FACEBOOK

Benedek Tibor készre jelentette a csapatot

Benedek Tibor készre jelentette a csapatot
hozzászólás, 2016.01.06.

Egyórás műsoral hangolta a sportkedvelőket a néhány nap múlva kezdődő vízilabda Európa-bajnokságra az M4, az Eb meccseinek magyar közvetítője.

- Összességében készen állunk. Az eredményeink ezt nem mutatják, de az a munka, amit elvégeztünk, engem nagyon magabiztossá tesz. És tudom, hogy jól dolgoztunk - mondta Benedek Tibor szövetségi kapitány a műsorban.

Hozzátette:

- Három hetet dolgoztunk, tegnap volt a harmadik hét, ez nagyjából a fele annak, amit egy nyári világverseny előtt tudunk készülni, de előtte voltak Világliga-mérkőzéseink, ahol a fiatalok már belerázódtak azokba a dolgokba, amiket szeretnénk majd az Európa-bajnokságon játszani, illetve a klubban készültek, tehát a fizikális felkészülési részt inkább ott kapták meg, a válogatottban erre nem nagyon volt mód. A kassai torna után  a karácsonyi hét következett, amikor naponta egyet tudtunk edzeni - vagy nem tudtunk. Utána elmentünk Zágrábba, a horvát csapattal játszottunk, aztán rá pár napra  szilveszter, s már mentünk Győrbe, a Volvo Kupára. Úgyhogy, nagyon sűrű volt a program, ezt igazából három hétnek is csak úgy lehet nevezni, hogy annyi idő volt, de a felkészülés nem annyi volt. De mindent tudnak a játékosok, most azt érzem, hogy kell nekik egy kis pihenés, kell egy kis felfrissülés. Az alatt le fognak ülepedni azok a dolgok, amik még a fejükben még csak kérdések és amire kell, a görögök elleni első mérkőzésen már egy sokkal jobb magyar válogatottat fogok látni én is, meg a nézők is.

A szövetségi kapitány az Eb-t a nyári világbajnokság utáni lehetőség tekinti, hogy bizonyítsák: a kazanyi kiesés egy rossz meccsen történt, rossz pillanataink voltak, de a csapat azóta megújult, nagyon erős, készen áll az olimpiai kvalifikáció kivívására. Ha ez nem sikerülne, akkor áprilisban még mindig van erre lehetőség. Belgrádban egy kvótát lehet szerezni, áprilisban pedig négyet vay ötöt.

Benedek Tibor biztosította a sportkedvelőket: tudják, hogy sok mérkőzést veszítettek el az elmúlt időszakban, sok csapat ellen. Az a céljuk, hogy visszaszerezzék az önbizalmat, a hitet abban, hogy a fontos mérkőzéseket meg tudják nyerni.

- A játékosok, amikor elkezdtünk dolgozni 2013-ban, elhitték, hogy mindenki ellen tudunk nyerni, még akkor is, hogyha nem mi vagyunk az esélyesek. Ebből átkerültünk abba a helyzetbe a világbajnoki győzelem után, hogy már megint minket akartak megverni. Ez egy ideig nem sikerült, az Eb-döntőn sikerült, Szerbiától kikaptunk, utána pedig megint abba a helyzetbe kerültünk, hogy túl sok tétmeccsen kaptunk ki. Most újra kell kezdeni, megint nem mi vagyunk az esélyesek, egy világbajnoki hatodik helyből jövünk, megint minden ellenféllel meg kell vívnunk azt a csatát, hogy ki kell harcolnunk a saját önbizalmunkat, illetve az ellenfélnek a tiszteletét.

Érdekes vol a szövetségi kapitány megjegyzése azzal kapcsolatban, hogy a csapat munkáját övező médiaérdeklődés kicsit sok, "elviszi a fejeket". Nyilatkozni kell meccs előtt, meccs után, a játékosoknak is, időkéréseknél ott van a mikrofon, pedig "a lényeg az, hogy ott van szemben az ellenfél és akarjunk jobbnak lenni nála".

- Nem egy bonyolult dolog a sport. Ott van két csapat, ha minden egyes játékos jobb az ellenfelénél és csapatként is jobb lesz. nem kell túlmagyarázni, hogy mi a taktika, nem azért fog egy csapat nyerni, mert jó taktikája van, hanem azon múlik a győzelem, hogy jobb-e a vele szemben álló ellenfelénél. Ennyi az egész. És abból, hogy ilyen hatalmas műsoridők vannak már, mindig túl nagy körítést kap ez az egész.

Mint benedek Tibor mondta, neki a munkájához tartozik a sajtó kiszolgálása, ezért is jött be most a stúdióba, pedig ez volt az egyetlen szabadnapjuk, de szeretné, ha a játékosoknak kevesebbet kellene ezzel foglalkozniuk.

- Azt szeretném, hogy a játékosok tudjanak csak a saját dolgukkal foglalkozni, ne legyenek bennük kétségek, ne foglalkozzanak azzal, hogy esetleg vannak kritikusaink, ők csinálják a dolgukat, higgyék el, hogy amit csinálunk, az jó, és jó is lesz.

- Egészséges verseny, amire nagyon nagy szükség volt most - mondta a szövetségi kapitány azzal kapcsolatban, hogy fiataloknak ad bizonyítási és tapasztalatszerzési lehetőséget az Eb-n. Mint fogalmazott, a most megszerzett tapasztalatok kellenek a fiataloknak és majd a csapatból most kikerült játékosokkal folytatott éles harcban derül ki,hogy ki kerül be az olimpiára utazó csapatba. Ezzel együtt nem csak versenyként fogja fel a mostani helyzetet, hanem tényleg úgy gondolja, hogy ez a csapat jó.

Az első Eb-meccsünkkel kapcsolatban elmondta: komoly felkészülés előzi majd meg a görögök elleni találkozót, hiszen egyelőre magunkkal foglalkoztunk, a Volvo Kupán nem kerestük például a spanyolok gyenge pontjait, de a görögök elleni meccs előtt nem így lesz és ez már önmagában nagy javulást eredményez majd.

A görög csapatról Benedek Tibor elmondta, hogy nagyon tapasztaltak, s régóta játszanak együtt. Bármilyen taktikát alkalmazunk, rövid idő alatt reagálni tudnak, ez pontosan látszott a legutóbbi, patraszi Világliga-meccsen.

A játékunk egyébként várhatóan nagyon megváltozik. Kazanyban - főleg az ominózus olasz meccsen - nagyon hiányoztak a lefordulások. A mostani csapat játékstílusa a kapitánynak azt a szándékát tükrözi majd, hogy van két erős, de lassúbb centerünk, viszont nagyon gyorsak a "széleink". Bízhatunk abban, hogy a védekezésünket úgy tudjuk alakítani, hogy abból le tudunk fordulni, ha nem, akkor még mindig ott vannak a jól beálló centereink, akiket azért az erős szerb, horvát bkkek már nem tudnak olyan könnyen semlegesíteni. De nem szabad feladnunk továbbra sem a mozgásos támadó játékunkat, ami eddig is működött.

A műsorban nyiltkozik Gerendás György másodedző, kemény Dénes, a szövetség elnöke, több magyar és olasz játékos is.

A teljes műsor itt tekinthető meg.