FACEBOOK

Horkai György és Zalánki Gergő a Reggeli Startban

Horkai György és Zalánki Gergő a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.09.17.

A junior világbajnokságról bronzéremmel hazatért magyar válogatott szövetségi kapitánya és az utolsó meccs utolsó ötméteresének sikeres végrehajtója volt szerdán a Reggeli Start vendége a DigiSporton.

Horkai György felelevenítette a felkészülést, sőt, emlékeztetett, hogy ennek a korosztálynak a nemzeti csapata tavaly az Eb-n döntőt játszott, ezüstérmet szerzett, s akkor ugyanazokkal az olaszokkal vívott sikeres elődöntőt, akiktől most kikapott a döntőbe jutásért vívott küzdelemben. Ez is bizonyítja a nemzetközi élmezőny kiegyensúlyozottságát.

A beszélgetés során felidézték a bronzmérkőzés káoszba fordult utolsó perceit, s az ötméterespárbajt. Érdekes, hogy a végül meccsdöntő utolsó ötméterest az a Zalánki lőtte be, aki az Universiadén győztes magyar csapatban is szerepelt, s az ottani, szintén ötméterespárbajban javunkra eldőlt finálé végén nem szerepelt az ötmétereslővők között.

Az új szabályok "működése" iránt érdeklődő műsorvezető, Szombathy Pál kérdésére válaszolva Zalesz elmondta, neki nagyon tetszik, hogy kisebb méretű labdával játszottak, így sokkal erősebb, nehezebben védhető lövéseket lehetett produkálni. Ugyanakkor hozzátette, nagyon nehéz lesz most visszatérnie a "régi" szabályok keretei közé. (Mint ismeretes, a FINA kísérleti jelleggel az utánpótlás-világversenyeken bevezette, hogy a meccsek kisebb pályán, kisebb méretű labdával zajlanak és egy időben csupán 5-5 mezőnyjátékos lehet vízben a hagyományos 6-6 helyett.)

Horkai György rémálomként idézte fel a görögök elleni bronzmeccs utolsó néhány támadását, elmesélte, hogy egy perccel mérkőzés a vége előtt kétgólos vezetés birtokában támadtunk, a vége mégis döntetlen lett, így következtek az ötméteresdobások. Ezek közben a szövetségi kapitány "hirtelen ihlettől vezéreltetve" az első három dobás után kapust cserélt, a meccsen kiválóan védő Kardos Gergely helyére az addig kispadon ülő Vogel Somát küldte be, aki a következő három ötméterest zsinórban kivédte, s ezzel nagy szerepet vállalt a győzelemből. Az eset kapcsán Horkai György elmesélte, hogy a csapat egyik legjobb játékosa, a már felnőtt válogatottban is többször szerepelt Manhercz Krisztián így kommentálta a történteket: "Mi bebizonyítottuk, hogy jók vagyunk, megfordítottuk a meccset, s a végén meg akartuk adni a lehetőséget arra, hogy Gyuri bá' is bizonyíthassa: jó edző..."

Azért a szövetségi kapitány hozzátette, hogy a fenti mondat nem "éles szituációban", hanem már a bronzérem késő esti ünneplése során hangzott el...

A teljes beszélgetés: