FACEBOOK

Gergely István a Reggeli Startban

Gergely István a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.08.24.

A vb-szereplés elemzése még tart, de valamit Gergely István szerint is ki kell találni. Ez lehetne az is, hogy lelkileg felállunk, s kimondjuk: na jó, akkor ebből most elég és innentől nyílegyenesen elindulunk fölfelé!

A nyári szünet után újrainduló Reggeli Start első "friss" adásában, hétfőn eggyel többek között Gergely István, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatvezetője, kapusedzője volt a vendég. (A vb-szereplést hamarosan értékeli a szövetség elnöksége, a történtek alapos elemzése még zajlik.)

A szakember emlékeztetett, hogy mióta Benedek Tibor átvette a szövetségi kapitányi posztot, hét világversenyből ötször döntőt játszott a csapat, s ha átlagot vonunk, ez még mindig jó eredmény. A gyengébb helyezések viszont az elmúlt időszakra estek, s az okok elemzésének széles körűnek kell lennie, ki kell terjednie szakmai és emberi kérdésekre egyaránt. Sok idő nincs, nagyon fontos, hogy a tanulságokat már idén hasznosítani tudja a csapat.

Gergely István maga vette fel, hogy a stábnak is meg kell újulnia, jobban kell motiválnia a játékosokat, nagyjából úgy, ahogy az első évben tette, s nem csak a szakmára kell fókuszálni, hanem a közös munka emberi oldalára is. A csapatvezető szerint nincs napirenden a váltás a szövetségi kapitányi poszton.

"Sokan mondják, hogy a csapat túlteljesített a 2013-as barcelonai vb megnyerésével. De ha ez igaz, akkor nincs helye azoknak a véleményeknek, hogy mondjon le a szövetségi kapitány" - fogalmazott, hozzátéve: nem úgy lettünk hatodikok, hogy 8-10 góllal kaptunk ki, hanem eggyel. Ez a plusz egy gól szerinte meglehet, ha az emberi oldalát megerősítik a csapatnak. Elmondta, hogy a játékosok részéről is látható a szándék a változtatásra. Gergely István hangsúlyozta, hogy egyfajta folyamatos fejlődésről van szó, egyénenként, csapatként és a stáb részéről is.

A kazanyi csalódás kapcsán megjegyezte, "minden kapcsolatnak vannak mélyebb pontjai, ez most az, de ez nem azt jelenti, hogy itt van a képességeink határa, megmutattuk sokszor, hogy azért sokkal magasabbra is fel tudunk menni".

Az irányt a "kormányos", Benedek Tibor fogja meghatározni, nem csak a játékosok, hanem a stáb számára is. Az biztos, hogy sarkalatos pont a gyorsaság kérdése, mert túl sok kontránk, lefordulásunk a vb-n nem nagyon volt, szemben az elmúlt évek gyakorlatával. Ezt vissza kell tudni állítani, de mindenképpen kell találni egy olyan "fegyvernemet", amiben jobbak vagyunk a többieknél és amit hatékonyan is tudunk alkalmazni velük szemben. Emellett megjegyezte: fontos, hogy a válogatott játékosok versenyeztetve legyenek egymással, saját maguk és a csapat szempontjából is.

A szakember úgy fogalmazott, hogy váltsunk a hatodik hely után egy hatalmasat, lelkileg álljunk fel, mondjuk ki, hogy na jó, akkor ebből most volt elég, elsősorban lelkileg rugaszkodjunk el ebből a helyzetből és nyílegyenesen emelkedjünk felfelé. "Legyen ez az, amire azt mondják majd a riválisaink, hogy a magyarok ezt is tudják."

- Hátrány-e, hogy a keret tagjai lényegében két jó klubba vannak "bezárva"? - szólt a műsorvezető, Szombathy Pál kérdése.

Gergely István szerint nem hátrány, amennyiben sok és jó mérkőzést játszanak a válogatottak a klubjukban. Ellenkező esetben, ha nem kell gyakran fontos döntést hozniuk játék közben, akkor hátrány lehet. E ponton Gergely István elmondta, hogy csak részben ért egyet az új rendszerű bajnoksággal, azzal, hogy az alapszakasz mezőnyét két csoportra osztották. Így ugyanis az erős csapatoknak kevesebb nehéz meccse lesz. Hozzátette: nem abban látja a bajnokság fejlődésének kulcsát, hogy az OB1-es mezőny létszámát növelik, szerinte inkább a másodosztályt és a harmadosztályt kellene megerősíteni. Az első osztálynak nagyobb rangot kellene adni, párhuzamosan azzal, hogy ezen a szinten sokkal több kiélezett mérkőzést rendeznek.

A beszélgetés utolsó szakaszában a szeptember 12-i budaörsi expóról esett szó. A tavalyi első "vízilabda-ünnep" jól sikerült, amit az is mutat, hogy idén sokkal gördülékenyebben ment a szervezés, a klubok látták, hogy számukra nagyon hasznos a program, a találkozás a vízilabda iránt érdeklődő nagyközönséggel. (Tavaly kétezer látogatója volt az egynapos rendezvénynek.)

Idén is lesznek sportszakmai előadások, bemutatkoznak saját standdal, kisebb programokkal, ötletekkel a klubok és gálameccsre is sor kerül, olimpiai bajnokok részvételével.

A rendezvény az egész magyar vízilabdasport szempontjából fontos, hiszen felmérések mutatják, hogy a széles közvélemény túlnyomó többsége számára véget ér az érdeklődés a válogatott szintjén, a klubok hétköznapjai, bajnoki és kupameccsei keveseket vonzanak. A cél ezen változtatni.

A teljes beszélgetés: