében? - kérdezte a műsorvezető, Szombathy Pál.

- Ha azokban a dolgokban, amikben kicsit el vagyunk maradva, utolérjük a nemzetközi élmezőnyt, akkor előnybe kerülünk, mert ki fognak jönni a magyar vízilabda hagyományai, amelyekből merítve aztán jobbak lehetünk. Egy picit elment a világ mellettünk. Dolgozunk rajta évek óta mi is, de fizikai téren van még fejlődni való. Vannak persze genetikai adottságok is, amik befolyásolják ezt a folyamatot, megfigyelhető, hogy a görögök, a szerbek, a horvátok sokkal hamarabb érnek, ők fizikailag jóval fejlettebbek már az utánpótlás-korosztályban is - mondta Horkai György, hozzátéve:

- A szerbek felgyorsított játékkal, sok pontos lövéssel operálnak, büszkék arra, (ők maguk mondják,) hogy ők játsszák a magyar vízilabdát. Jó kondíció, precíz emberelőnyös, emberhátrányos játék - ez a trend, ami most megfigyelhető, mindenki e felé törekszik. Mi is ott vagyunk, fel tudjuk venni a versenyt klubszinten és a válogatottal is, ahol újfajta taktikákat is elkezdett gyakorolni Tibor, ezek kezdenek beérni.

A teljes beszélgetés videófelvétele: