FACEBOOK

Cseh Sándor megnevezte a világ nyolc legjobb klubcsapatát

Cseh Sándor megnevezte a világ nyolc legjobb klubcsapatát
hozzászólás, 2015.11.03.

A bajnoki és kupa-címvédő szolnokiak vezetőedzője a keddi Reggeli Start vendége volt és sok érdekes dolgot mondott.

A Belgrádban múlt szerdán elért BL-siker értékelése kapcsán kiderült az az eddig nem ismert információ, hogy az "aktuális" bírói felfogásról a mérkőzés előtti technikai értekezleten tájékoztatták a részvevőket. Ennek részeként a meccsen gyakorlatilag nem lehetett ötméteres (tehát azonnal kapura lőhető) szabaddobást kapni, ugyanakkor az ellenfél térfelén elkövetett szabálytalanságot szigorúan, minden esetben kiállítással büntették. Ehhez járult további nehézségként a szerb vízilabda mostani sajátos játéka, ami a támadások lehető leggyorsabb befejezésére, sok lövésre épül.

Mindehhez nehéz volt alkalmazkodni, de ennél fontosabb feladat volt, hogy a szolnokiak kellő motiváltsággal szálljanak vízbe, kétséget sem hagyva afelől, hogy ezt a meccset csak ők nyerhetik meg és e téren nem is volt semmi gond a csapattal. Feladat volt még, hogy a csapat minden tagja legyen nagyon éber, menjen nagy iramot és egyéni teljesítményével győzze le a vele szemben játszó közvetlen ellenfelet.

Szombathy Pál műsorvezető kérdésére Cseh Sándor elmondta, hogy Madaras Norbert azért nem utazott Belgrádba, mert egy általános rotációs gyakorlat szerint rá esett a pihenés sora a múlt héten. Korábban már Varga Dánielt, Gocicsot, Alekszicsot, Mitrovicsot és Youngert is kihagyták a csapatból egy-egy alkalommal. Ennek oka az, hogy rengeteg a mérkőzés, ezért megfelelő beosztás szerint marad ki egy-egy játékos, hogy friss maradjon mindenki. Az illető azon a héten nem vesz részt a taktika gyakorlásában, a meccs idején pedig másfél-két napos plusz pihenő segítségével regenerálódhat. (Itt jegyezzük meg, hogy Madaras Norbival beszéltünk a belgrádi meccset megelőző napon és a "pihenés" szó nem hagyta el a száját, viszont elmondta, hogy amikor kézbe vette, elhűlten nézte Cseh Sándor kifejezetten neki, az itthon maradás idejére készített edzéstervét, amit aztán persze annak rendje és módja szerint teljesített is...)

Csapata formáját illetően a vezetőedző nem óvatoskodott, egyszerűn közölte, hogy semmilyen téren nincs hiányérzete. A védekezés jó, fontos meccseken eddig kevés gólt kapott a csapat, ami több tényezőnek is betudható: megfelelően zár a védelem, jól működik a zóna és a kapusteljesítmények is rendben voltak. A játéknak ugyanakkor még keményebbnek, agresszívebbnek kell lennie mind védekezésben, mind támadásban. E mellett az egyéni felelősséget szeretné sokkal jobban előtérbe helyezni.

- Jó csapatunk van, sokan vagyunk, ugyanakkor kellenek az extra egyéni teljesítmények ahhoz, hogy a legjobb csapatokat is meg tudjuk verni - mondta Cseh Sándor.

A Szolnok az új szezonban nem vesztett még meccset, így ő mindennel elégedett (de hozzátette, a színfalak mögött nem pontosan ugyanezt mondja), de egyelőre rangadót még nem nyertek, az igazi megmérettetések még csak most következnek.

Cseh Sándor különösebb műsorvezetői noszogatás nélkül név szerint megnevezte a világ szerinte legjobb jelenlegi klubcsapatait. Az első hatba sorolta - a Szolnok mellett - két BL-csoportellenfelüket, a Pro Reccót és a Jug Dubrovnikot, valamint a másik csoportban szereplő Olympiakoszt, Rijekát és Egert. Értékelése szerint közvetlenül utánuk jön a Barceloneta és az OSC. Ezzel elárulta, amit aztán később konkrétan ki is mondott: kevés esélyt lát arra, hogy három magyar csapat élje túl a főtábla küzdelemsorozatát, s jusson el a jövő tavaszi budapesti final sixbe.

A szolnoki szakember elmondta, korábban nem értett egyet azzal a megállapítással, hogy a magyar a világ legerősebb bajnoksága, most azonban már ő is ezt vallja. Nem mintha nem a Pro Recco lenne a BL-győzelem legnagyobb esélyese, viszont olyan erős három csapat, mint nálunk, egyik bajnokságban sem játszik, s ez nagyjából az első négy-öt csapat szintjéig is elmondható. Éppen ezért a magyar bajnokság legjobb csapataival vívott mérkőzések mindig nehéz, kiemelt, fontos meccsek.

Ilyen találkozók pedig most egymásután következnek majd, hiszen a szerdai, Miskolc elleni bajnokit követően szombaton az Egert fogadja a Szolnok, majd jövő szerdán az OSC elleni BL-meccs következik, szintén hazai medencében. Egyértelmű, hogy mindkét találkozót meg akarják nyerni, noha két ellenfelük számára - mint fogalmazott - ez lesz az ősz mérkőzése. Az Egernek azért, mert a BL-főtábla nekik tét nélküli, így sokkal inkább koncentrálhatnak a bajnokságra, az OSC-nek pedig azért, mert az alapszakaszban nem találkoznak a Szolnokkal, ráadásul az első meccsen kikaptak a BL-ben, létkérdés számukra, hogy javítsanak.

Mindezek miatt tisztában van a vezetőedző azzal (és ez lesz felkészülésük középpontjában), hogy ha csak egy kicsit is jobban akarják a győzelmet az ellenfél játékosai, akkor nekik nagyon nagy nehézségekkel kell majd megküzdeniük a mérkőzés során.

Cseh Sándor továbbra is tartja azt a tavalyi megállapítását, hogy Magyarország két legjobb csapata a Szolnok és az Eger. Ugyanakkor az OSC-t is rendkívül veszélyesnek tartja, s megjegyezte: ha kívülről nézve az a megítélés, hogy a két csapat 10 mérkőzése közül jó eséllyel nyolcszor a Szolnok, kétszer az OSC nyer, s megnézzük az eddigi statisztikát (nyolc tavalyi tétmeccsen hét szolnoki győzelem és egy döntetlen), akkor... Ám a vezetőedző ennek ellenére nem tud más eredményt elképzelni jövő szerdán sem, mint hazai győzelmet.

A teljes beszélgetés: