FACEBOOK

Keszthelyi Rita és Varga Dénes jelölt a világ legjobb vízilabdázója címre

Keszthelyi Rita és Varga Dénes jelölt a világ legjobb vízilabdázója címre
hozzászólás, 2015.11.03.

A FINA mostantól csak csapatban hirdet "Az év legjobbja címet", a fájó hiányt a waterpoloworld.com nemzetközi szaklap igyekszik betölteni. Mától lehet szavazni, két magyar a jelöltek között.

A FINA 2010 óta díjazta minden év végén a vizes sportágak legjobb versenyzőit. A szövetség most úgy döntött (a vlv információi szerint elsősorban azért, hogy elkerülje az úszósport legjobbjainak díjazásával kapcsolatos kritikákat), hogy megszünteti az egyéni díjakat és csak a legjobb csapatokat jutalmazza. A döntés ráadásul nem szubjektív, az év versenyein elért eredmények pontrendszerben "kamatoznak", így például a szerb válogatott sikere férfi vízilabdában előre borítékolható.

A waterpoloworld.com kedden meghirdette saját szavazását, amely független a FINA értékelésétől, azonban a sportág elismert fóruma hagyományteremtő, tekintélyes elismerés megteremtését tűzte ki célul.

A díjról az olvasóközönség dönthet, úgy, hogy a lap felületén szavazatot ad le az általa legjobbnak ítélt három játékosra. A szavazáshoz google-regisztráció szükséges. (Mindenki csak egyszer szavazhat a regisztrációjával.)

A voksolás két fordulós. Előbb a női és a férfi mezőnynél is háromra szűkül a jelenleg 12, illetve 14 tagú mezőny (a szavazási felületen mód van új játékos jelölésére is), december 1-je után már csak erre a három-három versenyzőre lehet majd szavazni.

ITT LEHET SZAVAZNI

A nőknél egyedüli magyarként Keszthelyi Rita szerepel a listán, a férfiaknál ez a mezőny:

Andrija Prlainovics (szerb)
Aaron Younger (ausztrál)
Alekszandar Ivovics (montenegrói)
Ioannisz Funtulisz (görög)
Filip Filipovics (szerb)
Petar Muslim (horvát)
VARGA DÉNES
Braniszlav Mitrovics (szerb)
Francesco di Fulvio (olasz)
Felipe Perrone (brazil)
Sandro Sukno (horvát)
Joszip Pavics (horvát)
Stefano Tempesti (olasz)
Dusko Pijetlovics (szerb)


A korábbi győztesek a FINA versenyében a férfiaknál:

2010: Vanja Udovicsics (szerb)
2011: Filip Filipovics (szerb)
2012: Joszip Pavics (horvát)
2013: Varga Dénes

2014: Filip Filipovics (szerb)


A vlv értesülése szerint a LEN továbbra is megtartja eddigi egyéni díjazását, ott hagyományosan a szakmai testületek szavazatai alapján állítanak fel sportolói rangsort. Ezzel idén megvárják az év végét, mert fontos versenyek még befolyásolhatják az úszók sorrendjét.