FACEBOOK

Benedek Tibor: Nem kell fenekestül felforgatni mindent

Benedek Tibor: Nem kell fenekestül felforgatni mindent
hozzászólás, 2015.09.07.

A szövetségi kapitány már látni véli a nyári kudarcok okait, s ezekről viszonylag részletesen beszélt is a Reggeli Start hétfői élő adásában. Feltűnő volt, hogy elhárította a választ arra a kérdésre: várható-e személyi változás a stábjában. Mint mondta, erről "még" nem beszélne.

Benedek Tibor megerősítette korábbi, a vlv-n megjelent határozott állítását, hogy a lemondás egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejében. Négy évről van szó és azt lehetett tudni, hogy nem lesz minden mindig tökéletes, noha arra nem számított senki, hogy ez a nyár ennyire rosszul sikerül.

- Ha a jövőt nézem, akár a következő évet, mindenképpen olyan figyelmeztetés volt nekem és a csapatnak is, amiből tanulnunk kell. Egy edző élete szerintem ilyen pillanatokban dől el. Hogy hogyan képes ilyen pillanatokban váltani vagy megújulni, nem összeesni, hanem még erősebbé válni. Fiatal edző vagyok, de ezeket szerintem bírnom kell - mondta a szövetségi kapitány, aki elárult néhány részletet az őt tisztségében megerősítő elnökségi ülésen történtekről. Mint mondta ő maga kérte a megerősítést beszámolóját követően, ezután fogalmazta meg a felszólítást Kemény Dénes az elnökség tagjainak, hogy "Emeljük fel a kezünket, ha bízunk Benedek Tiborban!'".

- Én úgy gondoltam, hogy ez a közös munka csak akkor működhet, hogyha ez a bizalom megvan föntről lefelé ugyanúgy, ahogy nekem megvan a játékosaim felé vagy a játékosaimban megvan felém.

Szakmai kérdésekre térve Benedek Tibor elmondta, a vb-vel kapcsolatos következtetések sokkal szélesebb körűek annál a sommás megállapításnál, hogy nem vagyunk elég gyorsak. Az olasz mérkőzés elemzése után egyértelmű, hogy hiányoztak az akciógólok. Mindkét csapat 13 gólt lőtt 17 emberelőnyéből, az egygólos győzelmet akciógóllal szenvedtük el, ez döntötte el a mérkőzés. Az akciógól hiánya azt bizonyítja, hogy nem voltunk elég gyorsak, kreatívak, nem volt elég hatásos a támadójátékunk, ezt kell áttekinteni a stábbal, hogy ennek mik volt az okai és hogyan lehet ezeken változtatni.

A műsorvezető, Szombathy Pál azt is feszegette, hogy a csapatkohézió, az emberi okok, a játékosok hozzáállása, a háttér, minden együttesen lényegesebb volt-e a szakmai okoknál, amire Benedek Tibor igennel válaszolt.

- Nyilván a játékban is voltak hibáink, de az, hogy ezen a nyáron elég sok csapattól kaptunk ki fontos világversenyen, eddig egyáltalán nem volt jellemző, ennek mindenképpen nem csak taktikai okai vannak, hiszen taktikában nagyjából ugyanazt játszottuk, mint a tavalyi vagy a tavalyelőtti évben.

A beszélgetés során Benedek Tibor vitába szállt "főnökével", Kemény Dénessel, a szövetség elnökével, aki a Reggeli Startban azt mondta, hogy számára a legérdekesebb a nyerő emberek hiánya volt, mert ő úgy gondolja, nincs olyan, hogy a nyerő ember egyszer nyerő ember, utána meg nem nyerő ember, itt tehát szerinte valami más ok lehet a háttérben.

Benedek szerint a nyerő ember olyan, hogy egyszer megnyeri, egyszer elveszíti, elképzelhető, hogy nem sikerül neki, de ott van benne az erő, hogy elvállalja és belővi. Egy csapat akkor erős, ha ilyen játékosból van legalább négy-öt. Ha csak kettő,és az ellenfelek ezt tudják, akkor a csapat nem lesz hatékony.

- Az ellenfeleink ugyanúgy videóznak, tudják, hogy mi a taktikánk. Két év alatt egy kicsit ki is ismertek minket, valószínűleg nem is tudtunk annyira megújulni játékban, mint amennyire ilyen helyzetben talán kellett volna. Én azt gondoltam, hogy azok a pici újítások, amiket elvégzünk taktikailag, azok hoznak majd egy-két olyan gólt, ami kell ilyen helyzetben, hogy már ismerik a játékunkat. Nem volt elég.

