FACEBOOK

Bisztritsányi most lesz igazán válogatott

Bisztritsányi most lesz igazán válogatott
hozzászólás, 2016.01.01.

Az OSC 28 éves kapusa bekerült a belgrádi Eb-re utazó csapatba. Ez lesz élete első felnőtt világversenye, de már kétszer nyert Universiadét, s junior világbajnok is volt. vlv-interjú:

BISZTRITSÁNYI DÁVID a vlv-nek:

- Nagyon őszintén: mennyire bíztál abban, hogy a nevedet mondják a csapatnévsor ismertetésekor? Mekkora volt számodra a meglepetés?

- Nagyon bizakodó voltam, mert jól ment a védés, jól is éreztem magam az edzések, edzőmeccsek és hivatalos meccsek alatt is. Megtaláltam a helyemet, úgy éreztem, hogy hasznos vagyok.

Hogy mennyire volt meglepetés? Mind a két eshetőségre próbáltam felkészülni, de folyamatosan azt sulykoltam magamban, hogy menni fogok, sikerülni fog.

- Minek tulajdonítod, hogy Tibor téged választott Lévai Marci helyett, aki már hosszabb ideje harmadik számú kapus, így talán kicsit esélyesebb volt?

- Ezt igazából Tibortól kellene megkérdezni, én csak feltételezni tudom, hogy úgy gondolhatta: jelenleg többet tudok adni, hasznosabb lehetek a csapat számára.

- Tibor azt mondta, hogy nem az OSC-nél mutatott teljesítményedet vette figyelembe, hanem az elmúlt két hétben győzted meg őt.

- Úgy érzem, hogy az OSC-ben nyújtott teljesítményem egyenletesnek értékelhető, s e mellett azért bravúrok is voltak, ami pedig az elmúlt két hetet illeti, arra nekem nehéz mit mondani. Tibor valóban elmondta nekünk, hogy őt egy dolog érdekli: mit végzünk az edzéseken és mit produkálunk a válogatott meccsein. Persze, jól kell játszani a klubban ahhoz, hogy felfigyeljenek rád, de sokkal többet nyom a latban egy válogatott-öszetartás, mint egy bajnoki vagy akár egy BL-meccs.

- Mekkora esemény ez az életedben?

- Nyilvánvaló, hogy sportpályafutásom eddigi legfontosabb tornája következik. Nagyobb dolognak tartom ezt az Eb-t akár egy Universiadénál, akár egy utánpótlás világeseménynél. Emlékszem, pár éve, amikor Szécsi Zolival csapattársak voltunk, azt mondta: ő azt a vízilabdázót tekinti válogatott játékosnak, aki részt vett legalább egy világversenyen. Egyetértek vele, ez az, ami komoly dolog. Nagyon boldog voltam, amikor egyszeres, kétszeres, háromszoros, négyszeres, ötszörös válogatott lettem, de nem neveztem magam válogatott vízilabdázónak, mostantól majd ezt is megtehetem.

- Ezen az Eb-n a szokásos cél, a dobogó mellett van még egy fontos feladat, az olimpiai részvétel jogának megszerzése - amely egyébként elvben dobogó nélkül is elérhető, ha csak olyan csapat előz meg minket, amelynek már van kvalifikációja. Ennek súlyát mennyire érzed át?

- Kicsit elcsépeltnek hangzik, de tény: magyar vízilabdázó mindig az aranyéremért megy.

- A hivatalos cél meg mindig a négy közé jutás...

- Akkor azt mondom, hogy ez az én véleményem... Ez egy Európa-bajnokság és nem azt nézem, hogy, hú, valahogy csússzunk be a görög, a szerb és a horvát mögé, arra törekszem, hogy Európa-bajnokságot nyerjünk. Az Eb-arany motivál, nem lennék elégedett egy negyedik helyen elért olimpiai kvalifikációval.


- Megfordult a fejedben, hogy ha az Eb jól sikerül számodra, akkor ebből még Rió is lehet?

- Azért is tartottam nagyon fontosnak, hogy most bekerüljek, mert tisztában voltam azzal, hogy olimpiai részvétel szinte lehetetlen úgy, hogy az ember korábban nem vett részt világversenyen. Úgy készülök, hogy minden egyes edzésen teljes koncentrációval vegyek részt, csak így lehet kihozni a maximális teljesítményt.

- Milyen a viszonyod Nagy Viktorral?

- Jó, nagyon jó. Csapaton belül a kapusoknál ez fontos is, jó kapcsolatban kell, hogy legyenek, segíteniük, húzniuk kell egymást. Szerintem nagyon jó párost fogunk alkotni.


- Kétszeres Universiade-győztesként érzed magadban a tapasztalatot, rutint, ami éles helyzetekben segíthet?

- Igen, de nem csak az Universiade miatt. Sok fontos meccs, bajnoki, kupaelődöntő, döntő, BL-meccs van már mögöttem, nem lesz probléma azzal, hogy éles helyzetekben jó teljesítményt nyújtsak.


- Milyennek tartod a most kialakult csapatot?

- Nagyon jónak!

- Mi az, ami az előnyünk lehet?

- Ezt megmutatja majd az Eb. Amit én most látok, az az, hogy nagyon jó, hatékony védekezést tervezünk, elsősorban ez az, - meg persze a sok jó támadás, - amivel megnyerhetjük az Európa-bajnokságot. Az aranyért utazunk Belgrádba.

-
Köszönöm a beszélgetést!