FACEBOOK

Kupasorsolás - BL, Eurokupa

Kupasorsolás - BL, Eurokupa
hozzászólás, 2015.08.26.

Elkészítették a BL-főtábla és az Eurokupa-selejtezőkör sorsolását. Az Eger ellenfele lesz a Barceloneta, az Olympiakosz, a Spandau 04 és további két csapat a selejtezőkből. A Fradi és a Szeged az Eurokupában egy csoportba került, előbbi rendezi meg a 7 csapatos tornát Budapesten. Nyilatkozatok folyamatosan.


Bajnokok Ligája 2015-16, teljes menetrend

 1. selejtezőkör, szeptember 4-6.


A csoport (Herceg Novi, Montenegró):

Mladost Zágráb (horvát)
Jadran Herceg Novi (montenegrói)
Szpartak Volgográd (orosz)
Montpellier (francia)

B csoport (Málta):

Sport Management Verona (olasz)
Nagyvárad (román)
Budva (montenegrói)
Valletta (máltai)

C csoport, Tbiliszi (időpontok helyi idő szerint, ott két órával előbbre jár a mutató):

Szeptember 4., péntek


18.00 OSC-Waspo Hannover (német)

19.30 Lokomotív Tbiliszi (grúz)-Marseille (francia)

Szeptember 5., szombat

18.00 Marseille-OSC

19.30 Tbiliszi-Hannover

Szeptember 6., vasárnap

10.00 Hannover-Marseille

11.30 Tbiliszi-OSC

A csoportokból az első három helyezett jut tovább.


A második selejtezőkörben még szintén tornarendszerű lesz a lebonyolítás, az időpont szeptember 18-19-20.

Ekkor a következő csapatok is játékba lépnek:

Primorje Rijeka (horvát), Duisburg (német), Vouliagmeni (görög), Szolnoki Dózsa-Közgép, Sabadell (spanyol), Brescia (olasz), Radnicski Kragujevác (szerb).


A következő fázisban egyenes kieséses párharc lesz a főtáblára jutásért, az eddigiek alapján csoportgyőztest csoportmásodikkal sorsolnak majd össze (a játéknapok: október 3. és 17.).

Fontos változás az eddigiekhez képest, hogy az új szezonban csak ezen a szinten lehet majd "átlépni" az Eurokupába, a BL-főtáblára kerülésért az utolsó fázisban kieső négy csapat folytathatja a másik, kisebb tornán. A LEN ezzel akarja elkerülni, hogy a BL-selejtezőtornákon egyes csapatok vereségre (vagyis az Eurokupába való átkerülésre) játsszanak, ahogyan az az elmúlt években több alkalommal is történt.

A BL-főtábla küzdelemsorozata október 28-án kezdődik és 2016. május 18-ig tart.

A szerdán elvégzett sorsolás szerint a főtábla mezőnye így alakul majd:

A csoport: Barceloneta, EGER, Olympiakosz, Spandau 04 Berlin (további két csapat jön a selejtezőkből, ezek között lehet az OSC és a Szolnok is)

B csoport: Pro Recco, Partizan Belgrád, Jug Dubrovnik, Galatasaray (további két csapat jön a selejtezőkből, ezek között lehet az OSC és a Szolnok is)

Mint ismeretes, a BL hatos döntője 2016 tavaszán Budapesten lesz és annak - a csoportban elért eredményétől függetlenül - házigazdaként részvevője a ZF-Eger csapata.

(Érdekesség, hogy a főtáblán való részvétel jogát eredetileg a Brescia vásárolta meg, s a LEN hozzájárult ahhoz, hogy ezt a jogot "menet közben" átadja a Pro Reccónak...)


Az eddigiektől eltérően a következő szezonban az Eurokupában is lesz magyar részvevő, méghozzá kettő.

A Fradi és a Szeged ugyanabba a csoportba került és előbbi rendezi meg Budapesten (még nem biztos, hogy a Népligetben) a tornát. Az ellenfelek: Acquachiara (olasz), Esslingen (német), Primorac Kotor (montenegrói), Jadran Split (horvát), Stasbourg (francia).

A másik csoport tornája Splitben lesz, a részvevők: Mornar Split (horvát), Sintez Kazany (orosz), Nizza (francia), Widex Donk Gouda (holland), Canottieri Napoli (olasz), Kirishi (orosz).

A meccseket tehát tornarendszerben bonyolítják le, a csoportokból négyen jutnak tovább. A két torna időpontja hivatalosan október 2-3-4., mivel azonban Budapesten 7 csapat szerepel, elképzelhető, hogy már október 1-jén elkezdődnek a meccsek, ez ugyanúgy tisztázásra vár még, mint ahogy a pontos helyszín (az uszoda).


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Bár még nem tudhatjuk, kik érkeznek a selejtezősorozatból, azért nekem úgy tűnik, hogy most nincs akkora különbség a két csoport erejét tekintve, mint mondjuk az előző szezonban volt.

Ugyan fix helyünk van a final six-ben, ahhoz, hogy ott majd jó eredményt érjünk el, egész évben komoly teljesítményt kell nyújtani. A legjobb példa erre a Barceloneta, amely az első évben nagyon meg akarta mutatni, hogy ott a helye a hatos döntőben, a második évben pedig láthatóan "spórolt".

Tekintettel a mostani, új bajnoki lebonyolítási rendszerre, számunkra most fordított a helyzet, ha úgy jönnek ki a meccsek, hogy "súlyoznom kell", akkor nyilván a bajnoki meccset fogom előtérbe helyezni, hiszen ott magunkkal visszük az alapszakaszban elért eredményeket, míg a BL-ben a final six-ben biztos lesz a helyünk, bár természetesen nem mindegy, hogy a csoportban hol végzünk. Májusig tehát a bajnokság élvez prioritást nem a BL. Egyébként pedig nagyon messze van még a klubszezon utolsó szakas
za, lesz még addig a válogatottaknak Világliga, Európa-bajnokság, esetleg még olimpiai kvalifikációs torna is.