- Most utólag van olyan személyi döntés, amit hibásnak gondolsz? - szólt a következő kérdés.

- Ha lenne, akkor sem mondanám itt most..., de úgy gondolom, hogy az adott helyzetben a Világliga utáni döntésemet nem tartom hibásnak, tehát azt, hogy Varga Dánielt visszatettem rossz kéz oldalra, Szivós Márton visszakerült - mondta a kapitány, hozzátéve, hogy amit Szivós Mártontól kért, hogy növelje meg mozgásaival a kiállítások számát, azt ő megtette. "Talán a fiatalos lendület hiányzott a csapat játékából, főleg a széleken."

Hogy mennyire viselik el a bírálatot a csapat tagjai, azzal kapcsolatban Benedek Tibor két részre bontotta a választ. Egyrészt úgy fogalmazott, hogy az egymás közötti őszinte bírálatot jól bírják, mert tudják, hogy arra szükség van. Megjegyezte, hogy "kifelé", a média felé nagyon könnyű bárkit is bírálni. Sok tanácsot kapott a vb óta, de pontosan tudja, hogy mindig vannak hibás, kritizálható dolgok a játékban, győzelem esetén fel sem merül, hogy ezekről beszéljen bárki. Most minden játékost "meg lehet találni" - itt kell megfontoltnak, okosnak lenni.

- Nem hiszem, hogy annyira nagy lenne a baj. Vannak dolgok, amiket ki kell javítanunk, de azért ez egy jó csapat, jó játékosokból áll és ha a gyengébb egyéni teljesítményeket kijavítjuk, akkor ez a csapat újra működni fog - mondta Benedek Tibor, aki szerint az előrelépés az egyéni elemzéssel kezdődik, ezeket már elkezdték, s ezt követi, hogy újra fel kell építeni a csapatot.

- Mitől lesz más, jobb a játék az Európa-bajnokságra? - kérdezte Szombathy Pál.

Válaszában a kapitány visszatért arra, hogy szerinte nem kell mindent fenekestül felforgatni, továbbra sem gondolja azt, hogy a taktika terén nagyon sok dolgot kell megváltoztatni. A játékosok megtanulták az elmúlt két év során, hogy hogy működik a mai stabil védekezés, ebből a szempontból olyan nagy problémák nem voltak. Támadásban talán az egyéni kreativitást kell fokozni, azt, hogy a játékosok még inkább merjenek egyéni döntéseket hozni, ezt a bátorságot kell tovább erősíteni.

A konkrét kérdésre, hogy a kapitány tervez-e változtatásokat a szakmai stábban, a válasz ez volt: "Erről még nem beszélnék."

- Létezik-e védettség a játékosoknál, mennyire "nyílt most ki" a keret, vannak-e olyan emberek, akik kihagyhatatlanok? - szólt a következő kérdés.

- Tudjuk, hogy vannak, kimondatlanul is tudjuk, de ezeknek a játékosoknak is meg kell találniuk azt a motivációt, ami akár már a belgrádi  Európa-bajnokságon látható lesz. Hiszen négy lehetőség volt az olimpiára való kijutásra, ebből kettő elment és aki ezt nem fogja fel, annak most, ebben a pillanatban már nincs helye a csapatban - mondta.

A nemzetközi erőviszonyok alakulását firtató kérdésre Benedek Tibor azt válaszolta: bármennyire is úgy tűnik, hogy a riválisaink erősödtek az elmúlt időszakban, ő a maga részéről változatlanul úgy gondolja, hogy "mi vagyunk itt a kulcskérdés". Tehát az, hogy mi milyen teljesítményt nyújtunk. Ha azt játsszuk, amit tudunk és a játékosaink olyan erőben vannak lelkileg, fejben, fizikálisan, amilyenben lenniük kell, akkor a helyzet ugyanaz, mint mindig: van két-három csapat, amely esélyes a győzelemre.

- Igaz, hogy kikaptunk sok csapattól ezen a nyáron, az ausztráloktól, az Egyesült Államoktól, Montenegrótól, Olaszországtól, de ha mi rendben leszünk fejben, akkor ezek a csapatok mögöttünk vannak - fogalmazott Benedek Tibor.

A teljes beszélgetés: