FACEBOOK

Miskolctól az Olymposz-ig

Miskolctól az Olymposz-ig
hozzászólás, 2008.03.12.

Biros Pétert senkinek sem kell bemutatni. Közel 10 éve oszlopos tagja a magyar válogatottnak, de kevesen tudják honnan is indult és hogyan jutott oda, ahol most tart.

Biros Péter 1976-ban született Miskolcon. A vízzel hamar barátságot kötött, de a monotonnak mondható úszást korán -14 évesen- a vízilabdára cserélte. Úszómúltja -elmondása szerint-fizikumára is kihatással van (főleg az izom-lazításoknál segít az úszóévek alatt felszedett tapasztalat).

Labdaérzéke már a kezdetektől elkápráztatott mindenkit, nem csak a vízben, de a szárazföldön is. Kézilabdásként fejlesztette ki hihetetlen lövőerejét. A "Biros-bombák" azóta legendásakká váltak. Kemény Fecsó bá' javasolta annak idején Peti láttára minden vízilabdázónak; űzzön egy kiegészítő sportágat a póló mellett, amely az állóképesség mellett a labdaérzéket és a koncentráció képességet is fejleszti.
A Fácán (az UTE-ban hívott így mindenkit, így ragadt rá) becenévre hallgató pólós 17 évesen döntés elé kényszerült (addig együtt űzte a két sportágat); főállású vízilabdás lesz a másodosztályban
vagy kézilabdásnak áll a Fotex junior csapatába?! Végül elhagyta a medencék világát és Veszprémbe igazolt. Egy évnyi szárazföldi malom után mégis úgy döntött, a vízben a helye.
Hogy ennek mi az oka?
"Szerettem kézilabdázni. A középiskolában egyszerre kéziztem és vízilabdáztam, majd a Fotexben kötöttem ki. Erős volt a csapatunk, nyertünk bajnoki címet is, ám én ennek ellenére csak egy évig játszottam ott. Rengeteg tehetség kézizett már akkor is Veszprémben, nekem például Kis Ákossal kellett felvennen a versenyt az átlövő poszton, aki most a felnőttválogatott oszlopos tagja. Mit mondjak, nem volt könnyű..." (NS 1999.)
"Azért váltottam, mert mikor elmentem Veszprémbe kézilabdázni, láttam, hogy akik abban a csapatban játszottak - az ifiben, - sokkal jobb játékosok már, mint én, s úgy ítéltem meg, hogy nem lehet behozni azt a lemaradást, amit összeszedtem. Esélyem sem volt arra, hogy a Veszprém felnőtt csapatába bekerüljek. Egy középszintű csapathoz elmehettem volna játszani, de inkább úgy döntöttem, hogy visszamegyek vízilabdázni, sokkal jobban szerettem, sokkal jobban is értettem hozzá." (VLV 2008.)


„Emlékszem rá. Miskolcról került hozzánk, de nem sokáig, talán egy évig volt nálunk. Ügyesen bánt a labdával, jól játszott. Azonos poszton szerepelt velem, de én több lehetőséget kaptam. Aztán elment vízílabdázni, és egy ideig nem hallottam róla.”nyilatkozta róla Kis Ákos 1999-ben.

Egykori edzője, Kelemen Attila (1993-95-Miskolc) meghívásának eleget téve Péter Veszprém után Egerbe igazolt. Itt aztán beidult  a pólós karrierje. Az első évben Gyulaváry (szakvez.: Pócsik), a másodikban a Kelemen-Gyulavári duó helyett -"időelőtti edzőcsere"- Szilágyi Péter kezei alá került.

Közben -1996-ban- nagy változások zajlottak a "vízilabda-elitben". A  nemzeti válogatott élére az Olaszországból hazatérő Kemény Dénest nevezték ki, akinek megakadt a szeme az akkor 20 esztendős játékoson.
Kilencvenhétben az egyik edzőmérkőzésen láttam, és azonnal meghívtam a  válogatott következő edzésére.” – nyilatkozta Petiről Kemény a Nemzeti Sportnak.

 

Az 1997-es idényt Biros már az UTE-ban kezdte, ahol Kovács István keze alatt egyre jobb játékos vált belőle, ennek ellenére sem klub szinten, sem a válogatottban nem nyújtott száz százalékos teljesítményt. A hullámzásnak meg is lett az eredménye. Kemény Dénes kitette a válogatott keretből. Péternek (bár akkor ezt nem érezte jogosnak) jót tett a szünet.
1999-re a „lilák” egyik frontemberévé vált és csapata elhódította a LEN-kupát.
"A LEN-kupa parádésra sikeredett. Ennyi helyre még sohasem utaztam egy évben belül, amit annak köszönhettem, hogy mindenhol csak nyertünk. Tényleg elég jól ment a játék, de a többieknek is. A végére rázódott össze igazán a csapat, kár, hogy a bajnokságban ezt nem bizonyíthattuk. Sebaj, a LEN-kupa-győzelmet senki sem veheti el tőlünk. Ebben a zűrzavarban óriási teljesítmény volt ez a siker. Pénzt viszont csak elvétve, vagy úgy sem láttunk. Sajnálom, hogy nem marad együtt a csapat, de valamiből meg kell élni. Nem igaz?" - nyilatkozta a győzelem után.


