FACEBOOK

Gerendás György: Messi és Ronaldo is izzad

Gerendás György: Messi és Ronaldo is izzad
hozzászólás, 2015.09.29.

A válogatott új másodedzője izzadást és vicsorgást szeretne látni a nemzeti csapat játékosaitól, s úgy érzékelte: Benedek Tibor elsősorban markáns visszajelzéseket kér tőle. "Hát azt megkapja"- mondta a szakember a keddi Reggeli Startban.

Gerendás György nagyon meglepődött Benedek Tibor felkérésén, nem gondolta volna, hogy egy fiatal edző "ilyen idősebb" embert kér fel segítőjéül, de nagyon jólesett neki.

A riportalany és a műsorvezető, Szombathy Pál megegyezett abban, hogy milyen furcsa az élet, vagyis a válogatottnál Gerendás éppen azt a Dabrowski Norbertet váltja a másodedzői poszton, aki őt követte az egri kispadon.

Az élő beszélgetés során megtudhattuk, hogy istenigazából nem indokolta a konkrét felkérést emlékezetes találkozójukon a szövetségi kapitány, viszont a "bejelentés" után négy órát beszélgettek, s abban az eszmecserében már sok "indok" volt.

- Talán a legjellemzőbbet mondanám el: Tibi kérése szerint - egyszerűsítem - egy kicsit keményebb, markánsabb feedback, vélemény kell neki. Hát azt meg tőlem megkapja - fogalmazott Gerendás György, aki ezután rögtön elmondta, szerinte Benedek Tibort félreismerik. A szövetségi kapitány olyan játékos volt és olyan edző, akiben pontosan elég a tűz. Hogy kicsit fegyelmezettebb, nyugodtabb a kispadon, az egy dolog, Gerendás György nagyon kevés olyan játékost ismert, akiben  a tűz annyi lett volna, mint Benedekben. "Ha neki kell a tüzem, akkor kaphat abból is, de még egyszer mondom, ez benne is ott van" - fogalmazott.

A kinevezést Gerendás nem érzi elégtételnek, "rehabilitálásnak" azzal összefüggésben, hogy ő nem volt soha szövetségi kapitány. A pályája vége felé jár (külön hangsúlyozta, hogy még azért nem a végén!), s ezt a munkát nagyon szép kis ajándéknak tekinti.

Eddigi szakmai tevékenységét folytatja a Népligetben, s elárulta, hogy a Ferencvárosnál örültek és büszkék lettek, amikor elmondta, hogy milyen felkérést kapott.

A válogatott melletti konkrét feladatokat illetően még nem tudott nyilatkozni az új másodedző. Szerinte vannak alapvetően "leosztott" dolgok, Benedek Tibor a kapitány, övé a döntés és a felelősség. Ő segítőként mindenről el fogja mondani a véleményét, legfőképpen arról, amire a kapitány kíváncsi és utána Benedek Tibor hozza meg a döntést. Ugyanakkor ő a maga részéről úgy gondolja, úgy tervezi vagy azt szeretné, ha neki is lenne szava, beleszólása.

A műsorvezető rákérdezett Gerendás György korábbi nyilatkozatára, miszerint a média még a 14. játékost is világsztárként kezeli, ami pedig messze van a valóságtól és nem használ a csapatnak.

Idézett álláspontját bővebben kifejtve a szakember annak a véleményének adott hangot, hogy a sportoló sportoljon, ez a feladata. Ezekre a fiúkra végső soron az uszodában kíváncsiak a nézők (nem főzőműsorokban - szúrta közbe a műsorvezető, vendége helyeslését kiváltva). Felhívta a figyelmet egy lehetséges negatív következményre: ha egy sportoló úgy megy ki a világeseményre, hogy ő a sztár, a megasztár, a gigasztár és játszania kell például a spanyolokkal vagy az olaszokkal, akik szintén nagyon jók, az az érzés lesz benne, hogy ő, mint gigasztár, nem kaphat ki azoktól a nagyon jó játékosoktól. "Tehát óhatatlanul is valami félelem van bennük és ha a sportban félelemmel mész be, akkor vesztettél" - mondta.

- Ezek a fiúk nem keresik a rivaldafényt. De ha már ott van, akkor elfogadják. Egy picikét ebben szeretnék segíteni vagy a szavamat felemelni, hogy ne legyen ez a túlzott "elmédiásítás".

- Hány világsztár van most a magyar válogatottban? - tette fel a kérdést a műsorvezető, s bár a vendég nehezen állt kötélnek, hogy megnevezze a szerinte e kategóriába tartozó két játékost, de végül elárulta, hogy a Varga testvéreket tekinti ilyennek.

- Minden játékosnak az a feladata, hogy minden mérkőzésen vicsorogjon, izzadjon és egy picikét a sztároknak is ez a feladatuk. Én jobban szeretem az izzadós, vicsorgós játékosokat minden szinten. Azzal a csapattal, ahol ilyenek a játékosok, nyerni lehet - fogalmazott a válogatott másodedzője, előbb a teniszből hozva példát, Borgot összehasonlítva Connorssal, McEnroe-val, majd a labdarúgás két zsenijét említette, mondván, hogy azért Messi és Ronaldo is izzad.

A teljes beszélgetés videófelvétele: