FACEBOOK

Egyiptomi csapatok az európai versenyeken? - Lukács Dénes mozgolódik...

Egyiptomi csapatok az európai versenyeken? - Lukács Dénes mozgolódik...
hozzászólás, 2015.09.21.

A legnépszerűbb olasz vízilabda-honlap felfigyelt az egyiptomi pólót néhány hónapos munkával megváltoztató Lukács Dénes tevékenységére. A vele készített interjúban a Szentes vezetőedzője(!) érdekes megállapításokat tesz az egyiptomi vízilabdasporttal kapcsolatban. 

Nincs egy hónapja, hogy a vlv-n bemutattuk a szentesi vezetőedző, Lukács Dénes egyiptomi munkáját, s jeleztük, hogy az észak-afrikai ország junior csapatával rövid felkészülés után az almati U20-as világbajnokságra készül. Nos, azóta lezajlott ez a világverseny (hál' istennek és Horkai György fiainak, magyar bronzéremmel), s érdemes említést tenni arról, hogy pólóvilágban az egyiptomi sportélet nagy sikereként könyvelték el, hogy junior válogatottjuk a 10. helyet érte el (18 részvevő volt), megelőzve olyan országokat, mint Japán, Kanada, Kína.

Az olasz, de részben angol nyelvű www.wpdworld.com (Waterpolo Development World) azzal kezdi interjúját, hogy "valami történik Afrikában". A cikkíró, Fabrizio Napoli óriási fejlődésként értékeli az egyiptomi juniorok vb-teljesítményét és - mint az interjúból kiderül - nem csupán arról van szó, hogy az afrikai csapat öt helyet lépett előre a legutóbbi, voloszi vb-hez képest, s hogy legyőzte Hollandiát, hanem kifejezetten szoros meccset játszott és a korábban megszokottakhoz képest jóval kevesebb góllal kapott ki olyan, a sportág elitjéhez tartozó országok válogatottjától, mint például Montenegró vagy Spanyolország.

Az egyiptomi szövetségi kapitány, Lukács Dénes az interjúban elmeséli egyiptomi kötődésének történetét, s mint a korábbi vlv-cikkben, itt is megemlíti: a vb-felkészülés alatt már látszott a fejlődés, mert kikaptak ugyan a nagy csapatoktól, de mindegyiknek sikerült 9-10 gólt lőniük, ami már jelezte, hogy komoly fejlődésen mentek át az afrikai fiatalok.

Mivel csak néhány hónap volt arra, hogy a csapatot szinte szó szerint a semmiből összehozza, s ennyi idő alatt lehetetlen behozni a technikai lemaradást, az olasz újságírónak Lukács elárulta, hogy elsősorban a fizikai felkészítésre helyezte a hangsúlyt, s a fiúk nagyon keményen dolgoztak a keze alatt.

Az újságíró kérdésére elmondta, van már olyan játékos is a csapatában (Ahmed Barakatnak hívják), aki igazi játékmester, s megállná a helyét korosztályának legjobbjai között európai szinten is, amit egyébként az almati tornán jelenlévő más edzők is észrevettek. A 96-os születésű fiúnak nemzetközi karriert jósol a magyar edző.

Az új szabályokkal kapcsolatban érdekes véleményt fogalmazott meg Lukács Dénes. A pálya méretének csökkentésével ő is egyetért, a ritmus gyorsult, nincs megállás, de a kisebb labda szerinte növelni fogja a vállsérülések gyakoriságát. Ami pedig a mezőnyjátékosok számának hétről hatra csökkentését illeti, ez véleménye szerint teljesen megváltoztatja a játékot és a hagyományosan erős csapatoknak kedvez. E mellett a létszám csökkentése azzal a veszéllyel is jár, hogy mivel kevesebben jutnak rendszeres játéklehetőséghez, tehetségek kallódhatnak el. Az edző szerint mindenképpen több tapasztalatra és azok alapos elemzésére volna szükség az új szabályokat illetően.

Az egyiptomi vízilabdasport helyzetének bemutatása után Lukács Dénes elmondta, hogy ezekben a napokban vitatja meg az egyiptomi szövetség vezetése azt a hosszú távú fejlesztési tervet, amelyet letett az asztalra, s amely végcélként a 2020-es tokiói olimpián való sikeres részvételt fogalmazza meg. Kontinensükön jelenleg csak egy válogatottat, Dél-Afrikát jegyzik a sportágban, ezen lehetne változtatni, ha megvalósíthatónak ítélik a programját, - a FINA és a LEN segítségével.  Ötletei között megemlítette, hogy sok játéklehetőséghez kellene juttatni a formálódó felnőtt válogatottat (amely nyilvánvalóan a most sikeresen szerepelt juniorokra épül majd), európai és ázsiai versenyeken kellene részt venni.

Az újságíró visszakérdezett, jól hallja-e, Európáról beszél az edző? Mire Lukács Dénes megjegyezte, szerinte az egyiptomi vezető klubcsapatok indulhatnának a Bajnokok Ligája kvalifikációs küzdelmeiben, miként az ország válogatottja is az Eb-selejtezőkön, ezt a földrajzi közelség lehetővé tenné. Sportpolitikai szempontból pedig nagy jelentősége volna annak, hogy a sportág Afrikában tovább erősödjön, ezért a FINA és a LEN támogatását is élvezhetné egy ilyen terv.