A klubbszinten való szárnyalását követően a válogatottba is visszakerült, igaz eleinte nem igazolta mestere iránta való bizalmát. A vízilabda szakmai elitje igen "kemény" kritikákkal illette a kapitányt, amiért az újra és újra bizalmat szavazott a szerintük " sokszor nem megfelelő teljesítményt produkáló" játékosnak.
"Szeretnék az utazó keretbe kerülni. Tudom, ez nem egyszerű, de bízom a kapitány döntésében. Tudom, óriási a választék, nagyszerűek a társak. Benedek Tiborról például azt mondják, ő a világ legjobbja. Biztosan így van. De minden posztra klasszisok állíthatók, fölösleges sorolnom a neveket. Majd meglátjuk." - latolgatta az esélyek Peti a kerethirdetés előtt. Kemény Dénes a kritikákat figyelmen kívül hagyva döntött, Péternek ott a helye Firenzében (EB).
A kontinensviadal mérkőzésein nem muzsikált igazán jól, de a kezdeti góltalanságból a döntőre semmi sem maradt.
„Birost kell hagyni lőni, Birost kell hagyni lőni, és akkor megnyerjük a mérkőzést!”
– gondolom sokak számára ismeretes Alessandro Campagna eme emlékezetes mondata. Az olasz kijelentése pillanatában a korábbi góltalanságokra alapozott, nem gondolta, nem gondolhatta, hogy ez a fiatalember a döntőben 5 gólt helyez el a horvátok kapujába és ezzel nagyban hozzájárul a magyar csapat EB győzelméhez. ( A sors fintora, hogy Péter a közelmúltban remekelt a görögök elleni találkozókon. Olyan mennyiségű gólt gyártott mérkőzésenként, mellyel méltán kiérdemelte a "görögverő" jelzőt. Campagna, aki azóta a görög válogatott edzője,  ma már minden bizonnyal korábbi mondatának ellenkezőjére okítja fiait.) Magyarországon már akkor hősként ünnepelték a miskolci fiút, aki nem mindennapi teljesítményt nyújtva bizonyította be a nagyvilágnak és a szakmának, igenis ott a helye a válogatottban.
 

Biros 1999 őszén ismét csapatot váltott. Ezúttal Rijeka volt a soros, ahol nem igazán azt kapta amire számított. Ennek ellenére a csapat megnyerte a Jugoszláv bajnokságot, Peti pedig 182 találattal a bajnokság gólkirálya lett.

2000 nyarán már az olimpia lázában égett a magyar válogatott. Petinek gondok voltak a vállával is, a lövéseit sem tudta helyezni, de a nyár végére ismét elérte előző évi csúcsformáját. Az eredmény közismert. Sydney: olimpiai aranyérem. Az első. Merthogy több is van neki.

2000-ben Molnár Tamással már mint olimpiai bajnokok szerződtek a Becsej csapatához.

A válogatottnak „matt” időszak kezdődött az olimpiai arany megnyerése után. Péternek ment a játék, de a csapat valahogy nem volt az igazi. 2003-ig kellett várni a következő aranyra.

Péter Ismét bajnok a Honvéd (2006)2001 őszén ismét klubcsapatot váltott. Budapestre igazolt a Domino BHSE csapatába. ( Meccsenkénti góljainak száma átlagban 2-3.)

2003-ban a BL győzelem ugyan elúszott a klubnak, de a válogatott ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott, mégpedig a barcelonai VB-n. Innentől nem volt megállás.

2004. Athén-olimpia-újabb aranyérem! A második.
Ráadásként 2004 őszén megszületett első kisfia Samu (Domokos) is.

Az olimpia után a válogatott ismét „gyengébben” muzsikált. Elúszott a 2005-ös VB arany...


2006 nem kimondottan Biros Péter éve volt. Sérülései miatt közel fél évet ki kellett hagynia.
Két sérülés, két elvesztett döntő…
Igen, így is lehet nézni. Hát volt ez a két sérülés, de nekem a fájó pont az, hogy ugye semmit nem nyertünk megint. Hát „Nyertünk egy Magyar Bajnokságot”, Euroligát se, se itthon a Világkupát, se az Európa Bajnokságot. Hál’ Istennek azért van a következő javítás válogatott szinten, hát klub szint az nagyon messze van még, hogy valamit lehet nyerni. Nyertünk egy Magyar Kupát, de hát a BL, a Magyar Bajnokság borzasztó messze van.” – tekintett vissza a 2006-os évre Peti a Magyar Rádiónak adott egyik interjújában.

2007. januárjában szálhatott ismét vízbe és onnantól kezdve ontotta a gólokat.
Ebben a hónapban született meg második kisfia, Vince (Kolos).

A malebourne-i világbajnokságon a magyar válogatott ezüstérmet szerzett. A horvátok győzték le mieinket a döntőben, Péter azonban végig kirobbanó formában pólózott, a válogatott gólkirálya lett.

