FACEBOOK

Szentesi bírálat az új OB1-es lebonyolításról

Szentesi bírálat az új OB1-es lebonyolításról
hozzászólás, 2015.08.18.

Érkeznek az első bírálatok az új rendszerű bajnoksággal kapcsolatban. Mi tagadás, a szentesieknek enyhén szólva nem volt szerencséjük a sorsolásnál. Vezetőedzőjük ezt kedden részletesebben is kifejtette.

Lukács Dénes, a Valdor-Szentes vezetőedzője a klub facebook-oldalán foglalta össze véleményét, tájékoztatást adva egyúttal a csapathoz érkező játékosokról is.

- Úgy gondolom, nem kell különösebben magyarázni, a sorsolás meghozta azt az eredményt, amitől korábban mindenki tartott. Továbbra sem tartom okos ötletnek ezt a lebonyolítási módot, mert a korábbi rendszer sokkal igazságosabb volt. A csapatok elosztása az előző évi végeredmény alapján, páronként lett kisorsolva. A 8 párból, 7 esetben a kedvezőbb helyen végzett csapat került a csoportunkba. Nem mellékesen itt van két BL induló (Szolnok, Eger) valamint egy EK induló (Szeged). Mindhárom csapat komoly erőt képvisel, a Szolnok és az Eger Final 6-ban volt májusban, a Szeged nagyon tehetséges játékosokkal erősödött a nyáron. Látszólag úgy tűnik, a további öt csapat fog megküzdeni a csoportban fennmaradó 4. helyért, hogy az alapszakasz után a felsőházban folytathassa. A BVSC évek óta szisztematikusan építkezik, évente 1-3 új játékost vesznek, és az értékeiket igyekeznek megbecsülni. Kaposváron jelentős változás nem volt, a légiós posztokon cserélődtek, valamint Szécsi Zoltán lett a vezető edző. A miskolci csapatról kevesebbet tudok, újságból, hírekből tájékozódtam én is. Nagyon komoly játékosokat sikerült külföldről vásárolniuk. Jelentős összeget fektettek az idei csapatba, nem átutazó vendégnek érkeztek az OB I-be. A megismételt sorsolás után a Pécs helyett a Tatabánya került a csoportunkba. Hozzájuk egykori játékosunk, Regős Áron igazolt.

- Legvégül a saját csapatunk helyzetéről is szólnék. Továbbra is a célunk a 8-ba kerülés, mint volt korábban is, amikor Szentesen dolgoztam. Nagyon sok játékos érkezett, és sajnos sokan távoztak a keretünkből. A cserepadunk egyelőre rövidebb néhány rivális csapathoz viszonyítva, de gőzerővel dolgozunk a fiatalok beépítésén. Légiósaink kicserélődtek, Somogyi Balázs, Maklári Ádám és Hegedűs Bence hazatért. Sikerült 3 utánpótlás válogatott játékost Szentesre igazolni, a meglévő szentesi tehetségek mellé. Bizakodva, optimistán nézünk a jövőbe.


Magyar József klubelnök nyár elején, természetesen jóval az OB1-es sorsolás előt ezt nyilatkozta a Délmagyarországnak:

-
A Valdornál (az a cél - a szerk.), hogy jó középcsapattá váljon, ebbe akár a legjobb nyolcba jutás is belefér, de a realitás inkább a 9–12. hely. Ezt főleg saját nevelésű fiatalokra alapozva kell elérni (mint tulajdonképpen eddig is ez volt a tendencia): a fiúknál és a lányoknál is sok a tehetség, a szentesi és a városhoz kötődő ifjakat be kell építeni a csapatokba és játszatni őket.


A 2015-16-os OB1 alapszakaszának csoportbeosztása:

A csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép
ZF-Eger
Tiszavirág-Szeged-Diapolo
Kaposvári VK
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
Valdor-Szentes
Pannergy Miskolci VLC
Tatabányai Vízmű SE

B csoport:

A-Híd-OSC-Újbuda
Ferencváros
RacioNet-Honvéd
Vasas-Plaket
Debreceni VSE
UVSE-Hunguest Hotels
KSI SE
PVSK-Mecsek Füszért

Mint korábban megírtuk, új rendszerben rendezik meg a következő évi bajnokságot a férfiak legmagasabb osztályában.

A Liga által kezdeményezett új rendszerre való áttérést az indokolja, hogy rendkívüli versenyév következik, a bajnokságot a januári belgrádi Eb miatt mindenképpen szüneteltetni kell és ha a válogatott Belgrádban nem tudja kivívni az olimpiai szereplés jogát, akkor áprilisban is áll majd az OB1, hiszen a firenzei kvalifikációs tornán kell indulni a riói részvétel jogáért.

A bajnoki mérkőzések számát azért is mérsékelni kellett, mert a válogatott játékosok nem zsigereltethetők tovább. A mostani 32-höz képest 25 körülire csökken a klubok mérkőzéseinek száma.

A módosítás első eleme volt, hogy a 2014-15-ös szezon végén nem volt kieső, az OB1 mezőnyének létszámát 14-ről 16-ra emelték fel. Az elképzelés az volt, hogy a csapatokat két, nagyjából egyforma erősségű csoportra osztják, a legutóbbi bajnokságban elért helyezések szerint.

A Liga javaslata alapján a bajnokság első szakasza után a két csoport első négy helyezettje folytatja a felsőházban (a többiek a kiesés elkerüléséért küzdenek), az addig - egymással - szerzett pontjaikat magukkal vinnék és a másik csoport tagjaival (oda-vissza) vívott körmérkőzések végén alakul ki a helyosztók párosítása. Az első a másodikkal az egyik fél harmadik győzelméig tartó csatát vív a bajnoki címért, a többi helyezés megszerzéséhez két győzelem elegendő lesz.

A fentiek alapján a Pécs és a KSI első osztályú csapat maradt, s feljutott az OB1-be a Miskolc és a Tatabánya.

A mezőny kettéosztását sorsoláson "ejtették meg" a szövetség székházában, a csapatok képviselőinek jelenlétében, de a sorsolás előkészítése (a párok besorolása) ügyében az OB1-es n bajnokként feljutó Miskolc beadvánnyal fordult a szövetséghez. A panaszt az illetékes testület méltányolta és a sorsolás részbeni újra-lebonyolítását rendelte el. Ennek alapján alakult ki a fenti két csoport.