FACEBOOK

Nem a szerbekkel van dolgunk Rióban, hanem az aranyéremmel

Nem a szerbekkel van dolgunk Rióban, hanem az aranyéremmel
hozzászólás, 2016.01.26.

Ezt mondta Gór-Nagy Miklós a keddi Reggeli Startban. A beszélgetésben telefonkapcsolaton keresztül Eb-csapattársa, Manhercz Krisztián is részt vett.

A műsorvezető, Szombathy Pál első kérdése úgy szólt, hogy Gór-Nagy Miklós kit tartott az Európa-bajnokság legjobb játékosának.

A válasz ez volt: Varga Dénest. Az első pillanattól kezdve látta rajta a nagyon nagy motivációt és ez végig kitartott.

A 18 éves újoncról, Manhercz Krisztiánról a védő azt mondta: valóban meglepetésembernek bizonyult, amikor lehetőségekhez jutott, azokat nagyon bátran és magabiztosan elvállalta. Annyiban könnyebb dolga volt, hogy még nem tudták róla, a hosszú laposat vagy a rövid laposat szereti-e lőni. Most már fogják tudni, de Krisztián ezt megoldja majd.

Ami a belgrádi eredmény értékelését illeti, Miki elmondta, a csapat büszke az Eb-bronzra, azt jó eredménynek tartja, megerősítésnek, hogy jó úton jár.

A műsorvezető Benedek Tibor új védekezésére is rákérdezett. Manhercz Krisztián szavai szerint egy olyan, újfajta szoros védekezésről van szó, amelyet a klubjukban nem nagyon játszanak a válogatott játékosai, s amelynek művelése eleinte okozott nehézséget, de mára a csapat belejött. Gór-Nagy Miklós hozzátette: olyan védekezési módszer ez, amelyben a védekező játékosoknak nem csak az általuk fogott ellenfélre kell figyelniük, hanem folyamatosan együtt kell működniük egymással is.

Ő az előrelépés lehetőségét abban látja, hogy az a sok minden., amit gyakoroltak, elkezdtek csinálni, döntő fontosságú pillanatokban is magabiztosan sikerüljön. Ehhez pedig sokat kell dolgozni részben a vízben, másrészt a játékosoknak saját magukban, hiszen itt nem elsősorban fizikai képességekről van szó, ezek a dolgok általában fejben dőlnek el.

Manhercz Krisztián szerint a felnőtt csapat az utánpótlás korosztály válogatottjaihoz lépet teljesen "más kávéház", ez már akkor kiderült számára, amikor először vehetett részt  a csapat edzésén. Belgrád előtt a társai közül többen is felhívták a figyelmét arra, hogy ezek azok a mérkőzések, amelyeken bizonyíthat, mert még nem ismerik őt, nem tudják, hogy mire képes, milyen helyzetekben milyen lövése van. Lövései ösztönösek voltak, s mint mondta, szerencsére többször "összejött".

A játékvezetői felfogás elemzésére térve Gór-Nagy Miklós egyetlen dolgot kért: következetességet. Hozzátette: szerinte egészen jól fújtak ezen az Eb-n, bár az tény, nehéz úgy bíráskodni, hogy a vízből kijőve mindenki elégedett legyen a meccs végén. A saját mérkőzéseinken nem tapasztalt döntő hibát a bírók részéről, az Eb fináléjában viszont azt érezte, hogy "nyugodtabbak voltak a játékvezetők, amikor a szerbek vezettek".

Maradt-e a játékosokban szomorúság, hiszen bizonyos szempontból dolgavégezetlenül jöttek haza, mert nem sikerült találkozniuk a szerbekkel? - szólt a következő kérdés.

Manhercz Krisztián azt válaszolta, hogy ha így vesszük, akkor igen, ugyanakkor mindenki büszke, mert ez nagyon jó eredmény volt, elég, ha megnézzük, hogy kik végeztek az Eb ötödik, hatodik és hetedik helyén (Spanyolország, Olaszország és Horvátország - a szerk.). Ahhoz képest, hogy az Eb előtt mindössze húsz napot készülhettek együtt a játékosok, a mutatott játék nagyon jó volt és "Manó" nagyon nagy potenciált lát a csapatban.

Gór-Nagy Miklós pedig a beszélgetés e pontján kimondott egy kulcsmondatot, amit még sokan, sokszor fognak idézni a következő hónapokban: "Nem a szerbekkel van dolgunk Rióban, hanem az aranyéremmel".

Az Eb előtt egyébként egyik játékos sem írta volna alá a bronzérmet, nyerni utaztak Belgrádba, szerettek volna bosszút állni a budapesti Eb-ért. Ez nem sikerült, de azért örülnek a harmadik helynek.

Gór-Nagy Miklós elmondta, a vesztesen zárt elődöntő után öt perccel  már tudták, hogy nagyon kell nekik a bronzérem. Nagyon akarták a harmadik helyet, motiváltak maradtak, nem szomorúságot éreztek, hanem hiányérzetet, tettrekészséget.

A játékban Gór-Nagy szerint nincs szükség gyökeres fordulatra, láthatták, hogy amit csinálnak, amiben hisznek, az működik. Egyetlen mérkőzés, illetve néhány negyed tanulságait kell elemezni. Azt kell elérni, hogy nehéz pillanatokban se tűnjön el a magabiztosság, a hit, s azt, amit megbeszéltek, csinálják tovább, bármi is történik a vízben.

A teljes - a vlv belgrádi fotóival illusztrált -  beszélgetés: