FACEBOOK

Tizenhat tagú Eb-keretet hirdet a kapitány

Tizenhat tagú Eb-keretet hirdet a kapitány
hozzászólás, 2015.12.04.

Tizenhatan kezdik meg hamarosan az Eb-felkészülést, közülük hárman maradnak majd ki, s a január 3-4-5-i Volvo Kupán már az Eb-re nevezett csapatunk szerepel. Belgrádban január 11-én kezdünk, első ellenfelünk a görög válogatott lesz.

Benedek Tiborral az InfoRádióban Farkas Dávid beszélgetett. Az itt meghallgatható interjú tartalmát szöveghűen közöljük:

- Ha három év távlatáról beszélek, hiszen azóta vagyok szövetségi kapitány, 2013 januárja óta, ez volt a legnehezebb évünk. Az első év nagyon jól sikerült, rögtön világbajnokok lettünk, a következő évben is, ugyan ezüstérmesek lettünk az Eb-n, de azt nagyon jó eredménynek tartottam és hát ez az év az, ami a vb-hatodik hellyel hozott egy nehézséget. Ebből a nehézségből próbálunk azért a mai napig újraépülni, ennek a jegyében telt ez a három Világliga-mérkőzés is. Nagyon sok fiatal játékost próbáltam ki, ennek volt talán az utolsó tesztje ez a görögországi Világliga-mérkőzés, amelyen azért viszonylag könnyen szenvedtünk vereséget.

Azt gondolom, hogy jó úton járunk és most, hogy ezek a fiatal játékosok újra ki fognak egészülni az idősebb játékosokkal, újra nagy lendülettel fogunk először készülni az Európa-bajnokságra, aztán pedig ott jó mérkőzéseket játszani. Remélhetőleg az az egy gól, ami nem a javunkra döntött a nyáron, azon az Olaszország elleni negyeddöntőn, most majd a horvátok vagy a szerbek elleni negyedöntőn már a javunkra dönt.

- Mennyire volt elkeserítő az, hogy a görögök ellen ezúttal gyakorlatilag nem sok esélye volt a csapatnak?

- Szerintem a rizikó benne volt ebben a mérkőzésben, idegenbe mentünk, egy nagyon jó állapotban lévő. tele önbizalommal játszó görög csapathoz, amely a vb-n harmadik lett, kivívta már a jogot az olimpiai részvételre, és hát nekünk azért fiatal csapatunk volt, egy napot tudtunk készülni a mérkőzésre, bármennyire is voltak korábban hosszabb edzőtáboraink, háromnaposak, kétszer is a Szolnok ellen, azért így nehéz volt, egy napot készülve erre a mérkőzésre. Mégis bizakodó voltam, de hamar látszódott, már a mérkőzés első felében, hogy a görög csapat most nagyon jó formában van. Mi kihagytuk az emberelőnyeinket, 12-ből kettőt lőttünk be, ők kapak 18-at, abból lőttek hét gólt, tehát nem alakult szerencsésen. Talán túl agresszívan is játszottunk, de a lényege az volt ennek a mérkőzésnek, hogy lássam olyan helyzetben ezeket a fiatal játékosokat, amikor nincsenek ott az idősebb sztárjaink, hogy ilyen helyzetben hogy tudnak döntő szituációban játszani. Ez talán kevésbé sikerült jól, mint számítottam rá.

- Ezzel együtt a fiatalok közül nagyjából hányan lehetnek olyanok, akik eséllyel szállnak majd vízbe a következő időszakban és eséllyel küzdenek akár a klubmérkőzéseken is azért, hogy a válogatottban fontosabb mérkőzéseken jövőre lehetőséghez jussanak? Hányan fejlődtek érdemben?

- Hogyha a hároméves időszakot vesszük, akkor sokan, ha csak ezt a vb óta tartó időszakot, akkor még nem elegen. Nem vagyok nagyon könnyű helyzetben, van sok jó játékosom, bízom abban, hogy úgy sikerül őket majd összeállítanom, hogy ebből a sok jó játékosból valóban egy jó csapat is szülessen majd.

- Azt látja-e már, hogy nagyjából kik szerepelhetnek majd az Eb-n?

- Igen, hát 16-os kerettel fogunk készülni, három játékos fog ebből kimaradni, ezt a döntést meg kell hoznom már idén. Van egy zágrábi edzőtáborunk, ami december 30-áig tart és január 3-5-ig a Volvo Kupán játszunk, ahol már szeretnék azzal a 13 játékossal játszani, akik a 11-én kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon részt vesznek majd.

- Van-e valami, amiben gyökeresen változtatni kell ahhoz, hogy egyrészt meglegyen az olimpiai kvalifikáció, majd az olimpián is jó eséllyel indulhasson a csapat az éremért?

- Nem tudom, mert nem látom én ezt olyan rossznak, azért ezek a mérkőzések mindig egy-egy góllal dőlnek el, az idei évig ez az egy gól a javunkra volt, általában, idén pedig általában nem a javunkra. Ezt kell visszafordítani, ehhez kell rengeteg önbizalom és csapategység.