Az biztos, hogy az egri embereket jobban érdekli a BL-meccs, mindig több nézőnk van a Bitskeyben, mint a bajnokikon, tehát természetesen továbbra is igyekszünk majd kiszolgálni a közönséget, ráadásul magunk miatt is fontos, presztízskérdésnek tekintjük, hogy saját jogon is bejussunk a legjobb hat közé.

HÁRAI BALÁZS (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Hasonló a sorsolás, mint a tavalyi volt, annyi a különbség, hogy a Recco helyett most a Spandau van nálunk, és persze még nem tudjuk, hogy kik érkeznek a selejtezőből. Ezen a szinten már minden csapat jó, ennek ellenére természetesen nem lehet más célunk, mint annak bizonyítása, hogy ott van a helyünk a legjobb hatban - méghozzá akkor is ott lenne, ha nem lennénk rendezők.


VARGA ZSOLT (FTC) a vlv-nek:

- A két csoport közül az erősebbe kerültünk, itt van a tavalyi döntős Acquachiara, a Primorac és a Jadran Split is tradicionálisan jó vízilabdát játszik, igyekszünk majd mindkettőjükről videókat szerezni, mert a jelenlegi játékosállományukat nem nagyon ismerjük. A rivális Szegeddel is összekerültünk, úgyhogy egyáltalán nem lesz könnyű a továbbjutás, hiszen a torna hét csapatából háromnak búcsúznia kell.

A házigazda szerep elég komoly szervezést igényel majd, hiszen hét csapat vesz részt a tornán, egyelőre még az sem biztos, hogy a Népliget lesz a helyszín, amit persze mi szeretnénk, hiszen számunkra az a hazai pálya. Mindenképpen jó, hogy itthon, hazai közönség előtt játszhatunk ezekkel a csapatokkal.

- A rendezőnek mindig van egy kis játéktere, beleszólhat a meccsek sorrendjébe, időrendjébe, gondolom, ezzel élni fogtok...

- Természetesen mérlegelni fogjuk, hogy melyik csapat milyen játékerőt képvisel és hogy hogyan előnyösebb számunkra a meccsek sorrendje. Ha már ez a lehetőség megvan, akkor igyekszünk kihasználni. Ez azért is fontos, mert nagyon rövid időn belül kell lejátszani hat meccset és ez mindenképpen megterhelő.

TÓTH MÁRTON (FTC) a vlv-nek:


- A Primorac Kotor és a Jadran Split játékosállományát nem ismerem, de az biztos, hogy az Aquachiara komoly játékerőt képvisel, ennek a sorozatnak a legutóbbi döntőjében szerepelt, s két nagyon jó külföldi játékosuk is van. Mivel négyen mehetnek tovább, a csapatunkat természetesen továbbjutó helyre várom, de az az igazság, hogy mivel még nem tudtunk együtt készülni, egyelőre nem tudom megmondani, hogy várhatóan milyen erőt fogunk képviselni. Mindent megteszünk, hogy továbbjussunk.

Az biztos - már csak a magam posztjából kiindulva is -, hogy ennyi meccset lejátszani ilyen rövid idő alatt, ez nagyon komoly erőpróba lesz. Nyilván nagyon okosan kell csinálni, nem szabad az elején mindent kiadnunk magunkból, ugyanakkor minden meccsen fontos az eredményesség is. Az kétségtelen, hogy egy ilyen tornán fel tudjuk majd mérni, hogy hogy állunk. Egyébként nem csak a hazai pálya miatt jó, hogy mi vagyunk a rendezők, hanem azért is, mert így az utazással nem kell foglalkoznunk, ez nagy előny.


VARGA PÉTER (Szeged) a vlv-nek:

- Ez kicsit olyan, mint a bajnokság alapszakasza..., itt is a nehezebb csoportba kerültünk. Nem ismerem konkrétan minden csapat jelenlegi játékerejét, de ha csak abból indulok ki, hogy Montenegróban, Olaszországban és Horvátországban milyen a játékkultúra, azt kell mondjam, nem könnyű a feladatunk. A Strasbourg és az Esslingen a továbbjutás kérdésébe valószínűleg nem fog beleszólni, de azért velük is játszani kel és az sem lesz könnyű ilyen sűrű programú tornán. természetesen az az alapvető célunk, hogy a továbbjutó helyek valamelyikét megszerezzük.


VARGA II. Zsolt (Szeged) a vlv-nek:

- Jó emlékeim vannak Oroszországról, de nem bánom, hogy nem kell kiutaznunk, mert a két orosz csapat a másik csoportba került... A csoportunkban jó csapatok vannak, kemény dolog lesz egy tornán játszani ellenük, meglátjuk, mennyire fogjuk bírni. Most, hogy igazoltunk játékosokat, bizakodó vagyok, hiszen többen lettünk. Nem ismerjük még az ellenfeleket, így egyelőre azt sem lehet tudni, melyik meccsre írhatunk be esetleg több fiatalt, hogy pihenhessenek kicsit az idősebb játékosok. Érdekes lesz, számomra kicsit visszautazás az időben, olyan érzés, mint amikor Moszkvában játszottam és a LEN Kupában szerepeltünk...

Egyébként nagy örömmel várom az Eurokupa-meccseket, már csak azért is, mert a bajnokság új rendszerű lebonyolítása miatt kevesebb lesz a mérkőzés, jó, hogy remek csapatok ellen szerepelhetünk nemzetközi szinten.