FACEBOOK

Máris módosult a négy napja kisorsolt OB1-es csoportbeosztás

Máris módosult a négy napja kisorsolt OB1-es csoportbeosztás
hozzászólás, 2015.08.14.

"Félreérthető" volt a versenykiírás. A szövetség gyorsan lépett. Kemény Dénes elnök magára vállalja a felelősséget.

Hétfői tudósításunkban az új OB1-es szezon csoportbeosztásának kialakításával kapcsolatban jeleztük, hogy a sorsolás módja parázs vitát váltott ki. Ennek oka nem csak az volt, hogy - mint kiderült -, igencsak nem volt mindegy, melyik csoportba került most egy csapat, ugyanis az A jelű csoport sokkal erősebb.

Az OB1B-ből bajnokként feljutó Miskolc képviselői nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy a sorsolás előtti besorolásnál az OB1-ből kieső és csak a létszámemelés miatt első osztályú két csapatot (pontosabban egyet, hiszen a létszámemelés miatt az utolsó előttinek nem kellett osztályozót játszania) előkelőbb helyre rangsorolták, mint őket.

Mivel a versenykiírás egyértelműen fogalmazott, s a bajnokság végeredménye alapján elfoglalt hely szerint kellett rangsorolni a sorsolás kalapjainak kialakításakor, a miskolciak panaszát szóban elutasították és az eredeti elképzeléseknek megfelelő módon hajtották végre a mezőny két csoportra osztását. Ennek alapján ez a beosztás alakult ki:

A csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép
ZF-Eger
Tiszavirág-Szeged-Diapolo
Kaposvári VK
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
Valdor-Szentes
PVSK-Mecsek Füszért
Pannergy Miskolci VLC

B csoport:

A-Híd-OSC-Újbuda
Ferencváros
RacioNet-Honvéd
Vasas-Plaket
Debreceni VSE
UVSE-Hunguest Hotels
KSI SE
Tatabányai Vízmű SE

Sike József, a miskolciak vezetőedzője már a helyszínen jelezte és a vlv munkatársának külön is elmondta, hogy beadvánnyal fordulnak a szövetség elnökségéhez, mert a módszert igazságtalannak tartják.

A szövetség Ügyvezető Testülete pénteken megvizsgálta a miskolciak beadványát és - a vlv-hez is eljuttatott tájékoztatás szerint - "módosította az elnökség által június 9-én jóváhagyott ob I.-es versenykiírás 17-es pontját – az elnökség létszámemelési döntésével összhangban – :

„A csapatok a 2014/2015. évi bajnokság helyezéseit figyelembe véve páronként (1-2, 3-4, 5-6, 7-8,…) kerülnek kisorsolásra az „A” vagy a „B”csoportba. A 13-as, 14-es besorolási számot az ob I./B bajnokság 1. helyezettje és az ob I.-es bajnokság 13. helyezettje kapta meg. A 15-ös és 16-os sorszámot az ob I.-es bajnokság 14. helyezettje és az ob I./B-s bajnokság 2. helyezettje kapta meg.”

Annak érdekében, hogy a fenti elvek érvényesülhessenek, az Ügyvezető Testület az ob I. 2015/16. évi bajnoksága sorsolásának részbeni megismétlését rendelte el."

A sors iróniája, hogy a megismételt "részsorsolásnál" a Miskolc a helyén maradt (tehát a nehezebb A csoportban), a Tatabánya és a Pécs viszont helyet cserélt egymással. Az egész eljárás egyetlen nyertese a Pécs lett, amely a megismételt sorsolás következtében a nehezebből a gyengébb csoportba került át. A Tatabánya értelemszerűen kárvallottja lett a változtatásnak.

Az új, immár talán végleges (bár a tatabányaiak jogászokkal való "ellátottságát" nem ismerjük) OB1-es csoportbeosztás:

A csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép
ZF-Eger
Tiszavirág-Szeged-Diapolo
Kaposvári VK
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
Valdor-Szentes
Pannergy Miskolci VLC
Tatabányai Vízmű SE

B csoport:

A-Híd-OSC-Újbuda
Ferencváros
RacioNet-Honvéd
Vasas-Plaket
Debreceni VSE
UVSE-Hunguest Hotels
KSI SE
PVSK-Mecsek Füszért

A szövetség honlapján Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke az alábbi nyilatkozatot tette:

„Vállalom a felelősséget, sajnos a Versenykiírásban tényleg benne maradt egy mondat, amely félreértésekre adhatott okot. A Liga törekvésit szem előtt tartva, remélhetőleg most már mindenki elégedett. Bízom benne, hogy a következő bajnokság mind színvonalában, mind a sportszerűségét tekintve méltó lesz a magyar vízilabda hagyományaihoz”

A szeptember 23-án kezdődő alapszakasz teljes programját a vlv már közzétette, a pénteken történt változás következményei alapján a menetrendet akkor alakítjuk át, amikor azt a szövetség is megteszi hivatalos honlapján. Péntek estig ez nem történt meg.