A nyári berlini Világliga sem úgy sikerült, ahogy azt vártuk. Ezúttal a szerbek húzták keresztül a számításainkat, Biros pedig lesérült a döntőben.

Az 2007/2008-as idény elején Egerbe igazolt, ahol Gerendás kezei alatt kamatoztatja a tudását.
"Nagyon jól érezzük magunkat Egerben, a családdal együtt. Úgy is terveztem, hogy majd mikor visszavonulok, itt szerettünk volna lakni. Még nem vonultam vissza, de visszaköltöztünk, s ez nekünk nagyon jó. Jó a két fiú miatt is, magunk miatt is, nyugodtabb az élet, nem olyan kapkodós, mint Budapesten. Több idő jut egymásra,  nem megy el utazással sok idő, tíz perc alatt hazasétálok - ha nagyon sokáig tart."(VLV 2008.)
"Egerhez hosszú távú szerződés köt, és nem szeretnék szerződés lejárta előtt elmenni.  Nagyon jól érezzük magunkat, szeretek itthon játszani. Érzem, hogy szeretnek, megbecsülnek. Ettől jobb nem kell egy sportolónak. Azért szeretünk Egerben élni, mert egy élhető város, nyugodt, emberléptékű. Negyedóra alatt bárhova el lehet menni, nem kell autóba ülni, ez már eleve nagyon jó dolog." (VLV 2008.)


Több kitüntetéssel is büszkélkedhet.
Három ízben választották az év vízilabdázójává (2002,2003,2005).
" Mivel a magyar vízilabda az egyik legjobb a világon, aki onnan kitünik... De nekem inkább a saját álmaimhoz, elvárásaimhoz képest jelent rendkívül sokat ez az elismerés - ahhoz képest ahonnan én elindultam. Miskolcon még elég távolinak tűnt mindent, hogy egyszer vízilabdában leszek magyar bajnok, világbajnok, olimpiai bajnok..." – mondta el a Sztár Sportnak 2004-ben.

Horvát gólkirály (Rijeka) -182 találattal.

Forrás: Csurka Gergely - Győzelemre születtek II., Nemzeti Sport archívum, VLV interjúk

Adatai:

Születési idő, hely: 1976. 04.05., Miskolc
Képzettség (szakma): szerszámkészítő (érettségi)
Családi állapot: nős
Felesége: Jutka
Gyermekei: Samu
Domokos (2004. nov. 9.) és Vince Kolos (2007. jan. 9.)
Lakóhely: Eger
Eddigi csapatai (edzői):
1993-95 Miskolc (Kelemen Attila)
1995-1997 Eger (Gyulaváry, Szilágyi)
1997-1999 UTE (Kovács István)
1999-2000 Primorje Rijeka
2000-2001 Becsej (Kásás Zoltán)
2001-2006 Domino BHSE (Kovács István)
2007- Eger (Gerendás György)
Posztja: jobb átlövő
Beceneve: Fácán, Peti 

Eddigi válogatott szereplése:
1999. EB - Firenze
1999. Világkupa - Sydney
2000. Olimpia – Sydney
2001. EB – Budapest
2001. VB – Fukuoka
2002. Világkupa – Belgrád
2003. VB – Barcelona
2003. EB - Kranj
2004. Olimpia – Athén
2005. VB – Montreal
2006. Világkupa – Budapest
2006. EB – Belgrád
2007. VB-Melbourne

Eddigi eredményei:
Klub:
LEN-Kupa győztes (1999 – UTE)
Jugoszláv bajnok (2001 – Becsej)
BL győztes (2004 – Domino)
Magyar Bajnok (2001,2002,2003,2004,2005,2006 – Domino)
Magyar Kupa győztes (2006 – Domino)
BL döntős (2002,2003,2005 – Domino)

Válogatott:
Olimpia:
arany – 2000 - Sydney, 2004 – Athén
Világbajnokság:
arany – 2003. Barcelona
ezüst - 2005. Montreal, 2007. Melbourne
ötödik hely – 2001. Fukuoka
Európa Bajnokság:
arany – 1999. Firenze
ezüst – 2006. Belgrád
bronz – 2001. Budapest, 2003. Kranj
Világkupa:
arany - 1999. Sydney
ezüst – 2002. Belgrád, 2006. Budapest
Világliga:
arany – 2003, 2004
ezüst - 2005, 2007
bronz - 2002

Címkék:
Biros Péter Volvo

3 régi hozzászólás

Birosfan hozzászólása
2007.03.15. 09:59

Hajrá Magyarok! Elgyepáljuk a szerbeket!!!Peti Te vagy a király!!!!

Vikco hozzászólása
2007.03.11. 14:51

Birosfan! Minden mondatoddal egyetértek:D Hajrá Magyarok! Üdv!

Birosfan! hozzászólása
2007.03.08. 17:28

Sziasztok! Nagyon boldog vagyok, hogy létrejött ez az oldal! Meg persze azért is, hogy Biros Péter bekerült a válogatottba, bár ehhez eddig sem fért kétség! Sok sikert Nektek a VB-re!! Kedves Péter! Gratulálok a kisfiadhoz! Millió puszi!