FACEBOOK

Benedek Tibor reméli, hogy még nincs meg a riói csapat

Benedek Tibor reméli, hogy még nincs meg a riói csapat
hozzászólás, 2016.01.29.

Újabb számos részletet ismerhettünk meg a magyar férfi válogatott Kazanytól Belgrádig tartó útjáról. A szövetségi kapitány az Eb-t értékelő MVLSZ-elnökségi ülés után volt Egri Viktor vendége a DigiSport V-közép című beszélgetős műsorában. Tudósítás és a teljes beszélgetés:

Benedek Tibor a műsor elején felidézte, hogy a nyári kazanyi világbajnokság hatodik helye után bizalmat kért a szövetség elnökségétől, azt, hogy a testület tagjai legyenek türelemmel és bizalommal a januári Európa-bajnokságig.

- Ezt megkaptam és azt gondolom, hogy többé-kevésbé éltünk is vele - mondta a kapitány, aki elárulta, a kvótaszerzés elmaradása ellenére sem kapott elmarasztalást az elnökségi ülésen, hanem inkább biztatásban részesítették őt.

Nagyon fontos elemként hangsúlyozta a szövetségi kapitány, hogy az elnökségi ülést megelőző Ligaülésen megkapta a klubok támogatását ahhoz, hogy március 14-től a válogatott készülhessen, így (mivel a trieszti olimpiai kvalifikációs selejtezőtorna április 3-tól 10-éig tart,) majdnem egy hónap lesz arra, hogy a csapat együtt legyen. Ennek jelentős szerepe lehet abban is, hogy a remélt sima kvalifikáció után (amit egyébként Benedek Tibor a beszélgetés során konkrétan, verbálisan "garantált") Rióban is jól szerepeljen a válogatott.

- Eleve változtam én - mondta a kapitány arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a kazanyi vb után milyen változások történtek a csapattal kapcsolatban. Ezt Benedek Tibor az egyik legfontosabb tényezőnek nevezte, s hozzátette, nem annyira a vb hatodik helye, hanem a nyár tapasztalatai alapján hozta meg döntéseit.

A részleteket firtató kérdésre válaszolva azt mondta, változtatott azokon az általa beváltnak gondolt módszereken, amelyek 2013-ban és 2014-ben működtek, akár a játékosokkal való viszonyát, kapcsolatát illetően, de már nem működtek 2015-ben.

- Kellett egy ilyen kudarc, hogy ezt felismerjem, hiszen amíg első hely, második hely van, folyamatos a siker, addig nehéz erre rájönni, a hatodik hely után nekem is le kellett vonnom a tapasztalatokat. Nagyon sok beszélgetésen vagyunk túl, nagyon sok elemzésen, akár játékosokkal, akár közösen az egész csapat, akár én magamban vagy különböző segítségekkel. És utána, ezeknek az ismeretében változtattam a stáb összetételén, bekerült Gerendás György mellém, ami szerintem egy segítség volt mindenképpen, ezen kívül öt játékos cserélődött a nyárhoz képest. Összességében azt gondolom, hogy remek játékosok azok is, akik kimaradtak és azok is, akik bekerültek. Ez egy nagyon jó összetételű csapattá "sikeredett", ezt bizonyította akár a vízben is, de - a nézők nem látják, a parton, az öltözőben, a szállodában is, én tudom, hogy ez nagyon jól együtt lévő, együttműködő csapat volt.

A játékosokkal való kapcsolata megváltoztatásának részleteiről a szövetségi kapitány nem kívánt részleteket elárulni, de annyit elmondott, hogy nagyobb teret engedett a vízilabdázók személyes döntéseinek, amivel szerinte éltek is a játékosai.

A beszélgetés további részében szó esett Gerendás György szerepéről, a Benedek Tibor kezében időkéréskor néha feltűnő papírról, a szövetség elnökével, elődjével, Kemény Dénessel való kapcsolatáról.

- Nekem sokkal nagyobb felelősség az ország felé, hogy amit elvár az ország a vízilabdától, annak megfeleljek, mint hogy annak a képnek megfeleljek, hogy előttem Kemény Dénes volt a kapitány. Abban a csapatban én is benne voltam, én tudom, hogy mit ért el az a csapat, tudom, hogy mennyi része volt Dénesnek is meg a játékosoknak is, és tudom, hogy ha ez a csapat nyer, akkor abban ugyanannyi részem kell, hogy legyen nekem is meg a játékosoknak is. De megfelelni igazából egy olyan képnek kell, amit az emberek elvárnak a magyar vízilabdától - mondta Benedek Tibor.

A 21 perces beszélgetés végén a műsorvezető egy olyan nyilatkozatot idézett, amelyet a szövetségi kapitány még játékoskorában tett, s amelyben  Benedek azt állította. "Lehet érezni, hogyha 13 ember annyira kiegészíti egymást, hogy akár olimpiai bajnok is lehet. Londonban meg lehetett érezni, hogy ez nincs meg." A kérdés ezek után természetesen Rióra vonatkozott, arra, hogy mi kell ennek a csapatnak ahhoz, hogy meglegyen az a bizonyos 13...

- Sok mindenből kell, hogy álljon ez a 13. Kell, kellenek bele nyerő emberek, kellenek olyanok, akik feláldozzák az egyéni sikereiket, kellenek olyanok, akik akarják az egyéni sikert is. Kell, hogy ne mindig ugyanaz a három-négy ember akarja azt az adott mérkőzést megnyerni. Nagyon sok minden kell és igazából ez a dolgom, hogy ezt a 13 embert megtaláljam. Hogy mennyire van meg? Remélem, hogy nincs meg! Mert nagyon örülnék annak, hogyha még mindig látnék olyan teljesítményeket..., sok idő van még, még mindig nagyon sok jó dolgot lehet megmutatni, ott van a bajnokság, a BL, a Világliga, az olimpiai selejtező, még mindig rengeteg idő van arra, hogy ha valaki ebben a csapatban akar bizonyítani, akkor tud is bizonyítani.

A teljes beszélgetés: