FACEBOOK

Világszervezetet hoztak létre a vízilabdaedzők

Világszervezetet hoztak létre a vízilabdaedzők
hozzászólás, 2015.08.26.

A kazanyi világbajnokság helyszínén, a vb alatt - igen csekély hírveréssel - megalakult a Vízilabdaedzők Világszervezete (WWPCA). Magyar szakember nincs az alapítók között.

A politikamentes és nonprofit szervezet célja az edzői munka segítése világszerte, a tapasztalatok megosztása, átadása a szakmai munka és a sportág színvonalának emelése érdekében. A szakmai módszerek mellett tudományos, orvosi és jogi információk megosztását is ígérik az edzők hétköznapi munkájának segítése érdekében. Bár az alapítók világszerte jól ismert szakemberek, a szervezet indulásakor meghatározott célok között szerepel a szakmai munka segítése azokban az országokban is, amelyek nem tartoznak a sportág elitjéhez. A WWPCA várhatóan valamennyire érdekvédelmi feladatokat is megpróbál majd ellátni.

A szervezet augusztusi kazanyi megalakítása az első lépés volt, a tervek között tapasztalatcserék mellett a nemzeti szövetségekkel való kapcsolatfelvétel is szerepel. A tagság értelemszerűen a világversenyek időszakában, azok helyszínén találkozik majd (legközelebb Belgrádban, a 2016 januári Európa-bajnokságon), de várhatóan külön programokat is szerveznek.

A WWPCA máris elindította honlapját és facebook-profilját, s megadták a csatlakozás technikai lehetőségét.

A tagdíj erre az évre 50 dollár, egyébként évi 90 dollár.

A szervezet vezető testülete:

Petar Porobics (elnök, alapító tag, Montenegró),
Ratko Rudics (alelnök, alapító tag, a szervezet honlapja szerint Brazília képviseletében),
Dragan Jovanovics (ügyvezető igazgató, alapító tag, Kanada),
Alessandro Campagna (alapító tag, olaszország),
Dejan Udovicsics (alapító tag, USA),
Jannisz Giannurisz (alapító tag, Görögország),
Karl Izzo (Málta),
Paolo Malara (Kína),
Adel Shamala (Egyiptom),
Adam Wright (USA),
John Vargas (USA),
Quim Colet Genesias (Spanyolország)
Szergej Drozdov (Kazahsztán)

Az edzői munka nemzetközi szintű fejlesztésének szervezeti kerete elvileg eddig is megvolt, hiszen a FINA egyik testülete az Edzőbizottság, amelyben egyébként 2013 óta éppen a magyar szövetség elnöke, Kemény Dénes képviseli a vízilabdát. Ugyancsak a FINA keretein belül működik egy játékosbizottság.

A sportág azonos problémákkal szembenéző szereplőinek szövetségbe szerveződése már korábban megkezdődött. Működik a játékvezetők nemzetközi szervezete (honlap - facebook) és a vízilabdázók is alapítottak nemzetközi érdekvédelmi szervezetet, sőt, magyar pólósok internetes "állásközvetítő" és érdekvédelmi honlapot indítottak még 2012-ben.